OB Koprivnica kao primjer uspješnog angažmana kliničkog farmaceuta u zdravstvenom sustavu Hrvatska

OB Koprivnica kao primjer uspješnog angažmana kliničkog farmaceuta u zdravstvenom sustavu

U Općoj bolnici "dr. Tomislav Bardek" Koprivnica provode se brojni programi vezani za kvalitetu pružanja zdravstvene usluge , a jedan od programa je i edukacija bolesnika o usklađenoj primjeni lijekova koju provode zaposlenici bolnice od ljeta 2015. godine, a odgovorna osoba (i jedan od provoditelja) je Darija Kuruc, mag.pharm., specijalist kliničke farmacije.
Za svakog bolesnika dobiju se financijska sredstva temeljem pružene zdravstvene usluge kliničkog farmaceuta, mag.pharm. Kuruc i time se doprinosi smanjenju dugovanja bolnice prema HZZO.
Čestitke na proaktivnosti kolegice Kuruc, koja ukazuje na važnost partnerske suradnje liječnika i ljekarnika u skrbi bolničkih pacijenata!

 

U Općoj bolnici "dr. Tomislav Bardek" Koprivnica provode se brojni programi vezani za kvalitetu pružanja zdravstvene usluge , a jedan od programa je i edukacija bolesnika o usklađenoj primjeni lijekova koju provode zaposlenici bolnice od ljeta 2015. godine, a odgovorna osoba (i jedan od provoditelja) je Darija Kuruc, mag.pharm., specijalist kliničke farmacije.

Cilj edukacije je naučiti bolesnike o ispravnoj primjeni lijekova te nadzor terapije.

Program se počeo provoditi kao dio PaSQ (The European Union Network for Patient Safety and Quality of Care) pilot projekta pod pokorviteljstvom EU, a cilj mu je povećati sigurnost bolesnika. 

Svakodnevnim sudjelovanjem na viziti kirurškog odjela, uzimanjem medikacijske povijesti, praćenjem laboratorijskih nalaza, kliničkog stanja i edukacije bolesnika omogućuje se optimizacija terapije. Također se na papirantom obrascu bilježe farmaceutske intrevencije vezane uz prilagodbu doze lijeka s obzirom na oslabljenu bubrežnu funkciju, interakcije lijekova, i sl. Prati se i prihvaćenost intervencija od strane liječnika. Početkom mjeseca izrađuje se izvješće za prethodni mjesec s nazivom dodatnog programa, opisom i brojem uključenih bolesnika.

Za svakog bolesnika dobiju se financijska sredstva temeljem pružene zdravstvene usluge kolegice mag.pharm. Kuruc  i time se doprinosi smanjenju dugovanja bolnice prema HZZO.

Čestitke na proaktivnosti kolegice Kuruc, koja ukazuje na važnost partnerske suradnje liječnika i ljekarnika u skrbi bolničkih pacijenata!

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..