VIDEO: Krivotvoreni lijekovi (Dobro jutro, Hrvatska, HRT) - 06-07-2015 e-FARMACEUT - Video sadržaj

VIDEO: Krivotvoreni lijekovi (Dobro jutro, Hrvatska, HRT) - 06-07-2015

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) procjenjuje se da je oko 50 posto lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno.
O tome koliko su hrvatski građani izloženi krivotvorenim lijekovima u Dobrom jutru razgovarali smo s ravnateljicom Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode dr. sc. Violom Macolić Šarinić te Anitom Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva.

 

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na posebni je oprez pozvala sve farmaceutske veleprodaje, ljekarne i pacijente zbog sumnje da se na tržištu Bosne i Hercegovine pojavio krivotvoreni lijek somatropin, kojim se liječi poremećaj rasta kod djece i koji je zamjena za hormon rasta kod odraslih.

Tržište krivotvorenih lijekova naglo raste i postaje globalni problem, najviše izražen u zemljama u razvoju. Trgovina krivotvorenih lijekova danas predstavlja 10 posto ukupne globalne trgovine lijekovima, uglavnom u Africi i Aziji.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) procjenjuje se da je oko 50 posto lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno.

O tome koliko su hrvatski građani izloženi krivotvorenim lijekovima u Dobrom jutru razgovarali smo s ravnateljicom Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode dr. sc. Violom Macolić Šarinić te Anitom Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva.
 

 

Gosti emisije:

Dr.sc. Viola Macolić Šarinić, dr.med.,spec. kliničke farmakologije, HALMED

Anita Galić, mag.pharm., univ.mag.managementa u zdravstvu, Hrvatsko farmaceutsko društvo

 

 

Prava zadržava HRT.

6. srpnja 2015

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..