Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije (17.5.2016.) na Cvjetnom trgu Hrvatska

Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije (17.5.2016.) na Cvjetnom trgu

Hrvatsko društvo za hipertenziju poziva sve zainteresirane građane da se pridruže na Cvjetnom trgu u utorak, 17.5.2016., povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije (17.5.2016.), gdje će se tim povodom provoditi niz javnozdravstvenih aktivnosti s ciljem pravovremenog otkrivanja hipertenzije i pacijenata s povećanim rizikom od hipertenzije uz brojne partnere u zdravlju, uključujući i ljekarnike!

 

Hrvatsko društvo za hipertenziju poziva sve zainteresirane građane da se pridruže na Cvjetnom trgu u utorak, 17.5.2016., povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije (17.5.2016.), gdje će se tim povodom provoditi niz javnozdravstvenih aktivnosti s ciljem pravovremenog otkrivanja hipertenzije i pacijenata s povećanim rizikom od hipertenzije!

Povišeni krvni tlak je najveća prijetnja današnjice!
Morate li Vi biti sljedeća žrtva?

Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije inicirala je Svjetska liga za hipertenziju 2005. godine, otkada se ovaj dan redovito obilježava sa ciljem podizanja svjesnosti opće populacije o potrebi kontrole krvnog tlaka. Za razdoblje od 2013.-2018. godine odlučeno je da tema obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije, 17. svibnja, bude „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“, kako bi se naglasila važnost veličine problema i posljedica hipertenzije.

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa. Hipertenzija predstavlja globalnu epidemiju i vodeći čimbenik rizika za smrtnost i onesposobljenost na globalnoj razini. Prema procjenama se 18% svih smrti na svjetskoj razini pripisuje hipertenziji (oko 9,4 milijuna ljudi).  Četiri od deset odraslih osoba u svijetu starijih od 25 godina ima povišeni krvni tlak. Nažalost, gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišen krvni tlak, a polovica onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne poduzimaju ništa, odnosno niti se liječe medikamentima, niti mijenjaju štetne životne navike. To znači da 75% populacije s povišenim krvnim tlakom na razini svijeta ima veliki rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt. Jedan od razloga tako lošoj kontroli hipertenzije je što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak. Naime, mjerenje tlaka je osnova kako u postavljanju dijagnoze tako i u praćenju učinka terapije. Stoga je i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hipertenzije „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“. Danas je vrlo jednostavno mjeriti krvni tlak, bilo kod liječnika ili uređajima za kućno samomjerenje tlaka, međutim treba podići razinu svijesti opće populacije o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka. Preporuka je Svjetske lige za hipertenziju da svatko provjeri svoj krvni tlak barem jednom godišnje, a osobe koje boluju od hipertenzije prema preporuci liječnika.

 

 

Vrijednosti krvnog tlaka treba snižavati ispod 140/90 mmHg.

Hipertenzija je i u Hrvatskoj značajan javnozdravstveni problem. Istraživanjima provedenim u Hrvatskoj hipertenzija je zabilježena u 45,6% muškaraca i 43% žena odrasle dobi. Iako je hipertenzija povezana s izbježivim rizičnim čimbenicima i postoje učinkoviti lijekovi za njezino liječenje,  istraživanja pokazuju da je loše kontrolirana u stanovništvu. U Hrvatskoj je svega 58,6 % stanovnika svjesno svoje arterijske hipertenzije, od njih se liječi 48,4 %, a samo 14,8 % njih ima kontrolirani tlak.

Stoga je važno jačanje svijesti stanovništva o problemu i posljedicama hipertenzije, mogućnostima prevencije, kontrole i liječenja. Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika: smanjenjem unosa soli, uravnoteženom  pravilnom prehranom, prestankom pušenja, izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola, redovitom tjelesnom aktivnosti i održavanjem normalne tjelesne težine. Procjenjuje se da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50% hipertenzija, tjelesna neaktivnost za oko 20% i pretilost za oko 30% svih hipertenzija.

Isto je tako važno redovito kontrolirati krvni tlak, a kod povišenog tlaka redovito uzimati lijekove prema preporuci liječnika.

 

 

 

PRIPREMILA:

http://javno-zdravlje.hr/event/svjetski-dan-hipertenzije-2016/

prim. Verica Kralj, dr.med.

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..