Rak dojke - strah od nuspojava hormonske terapije negativno utječe na podnošenje terapije i kvalitetu života Hrvatska

Rak dojke - strah od nuspojava hormonske terapije negativno utječe na podnošenje terapije i kvalitetu života

Nuspojave hormonske terapije za liječenje raka dojke uvelike ovise o tome koliko pacijentice od njih strahuju, pokazala je njemačka studija objavljena u utorak u časopisu Annals of Oncology.
U studiju je bilo uključeno 111 žena operiranih zbog raka dojke koje su sudjelovale u kliničkom ispitivanju u sveučilišnoj bolnici u Marburgu.
One pacijentice, njih 29 posto, koje su najviše strahovale od nuspojava imale su najlošiju kvalitetu života i najlošije podnosile terapiju u iduće dvije godine.

Zasigurno postoji prostor da ljekarnik koji je prošao ciljanu izobrazbu u suradnji s liječnicima i psiholozima, može prilikom izdavanja lijekova pozitivno doprinijeti smanjenju straha od očekivanih nuspojava, a samim time poboljšati kvalitetu života pacijenticama što je u ovom slučaju od iznimne važnosti.

 

U studiju je bilo uključeno 111 žena operiranih zbog raka dojke koje su sudjelovale u kliničkom ispitivanju u sveučilišnoj bolnici u Marburgu. 

 

Liječnici su ih prije nego što su počele primati hormonsku terapiju pitali kakve nuspojave očekuju. Poslije su zaključili da su upravo one pacijentice, njih 29 posto, koje su najviše strahovale od nuspojava imale najlošiju kvalitetu života i najlošije podnosile terapiju u iduće dvije godine.

Suprotno, žene koje su očekivale umjerene nuspojave (63 posto) ili nikakve (osam posto) bolje su reagirale na terapiju.

Glavne nuspojave hormonske terapije su bolovi u zglobovima, debljanje i valunzi.

"Naši rezultati pokazuju da su očekivanja pacijentica klinički relevantan čimbenik u dugoročnom uspjehu hormonske terapije", rekla je profesorica Yvonne Nestoriuc, specijalistica psihosomatske medicine i psihoterapije koja je vodila istraživanje.

To sugerira kako bi se uključenjem psihologa moglo raditi na promjeni pesimističnog stava i tako unaprijediti rezultate terapije, a njemačka skupina znanstvenika upravo ispituje učinkovitost takve strategije.

Hormonska terapije je liječnje koje nadograđuje ili zamjenjuje kemoterapiju. Cilj joj je smanjiti ponovnu pojavu raka time što tumorskim stanicama uskraćuju primitak hormona (estrogena i progesterona) koji su im nužni za razvoj. 

Hormonska terapija nije indicirana svim pacijenticama, moguća je jedino kada su hormonski receptori identificirani u stanicama raka, a to se događa u otprilike 70 posto slučajeva raka dojke.

 

 

IZVOR: Hina, Annals of Oncology

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..