Moja priča o uspjehu: Hrvoje Kolarić, mag. pharm., MBA Karijere

Predsjednik Uprave Belupa i član Uprave Podravke, diplomirao je 1998. na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno je sudjelovao na brojnim edukacijama za usvajanje prodajnih i pregovaračkih vještina, treninzima za prvu liniju menadžmenta, učinkovitost prodaje, osposobljavanje u pitanjima financija itd. Iz poslovne karijere Hrvoja Kolarića, magistra farmacije, ali i magistra poslovnog upravljanja (Master of Business Administration, IEDC) izdvajamo prestižno mjesto direktora BMS Pharmaceuticalsa, niše proizvoda i razvoja poslova. Radio je i na mjestu direktora PharmaSwiss d.o.o. Hrvatska te direktora farmaceutike (ekskluzivni zastupnik Bristol Mayers Squibba, Fujisawe, Ibsen Boufora i Ferringa za zemlje bivše Jugoslavije). Na mjesto člana Uprave zaduženog za marketing, prodaju te međunarodna tržišta imenovan je u svibnju 2005. te na novi mandat ponovno u svibnju 2010. Godine 2012., imenovan je predsjednikom Uprave Belupa. Krajem mjeseca prosinca 2012. imenovan je članom Uprave Podravke.

 

Možete li nam ukratko prikazati svoj profesionalni razvoj od završetka srednje škole do danas?

Karijeru sam počeo 1997., nakon završenog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i to odmah u farmaceutskoj industriji. Na svako razdoblje svoje karijere izuzetno sam ponosan i za svaki smatram da je bio jednako važan. Farmaceutska je industrija vrlo kompleksna i važno je dobiti priliku stjecati iskustva na raznim pozicijama, u različitim poslovnim sustavima i u raznim kompanijama.

Moj profesionalni put počinje u predstavništvu Schering-Plough gdje sam radio kao stručni suradnik, a potom i Product Manager. Tu sam stekao osnovna iskustva u prodaji, promociji i marketingu. Prelaskom u Bristol Myers Squibb na poziciju Business Unit Managera  (voditelj poslovne jedinice – farmaceutika) nadogradio sam znanja uz dodatak, za mene novog područja, suradnje sa lokalnim partnerima na licencnim proizvodima.  Nastanak PharmaSwiss-a je povezan sa strateškom odlukom BMS o povlačenju iz zemalja nastalih raspadom bivše države. Obzirom da je PharmaSwissovo ekskluzivno zastupništvo BMS-a bilo, uvjetno rečeno, jednosmjerno u toj sam kompaniji, u segmentu Business Developmenta (razvoja poslovanja), imao rijetku priliku sudjelovati u  pregovorima s kompanijama različitih strateških pristupa, razmišljanja i kultura (Fujisawa – Japan, Ipsen Boufor, Ferring – Europa). Naravno, sve je to doprinijelo mojem osobnom razvoju, ali pravi izazovi i neusporediva odgovornost me dočekala u Belupu. Na mjesto člana Uprave Belupa zaduženog za marketing, prodaju te međunarodna tržišta imenovan sam u svibnju 2005. te na novi mandat ponovno u svibnju 2010.  U svibnju 2012. imenovan sam predsjednikom Uprave Belupa, a krajem te iste godine članom Uprave Podravke.  Na ovim pozicijama  preuzeo sam odgovornost za definiranje i provođenje strategije, osiguranje funkcioniranja svih procesa, za radna mjesta, a sve s ciljem održivog rasta i razvoja kompanije.

 

Što za Vas znači pojam „farmaceut“ u profesionalnom i osobnom smislu?

Čini mi se da, nikada kao danas, nije bilo važnije sačuvati hrvatsko ljekarništvo, sačuvati ljekarnu, sačuvati farmaciju. Nikada, kao danas, nismo u toj mjeri bili u središtu zdravstvenih politika i nikada kao danas nismo imali toliko izazova, ali i prilika.

Siguran sam da ćemo učiniti sve da ljekarne doista postanu punktovi zdravlja, a ljekarnici „zdravstveni bobiji“ u svojim velikim i malim sredinama. Sredinama u kojima ponajviše zdravstvene skrbi trebaju upravo naši stariji sugrađani.  Vjerujem da nam, upravo zbog njih, rezultat najavljenih promjena propisa i zakonskih regulativa treba biti itekako važan. Upravo zbog naših pacijenata,  ovaj nam zadatak ne može biti težak.

 

Zašto ste baš odabrali Farmaceutsko-biokemijski fakultet za studiranje?

Ljubav prema farmaciji usadio mi je otac – farmaceut. On je, kao svaki pravi šparni Podravec čuvao knjige za sina, da se još koji puta iskoriste.... Šalim se, naravno :)

U  Koprivnici gdje sam rođen, završio sam osnovnu školu, a sljedeće četiri godine svakodnevno sam putovao u Varaždin u srednju farmaceutsku školu i potom slijedi upis na Farmaceutsko biokemijski fakultet u Zagrebu. Bio je to posve logičan slijed. Jednom sam prilikom sa našim dragim profesorom Nikolom Kujundžićem razgovarao upravo o toj temi – zašto nemali broj djece naših kolega i kolegica upisuje Farmaceutsko-biokemijski fakultet. Jedan od razloga do kojeg smo u tom razgovoru došli i koji je zapravo bio od značajnog utjecaja i na moju odluku o upisu na naš fakultet, jest taj da je moj otac o farmaciji, kao struci i pozivu, govorio samo u superlativima.

 

Što pamtite kao najljepše iz studentskih dana na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu?

Puno je uspomena ostalo iz vremena studija, puno lijepih „crtica“ iz tih dana, ali najveća su vrijednost prijateljstva koja ostaju za cijeli život, a s kolegicama i kolegama često se prisjetim tih dana – studentske bezbrižnosti, straha uoči ispita, neprospavanih noći ...

Ništa, siguran sam, nije drugačije ni današnjim studentima.

 

Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli kao farmaceut?

Kada se s ove vremenske distance, osvrnem u prošlost, shvaćam da sam u  trajno nasljeđe dobio mnogo. Rijetko, naime koja profesija ima tako širok dijapazon profesionalnih i osobnih mogućnost - od rada s pacijentima u ljekarni, preko rada s liječnicima i ljekarnicima na terenu, pa sve do kreiranja poslovne strategije farmaceutske kompanije. Riječju, svatko tko želi učiti, tko je strastven i predan poslu, za to ima itekako prilike. Ja svoju, svakoga dana iznova, koristim.

 

Kakav je doprinos farmaceuta u zdravstvenom sustavu i zajednici općenito?

Svoje razmišljanje o doprinosu i mjestu farmaceuta u zdravstvenom sustavu i zajednici, kada govorimo iz perspektive ljekarnika, iznio sam u odgovoru na Vaše drugo pitanje, ali isto tako ne smijemo izostaviti ulogu i značaj farmaceuta u farmaceutskoj industriji i ulogu struke za zdravstveni sustav i zajednicu općenito. Izuzetno mi  je stalo do razvoja i održivosti farmaceutske industrije u Hrvatskoj. Riječ je o industriji koja zapošljava više od 4400 ljudi, ostvaruje 4,3 milijarde kuna prihoda od prodaje, koja je izvozno orijentirana odnosno u kojoj više od 75 posto prihoda dolazi od izvoza. Riječ je o industriji koja će u sljedeće tri godine investirati više od 2 milijarde kuna u privatnom sektoru, koja uplaćuje godišnje 230 milijuna kuna doprinosa I više od 140 milijuna poreza. Naši dobavljači zapošljavaju više od 10.000 ljudi I tu realiziramo još 1,8 milijardi kuna prometa u RH kroz dobavljače. Velik je to izazov i strateška važnost za gospodarstvo i održivost uopće ove zemlje.

 

Koja je „receptura“ bila zaslužna za profesionalni i osobni uspjeh farmaceuta u Vašem slučaju?

Ja doista iskreno vjerujem u program cjeloživotnog učenja i obrazovanja. No, osim formalnog iznimno je važno i specijalističko znanje. Nije nevažno ni iskustvo – kako ono radno, tako i životno. Važno je znati slušati i čuti ljude, ne iznevjeriti zavjet da ste tu s njima i za njih. Ako ste spremni slušati, podijelit će s vama svoje znanje. Ogroman je to kapital, kako ljudski tako i intelektualni. Upravo po tome možete biti drugačiji od drugih.

 

Što biste poručili mladim naraštajima, koji su tek upisali Farmaceutsko-biokemijski fakultet?

Već i prvi korak koji napravimo u životu počinje učenjem. Ono nikada ne prestaje.  Školovanjem određujemo smjer u kojem ćemo se profilirati i nastaviti razvijati svoje sposobnosti i širiti znanja i kompetencije. Nikad nije bilo lakše stjecati znanje, zbog mnogobrojnih dostupnih relevantnih izvora informacija , ali je ipak teško odabrati zvanje. Pri njegovu odabiru suočeni smo s brojnim nedoumicama, slijediti svoj san ili biti pragmatičan, no na kraju svatko od nas izabire svoj put koji nikome, vjerujte, nije nimalo lak. Kad završite fakultet pomislite „sad je sve gotovo“, međutim tu vaša karijera i vaš životni put u poslovnom smislu tek počinje....

Tek tada znate da ništa ne znate – tek i nadalje učiti i raditi. Stjecati iskustvo, izgrađivati sebe – kako u osobnom, tako i u profesionalnom smislu. Formula uspjeha ne postoji, ne postoji ni prečica prema uspjehu, postoji samo ustrajan i predan rad.

Sretno svima!

 

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..