Gradska ljekarna Zagreb predstavit će povijest i tradiciju ljekarništva povodom Noći muzeja i 10 godina postojanja Zagrebačkog holdinga Hrvatska

Sanjin Strukić, Pixsell

Zagrebački holding ove godine bilježi deset godina postojanja. Tim povodom će se u sklopu manifestacije Noć muzeja, u petak, 29. siječnja, od 18 do 1 sat na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7A, našim sugrađanima i ostaloj javnosti po prvi puta na jednome mjestu predstaviti povijest svih naših djelatnosti te neka od dosadašnjih postignuća.
Povodom Noći muzeja i 10 godina postojanja Zagrebačkog holdinga, Gradska ljekarna Zagreb također će predstaviti ljekarničku struku...

 

Zagrebački holding ove godine bilježi deset godina postojanja. Tim povodom će se u sklopu manifestacije Noć muzeja, u petak, 29. siječnja, od 18 do 1 sat na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7A, našim sugrađanima i ostaloj javnosti po prvi puta na jednome mjestu predstaviti povijest svih naših djelatnosti te neka od dosadašnjih postignuća.
Program koji su za posjetitelje s mnogo ljubavi i truda pripremili zaposlenici Zagrebačkog holdinga, bit će spoj starog i novog Zagreba, koji ćemo nastojati prikazati kroz edukativni ali i zabavni sadržaj.

Na nešto više od 2.500 četvornih metara prostora, izložbom starih fotografija i plakata, te brojnim eksponatima nastojat ćemo dočarati Zagreb kakav je nekad bio. Među najstarijim eksponatima je originalni, restaurirani inventar ljekarne na Zrinjevcu, razni predmeti ljekarne K crnom orlu, gornjogradske ljekarne u Kamenitoj ulici 9, koja tijekom proteklih 650 godina nikada nije prestala s radom.

Gradska ljekarna Zagreb postavit će pravi mali „galenski“ laboratorij s radionicama o izradi čajnih mješavina, krema za ruke po tradicionalnoj recepturi i eteričnim uljima. Moći će se i mikroskopirati te dobiti vrijedni savjeti o optimalnoj upotrebi galenskih pripravaka. Bit će predstavljen i herbarij Farmaceutsko biokemijskog fakulteta, te organizirano oslikavanje lica s motivima ljekovitog bilja. Ulomke iz djela FlosMedicinae / Cvitlikarije, prve tiskane medicinske knjige na hrvatskom jeziku (1768), izvodit će Mirjana Žugec Pavičić i Ana Blažinović Kljajo u pratnji Nine Köbler na gitari. Bit će prikazane video projekcije, isječci o povijesnim ljekarnama, prezentacije, kratki animirani filmovi vezani za povijest ljekarništva, izradu eteričnog ulja ili izradu nekih pripravaka. Pripremljeni su i suveniri vezani za ljekarne.

Do izložbe će voziti izvanredna autobusna linija Trg Mažuranića – Muzej suvremene umjetnosti – Zagrebački velesajam, koja će kretati s Mažuranca svaki puni sat, počevši od 18 pa do 24 sata. Autobusi će sa Zagrebačkog velesajma kretati u razmaku od sat vremena s prvim polaskom u 18:30 sati te zadnjim polaskom u 0:30 sati.

Također je za posjetitelje osigurano besplatno parkiranje od 17 sati na parkiralištu Avenija Dubrovnik 15 (južna strana Zagrebačkog velesajma).

Od programa, nevezano za ljekarništvo, izdvajamo: gradski propis (Statut) iz 1425. godine vezan uz brigu o urednosti i čistoći gradskih ulica, tekst Povelje o izgradnji zagrebačkog vodovoda potpisane od hrvatskog bana Ivana Mažuranića, gradonačelnika dr. Stanka Andrijevića, gradskih zastupnika i uglednih građana tadašnjeg Zagreba, dvadesetogodišnja retrospektiva nagrade "Josip Juraj Strossmayer" i dr.

Dio postava su i modeli različitih tipova tramvajskih vozila i autobusa, modul s dioramom nekadašnje sljemenske žičare te originalni kontroler. Od većih eksponata bit će izložena stara mala čistilica (Coccinela) te stara trokolica kojima se održavala čistoća grada kao i eksponati iz Muzeja vodoopskrbe koji se nalazi na vodocrpilištu Mala Mlaka ...

 

Više o obilježavanju 10 godina Zagebačkog holdinga u sklopu Noći muzeja možete pročitati ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..