HFD i farmaceuti na jubilarnom 10. Weekend Media Festivalu u panelu - Komunikacija u zdravstvu! Hrvatska

HFD i farmaceuti na jubilarnom 10. Weekend Media Festivalu u panelu - Komunikacija u zdravstvu!

Na jubilarnom desetom izdanju Weekend Media Festivala ove godine u Rovinju na zdravstvenom panelu „Komunikacija u zdravstvu“sudjelovali su tehnološki strateg za klijente iz Microsofta Igora Pavlekovića, Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive, Anita Galić kao predstavnik Hrvatskog farmaceutskog društva te Dubravko Kičić, predsjednik Uprave Bicro BIOCentra.

 

Komunikacija u zdravstvu

Zdravstveni panel na 10. Weekend Media Festivalu

 

Na jubilarnom desetom izdanju Weekend Media Festivala ove godine u Rovinju po drugi puta sudjelovala je tvrtka HIT konferencija kao organizator zdravstvenog panela „Komunikacija u zdravstvu“. Cilj panela bio  je istaknuti sve specifičnosti komunikacije u zdravstvu putem klasičnih medija te novijih digitalnih komunikacijskih kanala, a kroz panel se nastojalo na konstruktivan način predložiti poboljšanje u komunikaciji s jedne i druge strane. Ideja je tako bila da panel ponudi rješenja i primjere uspješne komunikacije usprkos zakonskim i drugim ograničenjima komunikacije u zdravstvu.

Od sudionika panela na Weekend Media Festivalu koji se održao u Rovinju od 21. do 24. rujna valja tako istaknuti tehnološkog stratega za klijente iz Microsofta Igora Pavlekovića, a više o mogućnostima koje farmaceutske i zdravstvene kompanije pružaju zdravstvenom sustavu objasnio je Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive. Osim njih u panelu je sudjelovala mag.pharm. Anita Galić kao predstavnik Hrvatskog farmaceutskog društva te Dubravko Kičić, predsjednik Uprave Bicro BIOCentra.

 

 

Farmaceutske kompanije kao što je Pliva imaju programe korištenja digitalnih načina komunikacije koji mogu dati dodatnu vrijednost za pacijenta. Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je adherencija predstavlja problem sa preko 50 % pacijenata i da bi veće poboljšanje adherencije predstavljalo značajniji pomak u zdravstvu nego pronalazak nekog značajnog zdravstvenog otkrića. Primjer  je digitalno riješenje koje Pliva nudi, a koje može mjerenjem i analizom poboljšati korištenje spreja za nos.

IT kompanije kao što je Microsoft raspolažu tehnologijom koja podržava ovakve inicijative farmaceutskih kompanija. Također mogu ponuditi niz suvremenih riješenja zdravstvenim ustanovima npr. za edukaciju korištenjem virtualne realnosti za operaciju srca. Može pomoći slijepim osobama koje kombinacijom senzora i analizom velike količine podataka (big data) daje glasovni opis osoba, predmeta i događanja.

Sve veća digitalizacija u zdravstvu pa i drugim djelatnostima,  naročito marketingu, dovodi do veće mogućnosti zlouporabe osobnih podataka koji se prikupljaju na ovaj način. Što nova EU regulativa koja se primjenjuje od 25.05. 2018. donosi također je bila tema rasprave u panelu.

 

 

Kako bi pacijenti mogli koristiti nove tehnologije koje bi im pomogle u boljem korištenju terapije nužno je u proces uključiti zdravstvene djelatnike. Zbog interakcije sa pacijentima vezano za uzimanje terapije ovdje su, naročito u konkretnom primjeru, a i inače u primjeni digitalnih rješenja bitni ljekarnici, što je naglasila Anita Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva, ukazujući na progresivni napredak digitalne komunikacije u ljekarništvu i zdravstvu općenito, od mobilnih aplikacija, telemedicinskih kabina do komunikacije putem TV-uređaja i daljinskog upravljača... Jednako tako danas su dostupna i pakiranja lijekova koja putem QR koda omogućavaju izmjenu interaktivnog edukativnog sadržaja važnog za poboljšanje adherencije pacijenata.

Financiran sredstvima EU i sredstvima grada Grada Zagreba u Zagrebu je osnovan BioTech BIOCentar inkubacijski centar koji će pomoći zdravstvenim startupima.  Startup-i su jako bitni dionik u digitalizaciji zdravstva, a zbog velike inicijalne investicije poduzetništva u zdravstvu BIOCentar će značajno pomoći razvoju ovakvih inicijativa!

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..