Mladi farmaceuti HFD-a podržali kreativnu ideju dr. Svena Pala da bi "Ješko pobijedio prehladu" Hrvatska

Mladi farmaceuti HFD-a podržali kreativnu ideju dr. Svena Pala da bi

Sekcija farmaceuta juniora HFD-a provela je javnozdravstvenu kampanju povodom promocije odgovorne, racionalne i pravilne potrošnje antibiotika. U sklopu projekta održana su dvije edukacijske predstave u dječjem vrtiću Vedri dani. Predstava je napravljena prema slikovnici "Kako je Ješko pobijedio prehladu", koju je osmislio, uredio i pripremio tekst Sven Pal, dr. med.
Pohvaljujemo interdisciplinarnu suradnju mladih farmaceuta i liječnika, te izdvajamo dio atmosfere i usvojenih poruka djece...

 

Sekcija farmaceuta juniora HFD-a provela je javnozdravstvenu kampanju povodom promocije odgovorne, racionalne i pravilne potrošnje antibiotika. HFD je, kao članica ISKRA-e (Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije na antibiotike pri Ministarstvu zdravlja RH) podržao projekt Prehlada ili gripa? Reci ne antibioticima, kojeg vodi Sven Pal, dr. med.

U sklopu projekta održana su dvije edukacijske predstave u dječjem vrtiću Vedri dani. Predstava je napravljena prema slikovnici "Kako je Ješko pobijedio prehladu", koju je osmislio, uredio i pripremio tekst Sven Pal, dr. med., režirao Davor Dokleja, a glume, sviraju i pjevaju glumci Dramskog studija Dada. Sva su djeca dobila također i edukativnu slikovnicu, čiji je tisak sponzoriralo Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Osim predstave za najmlađe, održana je edukacija za odgajatelje u vrtiću kako bi mogli nastaviti raditi s djecom na edukaciji i organizirati im radionice o ovoj važnoj temi - globalnom problemu antimikrobne rezistencije. Nakon toga, djeca su davala povratnu informaciju o usvojenoj problematici.  Izdvajamo dio atmosfere i usvojenih poruka djece...

 

 

VIŠE O PROJEKTU...

Iako antibiotici postoje od 1928., o njima još uvijek malo znamo i često griješimo u njihovoj upotrebi. Uzimamo ih bez nadzora liječnika, a često smo ljuti ako nam liječnik ne propiše antibiotik, ni ne znajući kako on ne bi djelovao. Treba znati da antibiotici djeluju samo na ona bolesti kojima je uzročnik bakterija, dok virusne bolesti treba liječiti drugim lijekovima i/ili pomoćnim sredstvima.

Još uvijek 40% Europljana vjeruje kako su antibiotici uspješan lijek protiv prehlade i gripe, stoga je dr. med Sven Pal, specijalizant dječje kirurgije Županijske bolnice Čakovec, još kao student došao na ideju da putem slikovnice o ježiću koji se prehladio djeci i roditeljima objasni kada i za što treba koristiti antibiotike. Jež je simbol podizanja svjesnosti o antibioticima koji je osmislio i plasirao Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC). Njegova ideja slikovnica Kako je Ješko pobijedio prehladu ovih je dana i realizirana.

Antibiotici ne djeluju kod gripe ili prehlade. Naši su jedini saveznici protiv mnogih bakterijskih infekcija, te ih moramo očuvati pravilnom i racionalnom upotrebom. Prečestom i nepotrebnom upotrebom antibiotika razvija se otpornost bakterija na antibiotike te određeni antibiotik više ne djeluje pa se često mora posezati za novim koji ima neželjene i teže nuspojave.  Zbog nepotrebne upotrebe antibiotika, može doći do toga da više neće postojati djelotvorni antibiotici, jer će bakterije biti otporne na njih.

Stoga se preporučuje korištenje antibiotika samo uz preporuku liječnika i pridržavati se dužine uzimanja antibiotika, koje je propisao liječnik. Postoji opasnost, da u budućnosti neće biti djelotvornih antibiotika.


Antibiotici služe liječenju bakterijskih bolesti i nisu djelotvorni protiv bolesti, koje uzrokuju virusi. Preporuka je za liječenja viroza: prije svega imajte strpljenja, pijte topli čaj s medom i limunon, jedite što više voća i odmarajte se.

Primjeri bakterijski bolesti su: meningitis, upala pluća, infekcija mokraćnog sustava, infekcije rana, neke upale grla i uha.

Virusne bolesti za koje antibiotici nisu učinkoviti su: prehlade, gripe, ospice, AIDS, rubeola, virusni hepatitis, većina upala grla i uha i sl.

 

 

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..