Alopecija- nova indikacija za primjenu propolisa? Hrvatska

Alopecija- nova indikacija za primjenu propolisa?

Tisućljetna uporaba, ali i znanstvena istraživanja potvrdila su djelotvornost meda u mnogim područjima, pa i u kozmetici. Najnovija istraživanja, koja su provedena u Japanu, su vrlo obećavajuća za liječenje alopecije.

 

Ljekovitost meda otkrile su još drevne civilizacije, a njegovu uporabu možemo pratiti od prvih pisanih dokumenata iz područja medicine, Ebersovih papirusa 1500 p.K.

Tisućljetna uporaba, ali i znanstvena istraživanja potvrdila su djelotvornost meda u mnogim područjima, pa i u kozmetici.

Med je droga zoološkog podrijetla, nastala radom pčela radilica. Postoje i monografije ( MEL ) u nekim farmakopejama. Tijekom povijesti se razvila i apiterapija- liječenje pomoću meda i drugih proizvoda koje stvaraju pčele: propolisa, matične mliječi i pčelinjeg otrova. Propolis je smjesa biljnih smola, balzama, eteričnog ulja, flavonoida, mineralnih tvari i cvjetnog praha. Zahvaljujući upravo takvom složenom kemijskom sastavu propolis se koristi kao antibakterijsko, antiviralno, antifungalno, protuupalno sredstvo.

Najnovija istraživanja, koja su provedena u Japanu, su vrlo obećavajuća za liječenje alopecije. Propolis stimulira rast kose tako što izaziva proliferaciju keratinocita, a obzirom na svoj sastav, hrani korijen kose i djeluje protuupalno. Propolis nije toksičan, ne izaziva iritacije na koži (oprezni moraju biti samo oni koji imaju alergije na med i propolis).

Alopecija je izuzetno raširena, sa ogromnim brojem mogućih uzročnika, a znanstveno je priznata učinkovitost za samo dva lijeka: finasterid i minoksidil koji imaju niz potencijalnih nuspojava. Prema Medem Medical Library's website-u, samo u SAD ima oko 40 milijuna osoba s problemom ćelavosti (alopecije), tako da su vrlo obećavajući rezultati liječenja propolisom alopecije izazvali veliki interes u svijetu.

 

 

IZVOR: Shota Miyata , Yozo Oda , Chika Matsuo, Haruto Kumura, and Ken Kobayashi, Laboratory of Dairy Food Science, Research Faculty of Agriculture, Hokkaido University, Sapporo 060-8589, Japan, Stimulatory Effect of Brazilian Propolis on Hair Growth through Proliferation of Keratinocytes in Mice. J. Agric. Food Chem. Novembar 22, 2014.

 

PRIPREMILA: Ines Buhač, mag.pharm., Sekcija za kozmetologiju i dermatofarmaciju

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..