Prikazivanjem najboljih ljekarničkih praksi HFD s partnerima obilježio Svjetski dan ljekarnika uz brojne uzvanike! Hrvatska

Prikazivanjem najboljih ljekarničkih praksi HFD s partnerima obilježio Svjetski dan ljekarnika uz brojne uzvanike!

Povodom Svjetskog dana ljekarnika, Hrvatsko farmaceutsko društvo tradicionalno je organiziralo 2. Forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi u Hotelu Dubrovnik, okupivši mnoge partnere u zdravlju da poslušaju čak 22 predavanja s prikazima doprinosa ljekarnika i dobrim ljekarničkim praksama.

 

Na dan osnutka FIP-a, Međunarodne farmaceutske federacije, 25. rujna, obilježava se Svjetski dan ljekarnika, koji promiče izvrsnost i doprinos ljekarničke struke zdravlju i zajednici.
Ovogodišnji Svjetski dan ljekarnika, osmi po redu, izvrsna je prigoda da sve članice Međunarodne farmaceutske federacije (132 diljem svijeta, koje okupljaju preko 3 milijuna ljekarnika), uključujući i Hrvatsko farmaceutsko društvo kao jedinog hrvatskog člana FIP-a, prezentiraju i ukažu svim relevantnim institucijama, medijima, drugim partnerskim profesijama u zdravstvu te široj javnosti, na važnost i pozitivan doprinos ljekarničke struke u poboljšanju zdravlja!

Tema obilježavanja Svjetskog dana ljekarnika u 2017. godini je „Od istraživanja do zdravstvene skrbi – Farmaceut Vam je na usluzi!“.

 

 

Predsjednica FIP-a dr. Carmen Peña je povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana ljekarnika izjavila: “Ova je tema odabrana kako bi odražavala brojne doprinose farmaceutske struke zdravlju. Od istraživanja i razvoja lijekova, preko edukacije budućih farmaceuta i farmaceutskih znanstvenika, sve do pružanja izravne ljekarničke skrbi- sve to činimo u službi naših pacijenata i zajednica! Želimo naglasiti da su farmaceuti okosnica zdravstvene zaštite u mnogim različitim okruženjima. Ali pružanje skrbi od strane farmaceuta ne počinje u zajednicama ili bolničkim ljekarnama. Briga o pacijentima počinje prepoznavanjem zdravstvenih problema stanovništva i razvojem lijekova, kreiranjem zdravstvenih politika i obrazovanja adresiranih upravo za rješavanje detektiranih problema. Farmaceuti su vrlo često na samom početku procesa - kada se identificira prva molekula koja će učinkovito liječiti bolest!”

 


Slijedom toga, Hrvatsko farmaceutsko društvo obilježilo je ovaj prigodni dan s aktivnostima koje su koordinirane s FIP-ovim smjernicama za obilježavanje, te i ove godine tradicionalno organiziran 2. Forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi na istu temu u Hotelu Dubrovnik, okupivši mnoge partnere u zdravlju da poslušaju čak 22 predavanja s prikazima doprinosa ljekarnika i dobrim ljekarničkim praksama.

Svjetski dan ljekarnika i Forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi podržali su uz vodstvo HFD-a i sljedeći uzvanici: predsjednica HLJK, mag. pharm. Ana Soldo, voditelj Studija Farmacije u Splitu, prof. dr. sc. Darko Modun, dekan FBF-a koji sutra 135. godina studija farmacije, prof. dr. sc. Željan Maleš, predstavnica HZZO-a, mag. pharm. Irena Pezelj, predstavnica Ministarstva zdravstva te pomoćnica Ministra, dr. sc. Ružica Palić Kramarić koja je otvorila Forum.

 

 

Svojim sudjelovanjem skup su podržali i predstavnik UPUZ-a Davor Katavić, predstavnica ZZJZ dr. Andrija Štampar dr.sc. Marina Polić-Vižintin, dr.med., predstavnici udruge pacijenata gdin. Mario Drlje i predsjednik Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata gdin. Damir Jukica, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih liječnika dr. Dragan Soldo i predstavnik Hrvatske udružbe za obiteljsku medicinu prof.dr.sc. Hrvoje Tiljak, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju prof. dr. sc. Bojan Jelaković, predstavnik Hrvatskog društva mladih liječnika HLZ-a, dr. Maksimilijan Mrak, predsjednik Uprave PharmaS-a kao kompanije - partnera PHARMA HFD - Partnera farmaceutske izvrsnosti HFD-a, mag. pharm. Jerko Jakšić, uz mnoge ostale predstavnike farmaceutske industrije, predstavnike veledrogija, ljekarničkih ustanova, predsjednike sekcija HFD-a, te brojne kolegice i kolege, kao i predstavnike medija …

Pred Vama su odabrane primjeri dobrih ljekarničkih praksi koji su prikazani na Forumu te koji služe kao nadahnuće za budućnost ljekarničke skrbi u Hrvatskoj i globalno!

 

PRELISTAJTE DIGITALNU BROŠURU

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..