VIDEO: Prodaja krivotvorenih lijekova u porastu (Dnevnik, HRT) - 16-07-2015 e-FARMACEUT - Video sadržaj

VIDEO: Prodaja krivotvorenih lijekova u porastu (Dnevnik, HRT) - 16-07-2015

Tržište krivotvorenih lijekova u svijetu naglo raste, najviše u zemljama u razvoju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak deset posto dostupnih lijekova su krivotvorine. Nakon što je nedavno u BiH otkriven krivotvoreni lijek somatropin, koji se upotrebljava kod poremećaja rasta, istražili smo kakvo je stanje na hrvatskom tržištu.
Sugovornici iz struke u prilogu za Dnevnik HRT-a su Anita Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva i Jasminka Tadin iz HALMED-a.

 

Tržište krivotvorenih lijekova u svijetu naglo raste, najviše u zemljama u razvoju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak deset posto dostupnih lijekova su krivotvorine. Nakon što je nedavno u BiH otkriven krivotvoreni lijek somatotropin, koji se upotrebljava kod poremećaja rasta, istražili smo kakvo je stanje na hrvatskom tržištu.

Na ilegalnom tržištu najviše je krivotvorenih antibiotika, antidepresiva, lijekova za potenciju. Sastav tih lijekova je upitan, a posljedice za zdravlje pogubne. Problem su i reklame u kojima se preuveličavaju svojstva lijekova. 'Krivotvoreni lijek može biti i lažno reklamiran kao dodatak prehrani ili kozmetički proizvod, što je također ozbiljna situacija' poručuje Anita Galić iz Udruge farmaceuta.

Legalni distributeri moraju testirati lijek prije nego što dođe u bolnice ili ljekarne. Jasminka Tadin iz HALMED-a izjavila je kako u Hrvatskoj još nije zabilježen ni jedan slučaj pojave krivotvorenog lijeka u legalnom distribucijskom lancu.

Struka upozorava da kao nacija pijemo previše čarobnih pilula pa ne čudi što je kupnja krivotvorenih lijekova u porastu, najčešće zato što su jeftiniji. Mnogi lijekove kupuju u BiH i Srbiji. Struka upozorava da je sustav kontrole u tim  zemljama loš, a vrata krivotvorenim lijekovima širom otvorena.

Na neviđeno - klikom miša lijek bez recepta posato je lako dostupan. Tako se najčešće prodaju krivotvoreni lijekovi. Švercaju ih i u prtljazi. I Đula Rušinović Sunara iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata svima poručuje da lijekove kupuju isključivo u ljekarnama.

Sugovornici iz struke:

Anita Galić, Hrvatsko farmaceutsko društvo

Jasminka Tadin, Glasnogovornica HALMED-a

 

 

Prava zadržava HRT.

16. srpnja 2015.

 

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..