Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan ljekarnika (25. rujna 2015.): "Ljekarnik- Vaš partner u zdravlju!" Hrvatska

Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan ljekarnika (25. rujna 2015.):

> Tema obilježavanja Svjetskog dana ljekarnika u 2015. godini je "Ljekarnik- Vaš partner u zdravlju". Ova tema je odabrana kako bi se naglasilo neizmjerno povjerenje i suradnja na relaciji ljekarnik-pacijent i ljekarnik-ostali zdravstveni djelatnici!


> Svaki dan je tri milijuna ljekarnika i farmaceutskih znanstvenika diljem svijeta prisutno kao partner pacijentima, drugim zdravstvenim djelatnicima i znanstvenicima!


> Povodom Svjetskog dana ljekarnika, Hrvatsko farmaceutsko društvo poziva sve građane da podijele svoje pozitivne dojmove o ljekarniku kao partneru u zdravlju na društvenim mrežama korištenjem hashtaga #partneruzdravlju (fotografija sa svojim ljekarnicima u lokalnoj zajednici, primjeri kako su Vam ljekarnici pomogli, riječi pohvale ili podrške za magistre farmacije u svom okruženju, primjeri pozitivne suradnje i partnerstva svih zdravstvenih djelatnika u timu koji skrbe o Vašem zdravlju, i dr.).

 

 

Na dan osnutka FIP-a, Međunarodne farmaceutske federacije, 25. rujna, obilježava se Svjetski dan ljekarnika, koji promiče izvrsnost i doprinos ljekarničke struke zdravlju i zajednici.  Ovogodišnji Svjetski dan ljekarnika, peti po redu, izvrsna je prigoda da sve članice Međunarodne farmaceutske federacije (132 diljem svijeta, koje okupljaju preko 3 milijuna ljekarnika), uključujući i Hrvatsko farmaceutsko društvo, naglase svim relevantnim institucijama, medijima, drugim profesijama i široj javnosti, utjecaj i važnost ljekarničke struke u poboljšanju zdravlja!

 

Tema obilježavanja Svjetskog dana ljekarnika u 2015. godini je "Ljekarnik- Vaš partner u zdravlju".

 

Ova tema je odabrana kako bi se naglasilo neizmjerno povjerenje i suradnja na relaciji ljekarnik-pacijent i ljekarnik-ostali zdravstveni djelatnici! Lijekovi su sastavni dio ljekarničke ekspertize i struke, a ljekarnik je ključan zdravstveni djelatnik za odgovornu i racionalnu primjenu lijekova unutar zajednice i zdravstvenog sustava, uz partnerstvo sa ostalim zdravstvenim stručnjacima i pacijentima. Tema partnerstva u zdravlju, kao ključni pristup FIP-a, je vrlo važna i nadležnim vladajućim institucijama i regulatorima, podsjećajući ih kako su ljekarnici također pružatelji rješenja i zdravstvenih usluga unutar zajednice.

 

Ljekarnička struka diljem svijeta jasno ukazuje na potrebe višesmjernog partnerstva u suvremenom zdravstvu, kako bi se što uspješnije suočili s izazovima koji prijete zdravlju zajednice i blagostanju pojedinca, od pojave krivotvorenih lijekova do rezistencije na antibiotike i probleme zlorabe lijekova. Partnerstvo u zdravlju istovremeno pokriva temu samoskrbi i samoliječenja, ali i sve elemente stručne nabavke i skladištenja lijekova, te važnu uzajamnu povezanost s industrijom, istraživanjem i razvojem lijekova, te bolničkim okruženjem, izjavila je predsjednica FIP-a dr. Carmen Peña. Partnerstvo koje uključuje ljekarnika jamči najbolju i najsigurniju kvalitetu zdravstvene skrbi- za sve!

 

Partnerstvo je ujedno i važna sastavnica FIP-ovog etičkog kodeksa i prisege za ljekarnike. Koncept interdisciplinarnog partnerstva u zdravstvu ujedno je sveprisutan u kontinuiranom učenju zdravstvenih stručnjaka i nezamjenjivoj kolaborativnoj praksi na dobrobit zdravlja pacijenata, što je i supotpisano od više zdravstvenih struka u okviru World Health Professions Alliance-a.

 

"Uspješna partnerstva temelje se na dijeljenim vizijama; u podjeli ciljeva, predanosti i obveza, ključnih vještina, međuovisnog odnosa i sposobnosti da se komunikacijom prevladavaju značajne prepreke! Svaki su dan tri milijuna ljekarnika i farmaceutskih znanstvenika diljem svijeta prisutni kao partneri pacijentima, drugim zdravstvenim djelatnicima i znanstvenicima! Ljekarnici su sve ove elemente uspješnog partnerstva primijenili u praksi vođeni vizijom unaprijeđenog boljeg zdravlja!", rekao je izvršni direktor FIP-a i glavni tajnik Luc Besançon!

 

Povodom Svjetskog dana ljekarnika, Hrvatsko farmaceutsko društvo poziva sve građane da podijele svoje pozitivne dojmove o ljekarniku kao partneru u zdravlju na društvenim mrežama korištenjem hashtaga #partneruzdravlju (fotografija sa svojim ljekarnicima u lokalnoj zajednici, primjeri kako su Vam ljekarnici pomogli, riječi pohvale ili podrške za magistre farmacije u svom okruženju, primjeri pozitivne suradnje i partnerstva svih zdravstvenih djelatnika u timu koji skrbe o Vašem zdravlju, i dr.).

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..