Euromelanoma Day 2015.- Educirajmo pacijente o važnosti samopregleda kože! Hrvatska

Euromelanoma Day 2015.- Educirajmo pacijente o važnosti samopregleda kože!

U VIP Salonu Međunarodne zračne luke Zagreb održana je tradicionalna najavna konferencija povodom ovogodišnje kampanje i javnozdravstvene inicijative u borbi protiv raka kože (melanoma) – „Euromelanoma dan Hrvatska 2015.“, uz slogan „Ne dopustite da odgođena dijagnoza uzrokuje vašu neizvjesnu budućnost!“, uz poznate osobe iz javnog života koji su podržali inicijativu: Dubravka Šimenca, Neru Stipičević i Filipa Nolu.
Tradicionalno su se u projekt uključili i ljekarnici, te osim u dermatološkim ordinacijama, brošure o samopregledu kože pacijenti mogu potražiti i u ljekarnama diljem Hrvatske.
Hrvatsko farmaceutsko društvo predstavljala je Anita Galić, mag.pharm., univ.mag., predsjednica Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju HFD-a, koja je već nekoliko godina član Organizacijskog odbora Euromelanoma Day Hrvatska.

 

 

Rak kože se može vidjeti!

Odgađanje pregleda kože i dijagnoze uzrokuje neizvjesnu budućnost!

 

U VIP Salonu Međunarodne zračne luke Zagreb održana je tradicionalna najavna konferencija povodom ovogodišnje kampanje i javnozdravstvene inicijative u borbi protiv raka kože (melanoma) – „Euromelanoma dan Hrvatska 2015.“, uz slogan „Ne dopustite da odgođena dijagnoza uzrokuje vašu neizvjesnu budućnost!“.

Predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i voditeljica Referentnog centra za melanom MZ-a RH, prof. dr. sc. Mirna Šitum, prim., dr. med., ukazala je na problematiku nastanka zloćudnih tumora kože, prezentirajući zabrinjavajuće podatke o oboljelima od melanoma u Hrvatskoj.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2012. godine, u dobnoj skupini 30-39 godina za muškarce, melanom je na trećem mjestu uz karcinome testisa i štitnjače, a u dobi od 40 do 49 godina na petom mjestu. Kod žena u 2012. godini na melanom otpada 3% od svih karcinoma, a kod muškaraca 2%. Od 2008. kod muškaraca se zamjećuje blagi pad u broju novooboljelih (2008. – 286, 2009. – 296, a 2012. je bilo 275 novooboljelih). Kod žena 2008. bilo je 275 novooboljelih, 2009. ih je bilo 295, a 2012. je brojka bila 256. To znači da je u 2012. bilo 275 muškaraca, 256 žena, ukupno 531 novooboljeli, u stopama je to 13,3 za muškarce 11,5 za žene i 12,4 ukupno (broj novooboljelih na 100 000 stanovnika).

 

Euromelanoma dan Hrvatska 2015 obilježit će se u tjednu od 11. do 15. svibnja 2015.g. besplatnim pregledima u dermatološkim ordinacijama širom Hrvatske. Ove godine pregledi će obuhvatiti ciljanu populaciju kao što su štićenici domova umirovljenika, djelatnici zračnih luka (povezanost s ovogodišnjim vizualnim identitetom kampanje), djelatnici lokalnih tvornica, članovi sportskih društava, različitih udruga i novinari. Dakle, ove godine neće biti besplatnog telefona za narudžbe, već će se navedene ciljane skupine građana organizirati unutar vlastitih kolektiva.

 

Projekt Euromelanoma dan Hrvatska ove su godine svesrdno podržali Dubravko Šimenc, proslavljeni vaterpolist i brand manager za Startas Borovo, kao i poznati glumac Zagrebačkog kazališta mladih Filip Nola (dr. Bogo Moljka u seriji „Naša mala klinika“) te glumica i pjevačica Nera Stipičević koja je nedavno javnost oduševila izvedbom monodrame „FreeDA“. Prepoznatljivi gosti pozvali su sve građane na osviještenost o potrebi redovitog samopregleda kože i u slučaju zabrinutosti o obaveznom odlasku dermatologu. Još jednom su istaknuli da samopreventivni i pravovremeni pregled može spriječiti neizvjesnu životnu prognozu.

Euromelanoma Day je svojim prisustvom na press konferenciji podržao i doc.dr.sc. Ranko Stevanović, prim., dr.med., zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Tradicionalno su se u projekt uključili i ljekarnici, te osim u dermatološkim ordinacijama, brošure o samopregledu kože pacijenti mogu potražiti i u ljekarnama diljem Hrvatske.

 

Euromelanoma dan Hrvatska provodi se već nekoliko godina u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja, a u njemu sudjeluju mnogi dermatolozi u cijeloj Republici Hrvatskoj. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH i Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, te Europske akademije za dermatologiju i venerologiju – Euromelanoma Day organizacije. Projekt podržava i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo predstavljala je Anita Galić, mag.pharm., univ.mag., predsjednica Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju HFD-a, koja je već nekoliko godina član Organizacijskog odbora Euromelanoma Day Hrvatska.

 

Partneri projekta koji pomažu u provođenju Euromelanoma dana Hrvatska 2015. su Almagea, Avene, Daylong, Eucerin, InPharma, Kvantum Tim, La Roche Posay i Međunarodna zračna luka Zagreb.

 

Sve informacije o Projektu možete naći na internetskoj stranici Euromelanoma Day organizacije: www.euromelanoma.org.

 

 

VEZANA VIJEST: Prigodne aktivnosti za ljekarnike povodom Euromelanoma Day-a 2015

 

 

Pregledajte fotogaleriju s press konferencije (photo by Petar Mandarić)

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..