Samopregled dojki - Svjesnost o ranoj prevencii raka dojke Hrvatska

Samopregled dojki - Svjesnost o ranoj prevencii raka dojke

Prenosimo Vam naputke udruženja Europa Donna u mjesecu borbe protiv raka dojke o samopregledu dojki:
Sasvim je uobičajeno za većinu žena da primijete promjene na svojim dojkama tijekom mjesečnog ciklusa – ali samo vi znate što je normalno za vas. Samopregled dojki u redovnim vremenskim razmacima vrlo je koristan. Izaberite prvi ili zadnji dan u mjesecu ukoliko ste u postmenopauzi, a ako još uvijek imate menstruaciju, provjeravajte oko 7 dana nakon početka ciklusa...

 

Provjeravajte neobične promjene

Sasvim je uobičajeno za većinu žena da primijete promjene na svojim dojkama tijekom mjesečnog ciklusa – ali samo vi znate što je normalno za vas. Samopregled dojki u redovnim vremenskim razmacima vrlo je koristan. Izaberite prvi ili zadnji dan u mjesecu ukoliko ste u postmenopauzi, a ako još uvijek imate menstruaciju, provjeravajte oko 7 dana nakon početka ciklusa.

Provjeravajte:

  • Promjene u veličini, obliku ili položaju bradavice
  • Očigledne kvržice, zadebljanja, nabore ili jamice na koži
  • Vene koje su istaknutije nego obično
  • Upala ili osip na dojci
  • Krv ili iscjedak iz bradavice
  • Novi osjet – osobito ako je samo na jednoj dojci

 

Samopregled

Kada se spremate za kupanje ili tuširanje, opuštenih ruku stanite ispred zrcala te pogledajte svaku dojku. Podignite ruke iznad glave i pogledajte ponovno. Stavite ruke na bokove, stisnite prema unutra i stegnite prsne mišiće. Pogledajte sa strane i donji dio; nagnite se prema naprijed i pogledajte oblik. Kada se tuširate ili kupate, nasapunajte ruke te ispruženom rukom i skupljenih prstiju, nježno i čvrsto, pritisnite svaku dojku. Pomičite ruku preko cijele dojke, pregledajte ispod pazuha, krenite prema ključnoj kosti i iza bradavice.

Provjera

Ukoliko primijetite bilo što neobično, otiđite liječniku. Upamtite, 9 od 10 kvržica su bezopasne. Dojka je često prirodno neravna kao rezultat normalnih promjena na žlijezdama. Svrha pregleda dojki je uočavanje promjena kojih prije nije bilo.

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..