HFD i obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa Hrvatska

HFD i obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa

Sekcija farmaceuta juniora Hrvatskog farmaceutskog društva u suradnji s Udrugom Studenata Farmacije i Medicinske Biokemije Hrvatske – CPSA, ove godine će na prigodan način obilježiti Dan dijabetesa 14. studenoga, uz besplatno mjerenje glukoze u krvi, krvnog tlaka, opsega struka, tjelesne težine i visine te izračunavanje indeksa tjelesne mase. Bravo za mlade i buduće farmaceute!

 

Sekcija farmaceuta juniora Hrvatskog farmaceutskog društva u suradnji s Udrugom Studenata Farmacije i Medicinske Biokemije Hrvatske – CPSA, ove godine će na prigodan način obilježiti Dan dijabetesa 14. studenoga.

U specijaliziranoj prodavaonici lijekovima i medicinskim proizvodima Farmacia u Arena centru u Zagrebu u petak 14.11.2014. u  razdoblju od 18 do 20 sati održat će se besplatno mjerenje glukoze u krvi, krvnog tlaka, opsega struka, tjelesne težine i visine te izračunavanje indeksa tjelesne mase. Tijekom trajanja akcije građani će imati priliku dobiti stručne informacije od magistara farmacije i magistara medicinske biokemije o rizičnim čimbenicima, simptomima i načinima liječenja dijabetesa, važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti.

U suradnji s Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga i Zagrebačkog dijabetičkog društva, dijelit će se i prigodni materijali, brošure, letci i stručni časopisi svim zainteresiranim građanima.

Ujedno će povodom tog dana, u petak 14.11.2014. od 18-21h zahvaljujući inicijativi Sekcije farmaceuta juniora HFD-a svijetliti plavo svjetlo na popularnim zagrebačkim fontanama kod Hrvatske bratske zajednice (tj. Nacionalne i sveučilišne knjižnice) u znak obilježavanja Dana dijabetesa.

 

 

Također, pohvaljujemo inicijativu Gradske ljekarne Zagreb koja provodi screening pacijenata, educira pacijente oboljele od dijabetesa i provodi tzv. Diabetes Self-Management Education (DSME). U njihovim se aktivnostima povodom Svjetskog dana dijabetesa poseban naglaska stavlja na prilagođavanje zdrave prehrane i redovitu fizičku aktivnost u učinkovitoj borbi protiv dijabetesa, kao i pravilnu primjenu lijekova za dijabetes i smanjenje rizika od nuspojava istih. Savjetovanju se mogu pridružiti osobe svih dobnih skupina, uz suradnju sa farmaceutima, nutricionistima i medicinskim sestrama, koji će biti prisutni u ljekarni na Trgu bana Jelačiža u Zagrebu tijekom cijelog dana 13. studenog 2014.

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..