Liječenje suhog oka i alergijskog konjunktivitisa - farmakološko i nefarmakološko Hrvatska

Liječenje suhog oka i alergijskog konjunktivitisa - farmakološko i nefarmakološko

U nastavku možete pročitati metode liječenja suhog oka i alergijskog konjunktivitisa, obzirom na hiposekrecijske i hiperevaporativne oblike suhog oka, tj. farmakološko i nefarmakološko liječenje...

 

Liječenje suhog oka – farmakološko

Liječenje se razlikuje kod hiposekrecijskog i hiperevaporativnog oblika suhog oka.

Kod hiposekrecijskog oblika osnovu liječenja čine umjetne suze. One nisu lijek, već nadomjesna terapija za suho oko, a služe za zaštitu, vlaženje i podmazivanje oka. Zadržavaju se na površini oka 15 - 20 minuta i tako olakšavaju subjektivne smetnje te štite oko.

Ima mnogo vrsta umjetnih suza, a razlikuju se po sastavu, gustoći i po tome sadrže li konzervanse. Konzervansi nisu poželjni u velikim količinama jer mogu izazvati iritaciju i oštetiti površinske stanice oka. Danas su kod većine kapi konzervansi izbačeni zahvaljujući bočicama s posebnim pumpicama u kojima proizvod ostaje zaštićen i pristup bakterijama onemogućen ili su dodani konzervansi koji se pod utjecajem svjetlosti razlažu na prirodne sastojke suza. Dobra strana većine današnjih kapi je da imaju rok uporabe 30 - 180 dana.

Na tržištu postoje i kapi kao jednodozirni pripravci (monodoze) koji ne sadrže konzervanse, a jedna ampula namijenjena je za primjenu tijekom jednog dana. Osim što su skuplje od kapi u multidozama, mana im je i nepraktičnost rukovanja, što starijim osobama može biti problem.

Umjetne suze u obliku gela dulje ostaju na površini oka od kapi, te time učinkovitije smanjuju tegobe i štite površinu oka. S obzirom da su takvi pripravci gušći pa zamućuju vid, uglavnom se propisuju za korištenje prije spavanja. Samo u slučajevima jačih smetnji i kliničkih znakova suhog oka, propisuje se primjena i tijekom dana.

Kod liječenja hiperevaporativnog oblika suhog oka primjenjuju se umjetne suze koje sadrže i nadomjestak za masni dio suza (uljne umjetne suze) što sprječava njihovo isparavanje. Potrebno je stimulirati i sekreciju Meibomovih žlijezda, primjenom toplih obloga izvana na vjeđe uz blagu masažu vjeđa u smjeru ruba te provoditi svakodnevnu higijenu rubova vjeđa.

 

 

Liječenje alergijskog konjunktivitisa – nefarmakološko i farmakološko

NEFARMAKOLOŠKO LIJEČENJE  – podrazumijeva prvenstveno izbjegavanje dodira alergena nošenih zrakom s površinom oka. S obzirom da je to vrlo teško postići, postoje postupci samopomoći poput ispiranja oka i hladnih obloga kojima se nastoji smanjiti upalna reakcija i količina alergena u oku. Za ispiranje oka i hladne obloge treba rabiti sterilnu fiziološku otopinu (ne npr. čaj od kamilice koji može dodatno pojačati upalnu reakciju). U nefarmakološko liječenje su uključene i umjetne suze, koje osim svoje osnovne namjene, podmazivanje spojnice i rožnice oka, ispiru alergene s površine oka. Preporučuju se kapi bez konzervansa. Ako ti postupci ne dovedu do poboljšanja, potrebno je javiti se liječniku da propiše odgovarajuće lijekove.

 

FARMAKOLOŠKO LIJEČENJE – obuhvaća primjenu više vrsta lijekova koje će propisati liječnik ovisno o jačini upalne reakcije. Najčešće se propisuju kapi s kombiniranim djelovanjem, kao što je olopatadin koji stabilizira mastocite, imunološke stanice važne u nastanku alergijske reakcije, i smanjuje djelovanje histamina, najvažnijeg medijatora upale.

Ako se alergijska reakcija na očima ne uspije kontrolirati kombinacijom stabilizatora mastocita i antihistaminika, propisuju se kortikosteroidne kapi i masti s deksametazonom  ili nešto blažim fluorometolonom. Ti lijekovi imaju vrlo snažan učinak i kod njihove primjene nužna je kontrola oftalmologa, jer njihova nekontrolirana uporaba može uzrokovati brojne nuspojave poput pojave glaukoma, mrene i pogoršanja postojećih oštećenja površine rožnice.

Tablete s antihistaminicima liječnik propisuje kada su očni simptomi praćeni i s drugim simptomima peludne alergije. Oralni antihistaminici imaju ograničen učinak na simptome alergijskog konjunktivitisa zbog djelovanja na samo jednu komponentu alergijske reakcije -  histamin, te dodatno imaju nepovoljan učinak na kvalitetu suznog filma.

Uz navedene lijekove, često se propisuju i umjetne suze koje se koriste i u nefarmakološkom liječenju.

Kratkotrajno olakšanje smanjenjem crvenila oka mogu donijeti kapi s vazokonstriktorom kao što je tetrizolin, koji ima učinak suženja krvnih kapilara u spojnici oka. Oftalmolozi ih rjeđe propisuju zbog mogućeg stvaranja tolerancije nakon duže primjene ili povratnog fenomena pojačanog crvenila nakon prestanka uporabe.

 

 

SAZNAJTE VIŠE O 10. HRVATSKOM DANU LJEKARNI I ZDRAVLJU OČIJU:

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..