Na Europskom trgu ljekarnici u partnerstvu s liječnicima obilježili 10. hrvatski dan ljekarni Hrvatska

Na Europskom trgu ljekarnici u partnerstvu s liječnicima obilježili 10. hrvatski dan ljekarni

Tema ovogodišnjeg 10. hrvatskog dana ljekarni, "Zdravlje očiju - suho oko i alergijski konjunktivitis", istaknuta je s ciljem pružanja pomoći sve većem broju osoba svih starosnih skupina koje imaju problema s vidom uzrokovanih suhim okom i alergijskim konjunktivitisom, te se provodila u suradnji s JGL, kojem se ovom prigodom HFD iznimno zahvaljuje na pomoći, kao i veledrogeriji Medika zbog distribucije edukativnih materijala po ljekarnama diljem Hrvatske.

Na središnjem događanju koje je održano u subotu, 29. listopada održati na zagrebačkom Europskom trgu, ljekarnici Sekcije za javno ljekarništvo HFD-a, uz pomoć liječnika oftalmologa, dr. Sonje Jandroković i kolega, te Sekciju farmaceuta juniora HFD-a i suradnike JGL-a, među građanima su proveli anketu vezanu za suho oko te ih upućivali na mjerenja suznog filma koja su na licu mjesta vršili oftalmolozi.

Također, prisutni ljekarnici su građane savjetovali o vrstama umjetnih suza te njihovoj pravilnoj uporabi.

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora u suradnji s JGL-om, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, desetu su godinu zaredom javnozdravstvenom akcijom 29. listopada obilježili Hrvatski dan ljekarni. Simboličan je to datum vezan za prvi spomen ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271.

 

 

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta u kojemu se, uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života. Javnozdravstvenom akcijom ujedno se željelo istaknuti vrijednost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, unaprijediti stav medija i javnosti o struci, naglasiti kompetencije i naobrazbu ljekarnika te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i promicanju odgovornog ponašanja građana prema svom zdravlju.

 

 

Tema ovogodišnjeg 10. hrvatskog dana ljekarni, "Zdravlje očiju - suho oko i alergijski konjunktivitis", istaknuta je s ciljem pružanja pomoći sve većem broju osoba svih starosnih skupina koje imaju problema s vidom uzrokovanih suhim okom i alergijskim konjunktivitisom.

 

 

Ti problemi najčešće nastaju zbog svakodnevnog i pretjeranog naprezanja očiju pri dugotrajnoj upotrebi računala, mobitela, čitanju, pisanju i slično, kao i sve češćoj izloženosti različitim alergenima, što dovodi do potencijalnog oštećenja vida.

 

 

Na središnjem događanju koje je održano u subotu, 29. listopada održati na zagrebačkom Europskom trgu, ljekarnici Sekcije za javno ljekarništvo, uz pomoć liječnika oftalmologa, dr. Sonje Jandroković i kolega, te Sekciju farmaceuta seniora HFD-a i suradnike JGL-a, među građanima su proveli anketu vezanu za suho oko te ih upućivali na mjerenja suznog filma koja su na licu mjesta vršili oftalmolozi.

Također, prisutni ljekarnici su građane savjetovali o vrstama umjetnih suza te njihovoj pravilnoj uporabi. 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..