Održan okrugli stol o novoj regulativi o zaštiti osobnih podataka s naglaskom na zdravstvo! Hrvatska

Održan okrugli stol o novoj regulativi o zaštiti osobnih podataka s naglaskom na zdravstvo!

U organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva- Sekcije za farmaceutski menadžment i farmakoekonomiku, Radne skupine za sigurnosne informacije i klinička ispitivanja, te HIT konferencije, u prostorijama Hrvatskog farmaceutskog društva održan je panel na temu nove europske regulative koja tretira zaštitu osobnih podataka.

 

U organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva- Sekcije za farmaceutski menadžment i farmakoekonomiku, Radne skupine za sigurnosne informacije i klinička ispitivanja, te HIT konferencije, u prostorijama Hrvatskog farmaceutskog društva održan je panel na temu nove europske regulative koja tretira zaštitu osobnih podataka.

 

 

Tijekom uvoda je naglađeno da se nalazimo u 4. industrijskoj revoluciji, a sve veću važnost ima posjedovanje i obrada podataka pa možemo reći da su podaci zlato 21. stoljeća. Zbog svega ovoga raste upotreba, ali i zloupotreba podataka. Suočena sa sve većim cyber crime-om, EU je odlučila tome stati na kraj. I zdravstvene kompanije ali i zdravstvene ustanove raspolažu velikim količinama osobnih podataka. Hrvatska je jedan od lidera u EU u digitalizaciji medicine što znači da su i sustavi prikupljanja i razmjene podataka napredniji od ostalih zemalja u okruženju. Uz sve prednosti koje liderska pozicija donosi, ona pred hrvatski zdravstveni sustav ali i sve dionike stavlja dodatne izazove u ispunjavanju načela ove uredbe.

 

 

GDPR Zakon stupa na snagu u svibnju 2018. i potpuno će promijeniti način  rada organizacija diljem Europe u pogledu tretiranja internetske sigurnosti i odgovornosti za zaštitu podataka. Konačno, iznimno su velike novčane kazne za prekršaj zakona, i do 4% globalnog godišnjeg prometa za najteže povrede podataka.

Sudionici panela su bili sljedeći istaknuti stručnjaci:

  • Stjepan Orešković, Centre for Bioethics (Harvard Medical School), Leadership and Management of Health Services (Medicinski fakultet u Zagrebu)
  • Tatjana Ajhler Đuretek, voditeljica medicinskih poslova i farmakovigilancije, Belupo d.d., Radna skupina za klinička ispitivanja i sigurnosne informacije HFD-a
  • Mario Perica, odvjetnik i stručnjak u području zaštite podataka i farmaceutske industrije
  • Marko Cukrov, regionalni konzultant za sigurnost podataka, IT Security Department - ALFATEC
  • Mladen Kovaček, stručnjak za digitalizaciju medicine, HIT konferencija d.o.o.
  • Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore

 

 

Očito je postojala potreba da se pohranjivanje i skladištenje podataka koji se skupljaju na neki način regulira. Ovim panelom svojim članovima HFD i svim zainteresiranim osobama HFD je želio pomoći da dobiju više informacija o novoj regulativi.

Regulativa se odnosi i na sve zemlje izvan EU koje koriste podatke europskih građana ili im prodaju robu ili usluge. Poruka je jasna – ako imaš koristi od EU tržišta, moraš poštovati njezina pravila. Pravilo se odnosi na sve tvrtke koje čuvaju i obrađuju podatke.

 

 

Za to su često potrebni vanjski konzultanti i specijalizirani pravnici. Nakon toga je potrebno prilagoditi procese i gotovo uvijek nabaviti softverska rješenja koja će omogućiti traženu sigurnost. Dodatni indirektni trošak je što procesi reguliraju tko će imati pristup podacima, dakle onemogućava da svi u tvrtki brzo i bez ograda imaju pristup osobnim podacima. To u industrijama koje svakodnevno barataju velikim količinama osobnih podataka može biti veliki problem.

Bit će potrebno poduzeti odgovarajuće mjere da se dokaže poštivanje propisa.

 

 

Te mjere obuhvaćaju:

  1. usvajanje detaljne obrade zapisa podataka
  2. provedbu odgovarajućih sigurnosnih mjera
  3. zaštitu privatnosti
  4. obvezu imenovanja službenika za zaštitu podataka (DPO)

Iako je idealno vrijeme za početak pripreme na novu regulativu EU već prošlo, u svakom slučaju je nužno početi što prije!

 

 

 

VIŠE INFORMACIJA: hitkonferencijablog.com

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..