Svjetski trendovi u potrošnji kozmetike Hrvatska

Svjetski trendovi u potrošnji kozmetike

U svijetu gdje anonimnost sve više plaši ljude, kozmetička industrija u svijetu individualizira kupca i prilagođava se generaciji budućih potrošača. Porast posebno prilagođene ponude mogao bi se ostvarivati putem pojedinih brenova koji proizvode plasiraju u profesionalnim kozmetičkim salonima. Tu su zaposleni dermatolozi i farmaceuti koji nastoje objediniti dijagnostiku i izradu individualiziranih formula proizvoda.

 

Generacija „baby boomersa“ (rođeni između 1946. i 1964.) predstavlja 45% populacije u Americi i njihova kupovna moć je vrlo velika.  Najmlađi među njima ove su godine napunili 50 godina. Prema istraživanju koju su provele tvrtke Nielsen & Boom Agers ta generacija posjeduje oko 70% prihoda i dominira u potrošnji. Baby boom generacija sada predstavlja 80 milijuna potrošača. Kako populacija stari, do 2050. godine će biti 161 milijun potrošača starijih od 50 godina što predstavlja porast od 63% u odnosu na 2010.

 

Čak je kreirana i nova kategorija, „baby boomeri više klase“  i oni su puno bogatiji nego oni rođeni 80-tih i početkom 90-tih. Ta nova kategorija odnosi se na osobe čiji godišnji prihod prelazi 250 000 američkih dolara. Ti su potrošači u potrazi za luksuznim proizvodima i izjavljuju da su osjetljivi na oglašavanje i modu. 30% ih se planira počastiti luksuznim blagdanskim poklonom ove godine, a 18% ih kaže da kupuju „premium“ kozmetičke proizvode, ali i profinjena vina i nakit.

 

Gotovo je s „tradicionalnom“ generacijom koja provodi život štedeći novac: slika osobe sijede kose u stolici za ljuljanje sada je dio prošlosti! Boomersi imaju vrlo specifična očekivanja: ne mogu dopustiti da gube vrijeme i nikada neće prestati raditi. Amerika voli svoje mlade, a posebno kako izgledaju. Stoga nije nikakvo iznenađenje da se broj injekcija Botoxa povećao za 680% u dvije godine. Naravno, industrija anti-aging proizvoda je u usponu. 2013. godine je iznosila 262 milijarde američkih dolara. Cilj je pružiti koži ono najbolje što donose trenutna znanstvena istraživanja, bez obzira na cijenu.

 

Ovoj generaciji žena više nije cilj da se prilagođavaju kozmetičkoj ponudi, već da im kozmetička industrija ponudi posebno prilagođena rješenja koja su dizajnirana posebno za njih.

 

Porast posebno prilagođene ponude mogao bi se ostvarivati putem pojedinih brenova koji proizvode  plasiraju u profesionalnim kozmetičkim salonima. Tu su zaposleni dermatolozi i farmaceuti koji nastoje objediniti dijagnostiku i izradu  individualiziranih formula proizvoda.

 

Tradicionalni brandovi pršte od kreativnost i  premium krema. Tu je „njega za noćne ptice“ i  proizvodi koji  sadrže ekstrakt meteorita koji kremi  daje crnu, sjajnu teksturu, čija boja, kao čarolijom nestaje kada se proizvod nanese.

 

 Shiseido je otkrio da koža ima  vlastiti imunološki sustav ( dobio Nobelovu nagradu 2010) te razvija liniju proizvoda koji  ciljano djeluje na Langerhansove stanice, te kožu ojačava i pomaže joj da se regenerira.

 

 Dodaci prehrani ne moraju imati iste prednosti za svakoga. Ovu hipotezu istražuje i razvijaju neke tvrtke koje su  razvile revolucionarnu online uslužnu djelatnost, koja besplatno analizira vaš genetski kod pa nakon toga dizajnira dodatke prehrani savršeno prilagođene vašem tijelu.

 

U svijetu gdje anonimnost sve više plaši ljude, kozmetička industrija u svijetu  individualizira kupca i prilagođava se  generaciji budućih potrošača.

 

 

PRIPREMILA:

Vlasta Pojatina, mag.pharm.

Sekcija za kozmetologiju i dermatofarmaciju HFD-a

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..