Tribina "Kreni sa srcem" povodom Svjetskog dana srca Hrvatska

Tribina

Pozivamo Vas na veliku tribinu na kojoj će se govoriti o prevenciji i ublažavanju posljedica kardiovaskularnih bolesti, a koja je otvorena za javnost, uz prethodnu prijavu. Na tribini će sudjelovati naši najveći stručnjaci s područja prevencije i liječenja srčanih tegoba, među kojima je i dopredsjednica Hrvatskog farmaceutskog društva i predsjednica Sekcije za kliničku farmaciju HFD-a, prof.dr.sc. Vesna Bačić Vrca, mag.pharm.
Vidimo se na tribini o zdravlju srca, ulaz je slobodan!

 

Svi ste pozvani na veliku tribinu o zdravlju srca!

 

Pozivamo Vas na veliku tribinu na kojoj će se govoriti o prevenciji i ublažavanju posljedica kardiovaskularnih bolesti, a koja je otvorena za javnost, uz prethodnu prijavu. Na tribini će sudjelovati naši najveći stručnjaci s područja prevencije i liječenja srčanih tegoba, među kojima je i dopredsjednica Hrvatskog farmaceutskog društva i predsjednica Sekcije za kliničku farmaciju HFD-a, prof.dr.sc. Vesna Bačić Vrca, mag.pharm., uz prisutnost kolega kliničkih farmaceuta s područja javnog i bolničkog ljekarništva.

Tribina “Kreni sa srcem” bit će održana u subotu, 3. listopada u 11 sati, u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog (Trg Stjepana Radića 4, Zagreb).
 

Poslušajte savjete stručnjaka

Prisustvujte tribini, jer će najugledniji hrvatski stručnjaci odgovarati na Vaša pitanja i kroz edukativnu diskusiju dijeliti savjete.

Gosti tribine će govoriti o fibrilaciji atrija i zatajivanju srca, krvnom tlaku, o važnosti kretanja, analizi sastava tijela, rizicima, prehrani i važnosti unosa magnezija u organizam.

 

http://www.krenizdravo.rtl.hr/wp-content/uploads/banneri/kreni-sa-srcem/Kreni_sa_srcem2_Wall_L.jpg

 

 

Tim stručnjaka čine:

  •     mr. sc. Ivan Sokol, dr. med., FESC, spec. internist – kardiolog, EC
  •     Mirela Marić, magistra nutricionizma
  •     Ivančica Vadjon, magistra kineziologije
  •     dr.sc. Vesna Bačić Vrca, mag.pharm., klinički farmaceut, KB Dubrava
  •     Ivana Marinović, mag.pharm., specijalizant kliničke farmacije, KB Dubrava

 

 

Jedna od stručnih sudionika tribine: 

prof.dr.sc. Vesna Bačić Vrca, mag.pharm.

Dopredsjednica Hrvatskog farmaceutskog društva i predsjednica Sekcije za kliničku farmaciju HFD-a

 

Kreni (sa) srcem ljekarnika!

Sažetak

Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju značajni javnozdravstveni problem, jer su vodeći uzroci smrtnosti u Hrvatskoj. Među deset najčešće korištenih lijekova u Hrvatskoj,  njih čak šest se koristi u liječenju bolesti srca i krvnih žila. U zdravstvenoj  skrbi ovih bolesnika, značajni doprinos uspješnijem liječenju bolesnika sa srčanim i krvožilnim bolestima, trebali bi dati ljekarnici pružanjem adekvatne ljekarničke skrbi. Klinički farmaceut je u obvezi nadzirati propisanu farmakoterapiju  s ciljem predviđanja i prevencije mogućih medikacijskih pogrešaka i optimizacije farmakoterapije. Isto tako ljekarnik je u prilici  savjetovati i usklađivati sve češće korištenje bezreceptnih lijekova i dodataka prehrani s propisanom terapijom i/ili stanjem pojedinog pacijenta.

Zbog prisutnih komorbiditeta,  u praksi se sve češće javljaju terapijski problemi poput politerapije i polipragmazije, nuspojava i interakcije lijekova  te ne-adherencije. Politerapija (broj istodobno primjenjenih lijekova) povećava rizik za nastanak interakcija i nuspojava lijekova, istodobno povećavajući stupanj ne-adherencije.

Posljedice interakcija mogu dovesti do usporavanja ili ubrzavanja, izostanka ili povećavanja terapijskog učinka, što povećava potrebu za dodatnim pregledima liječnika a često i lijekovima, čime se neopravdano povećavaju ukupni troškovi liječenja.  Prisutni su i problemi poput dupliciranja terapije te oni vezani uz doze i interval doziranja lijekova.

Posebno značajan i često prisutan problem u  liječenju svih bolesnika s kroničnim bolestima, jest problem ne-adherencije (nepridržavanja propisanoj terapiji). Adherencija predstavlja mjeru u kojoj se ponašanje bolesnika, u smislu uzimanja lijekova, pridržavanja dijete i mijenjanja životnih navika podudara s preporukama dogovorenim s propisivačem te u sebi sadržava ideju suradnje tj. partnerskog odnosa. U cilju povećanja stupnja adherentnosti pacijenata, posebno značajan doprinos mogu dati ljekarnici...

 

 

PRIJAVE:

http://www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje/kreni-sa-srcem/svi-ste-pozvani-na-veliku-tribinu-o-zdravlju-srca

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..