Ponos hrvatske znanosti i farmacije- Zavod za farmakognoziju FBF-a obilježava 120. godina od osnutka kao prvi samostalni farmakognostički institut u svijetu! Hrvatska

Ponos hrvatske znanosti i farmacije- Zavod za farmakognoziju FBF-a obilježava 120. godina od osnutka kao prvi samostalni farmakognostički institut u svijetu!

+ Zavod za farmakognoziju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i najstariji zavod FBF-a, ove godine obilježava 120. obljetnicu, povodom osnutka kao Farmakognostički institut, prvi samostalni institut ovakve vrste u svijetu, još davne 1896. godine.

+ Nobelova nagrada za medicinu u 2015. godini dodijeljena farmaceutkinji i farmakognostičarki Youyou Tu bila je trijumf moderne farmakognozije, jer je otkriće artemizinina bilo izvrstan primjer kako se iskustva i spoznaje utkane u farmakognoziju i tradicionalnu fitomedicinu mogu suvremenim istraživačkim metodama uspješno "pretočiti" u nove lijekove...

+ Sekcija za fitofarmaciju i dodatke prehrani Hrvatskog farmaceutskog društva organizira za magistre farmacije i ostale zainteresirane ciklus predavanja povodom 120. obljetnice Zavoda za farmakognoziju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojem će vodeći farmaceuti-farmakognosti i suradni znanstvenici prezentirati teme poput biljnih lijekova koji su promijenili svijet, supervoća u zdravlju i bolesti, medicinske konoplje, prirodnim antioksidansima, egzotičnom voću u fitofarmaciji, formuliranju biljnih lijekova, povijesnim ličnostima farmakognozije i još mnogo toga...

 

Farmakognozija je najstarija prirodna znanost koja potječe još od pračovjeka. Kao grani farmaceutskih znanosti cilj joj je upoznati ljekovite tvari i sirovine prirodnog podrijetla (biljnog, životinjskog, mineralnog), te razumjeti ulogu prirodnih ljekovitih tvari u istraživanju i razvoju lijekova, prevenciji bolesti i liječenju.

 

Hrvatska se može ponositi što je 1896. na Zagrebačkom sveučilištu osnovan Farmakognostički institut, u to doba prvog samostalnog instituta takve vrste u svijetu, čiji je utemeljitelj farmaceut Julije Domac, ujedno i prvi Hrvat s doktoratom iz kemije, te svojevremeno rektor Sveučilišta u Zagrebu. U spomen Juliju Domcu, kao utemeljitelju hrvatske sveučilišne farmakognozije i osnivaču sveučilišnog Farmakognostičkog instituta 1896. godine, po njemu je imenovana najviša godišnja nagrada Hrvatskog farmaceutskog društva, Medalja Julije Domac, koja se od 1955. godine dodjeljuje za iznimne zasluge na području farmacije.

 

Danas se na Zavodu za farmakognoziju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta budući magistri farmacije obrazuju iz kolegija Farmakognozija 1 i 2, Izolacija bioaktivnih prirodnih produkata te Fitofarmacija na diplomskom studiju farmacije.

 

U vremenima kada težimo novim znanstvenim spoznajama i medicini utemeljenoj na dokazima, ali i sve prirodnijim metodama u liječenju ili ublažavanju određenih zdravstvenih tegoba, važno je znati kako magistri farmacije tijekom svog fakultetskog obrazovanja upoznaju osnovne principe međudjelovanja biljnog lijeka i ljudskog organizma, mehanizme djelovanja, terapijske i neželjene učinke i indikacije lijekova iz glavnih fitoterapijskih skupina. Stečena znanja i vještine su primjenjive u radu s pacijentima u ljekarni, stoga se u kontekstu tih znanja ljekarnici u okviru zdravstvene zaštite svojim obrazovanjem iz fitofarmacije smatraju izvorom vjerodostojnih, najrecentnijih stručnih i znanstvenih informacija o biljnim lijekovima i fitofarmakološki aktivnim supstancijama u sve prisutnijim pripravcima u zdravstvenom sustavu.

Ujedno magistri farmacije stiču osnovna znanja i vještine u kontroli kakvoće biljnih droga i pripravaka, što je u vremenima mnogobrojnih "ljekovitih pripravaka" ručne izrade i sumnjive kvalitete i više nego važno.

 

Magistri farmacije upravo na Zavodu za farmakognoziju FBF-a svladavaju primjenu stručnih znanja i sposobnosti pri savjetovanju o fitofarmaciji (fitoterapiji), uz informiranje i savjetovanje bolesnika o djelovanju i ispravnoj primjeni biljnih lijekova, mogućim nuspojavama, te prepoznavanje i izbjegavanje klinički značajnih interakcija biljnih lijekova s redovno propisanom farmakoterapijom.

 

Zavod za farmakognoziju provodi i izobrazbu iz izolacije bioaktivnih prirodnih produkata, upoznavajući farmaceute sa suvremenim metodama ekstrakcije i izolacije bioaktivnih prirodnih produkata u laboratorijskim i industrijskim uvjetima, potičući razumijevanje uloge bioaktivnih prirodnih produkata u otkrivanju, razvoju i proizvodnji lijekova, kao i upoznavanje suvremenih lijekova prirodnog podrijetla.

 

Zavod za farmakognoziju organizira poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacija s dijetoterapijom. Također sudjeluje u nastavi drugih poslijediplomskih specijalističkih studija i doktorskog studija na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

 

U okviru Zavoda za farmakognoziju FBF-a provode se znanstvena istraživanja s ciljem otkrivanja biološki aktivnih prirodnih tvari koje bi mogle naći primjenu u prevenciji i terapiji različitih oboljenja ili kao vodeći spojevi u otkrivanju novih lijekova. Istraživačka skupina posjeduje ključne ekspertize u području identifikacije i kontrole kakvoće ljekovitog bilja i biljnih lijekova.

Sekcija za fitofarmaciju i dodatke prehrani HFD-a organizira ciklus predavanja povodom 120. obljetnice Zavoda za farmakognoziju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu kojih će magistri farmacije i svi zainteresirani moći čuti nešto o sljedećim zanimljivim temama :

1. BILJNI LIJEKOVI KOJI SU PROMIJENILI SVIJET

2. ORALNI BILJNI LIJEKOVI I DODACI PREHRANI: TEHNOLOŠKI IZAZOVI NA PUTU OD IDEJE DO PROIZVODNJE

3. SUPERVOĆE U ZDRAVLJU I BOLESTI

4. ANTUN VRGOČ (1881.-1948.) – FARMAKOGNOST, DEKAN, KNJIŽEVNIK I SIBIRSKI ZATOČENIK

5. MEDICINSKA KONOPLJA – STATUS I PERSPEKTIVA

Dio predavanja je besplatan za sudjelovanje, a za stručne skupove s više predavača potrebno je uplatiti simboličnu kotizaciju, a ukupno prikupljena sredstva Hrvatsko farmaceutsko društvo će donirati Zavodu za farmakognoziju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za obilježavanje 120. obljetnice.

 

 

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..