U Hrvatskom farmaceutskom društvu održan 1. Forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi - Zaključci Foruma i online publikacija o najboljim ljekarničkim praksama Hrvatska

U Hrvatskom farmaceutskom društvu održan  1. Forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi - Zaključci Foruma i online publikacija o najboljim ljekarničkim praksama

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana ljekarnika u 2016. godini je "Ljekarnici- Brinemo se o Vama”. Svaka država članica FIP-a obilježava Svjetski dana ljekarnika na svoj način, a Hrvatsko farmaceutsko društvo je 27. rujna organiziralo tim povodom 1. forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi jednakog, simboličnog slogana “Ljekarnici: Brinemo se o Vama”.
Na dan Foruma, na stranicama Hrvatskog farmaceutskog društva objavljena je prigodna online publikacija kao knjiga sažetaka Foruma "LJEKARNICI: BRINEMO SE O VAMA" u kojoj su izdvojene najbolje prakse u ljekarničkoj skrbi u Hrvatskoj (javno i bolničko ljekarništvo) u okviru doprinosa pravilnoj primjeni lijekova i ishodima liječenja, prevencije i praćenja (kontrole, nadzora) bolesti te promicanja zdravlja, zdravstvene izobrazbe pacijenata i javnozdravstvenih aktivnosti u lokalnoj zajednici.
1. Forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi, osim predstavljanja najboljih praksi hrvatskog ljekarništva, iznjedrio je i niz zaključaka koji će biti upućeni zdrastvenoj administraciji.

 

 

Na dan osnutka FIP-a, Međunarodne farmaceutske federacije, 25. rujna, obilježen je Svjetski dan ljekarnika, koji promiče izvrsnost i doprinos ljekarničke struke zdravlju i zajednici. Ovogodišnji Svjetski dan ljekarnika, šesti po redu, bila je izvrsna prigoda da sve članice Međunarodne farmaceutske federacije (132 diljem svijeta, koje okupljaju preko 3 milijuna ljekarnika), uključujući i Hrvatsko farmaceutsko društvo kao jedinog hrvatskog člana FIP-a, prezentiraju i ukažu svim relevantnim institucijama, medijima, drugim partnerskim profesijama u zdravstvu te široj javnosti, na važnost i pozitivan doprinos ljekarničke struke u poboljšanju zdravlja!

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana ljekarnika u 2016. godini je "Ljekarnici- Brinemo se o Vama”. Ovogodišnja tema je odabrana na način da odražava važnu ulogu ljekarnika u pružanju ljekarničke skrbi u zajednici, ali i ukazuje na svojevrsnu emocionalnu poveznicu koju ljekarnici imaju sa svojim pacijentima, posebice u malim lokalnim sredinama gdje su ljekarne često prva ili zadnja (važno za izdavanje i pravilnu primjenu lijekova) kontaktna točka sa zdravstvenim sustavom. Svaka država članica FIP-a obilježava Svjetski dana ljekarnika na svoj način, a Hrvatsko farmaceutsko društvo je 27. rujna organiziralo tim povodom 1. forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi jednakog, simboličnog slogana “Ljekarnici: Brinemo se o Vama”.

Na dan Foruma, na stranicama Hrvatskog farmaceutskog društva objavljena je prigodna online publikacija kao knjiga sažetaka Foruma "LJEKARNICI: BRINEMO SE O VAMA" u kojoj su izdvojene najbolje prakse u ljekarničkoj skrbi u Hrvatskoj (javno i bolničko ljekarništvo) u okviru doprinosa pravilnoj primjeni lijekova i ishodima liječenja, prevencije i praćenja (kontrole, nadzora) bolesti te promicanja zdravlja, zdravstvene izobrazbe pacijenata i javnozdravstvenih aktivnosti u lokalnoj zajednici.

 

 

Tom prigodom su se u Hrvatskom farmaceutskom društvu okupili čelnici zdravstveno-administrativnih i javnozdravstvenih institucija, te sljedećih partnera u zdravlju: zamjenik ministra zdravlja dr. Ivan Bekavac i Mirjana Lerman, mag.pharm. iz Ministarstva zdravlja, zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. doc. dr. sc. Ranko Stevanović, predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (Dunja Durut Beslač, dipl. ing. i Ivana Čizmić, dipl. oec.), Agencije za lijekove i medicinske proizvode (Jasminka Tadin, mag. comm. i Adrijana Ilić Martinac, mag. pharm.), ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" dr. Zvonimir Šostar, dopredsjednica Hrvatske ljekarničke komore mag. pharm. Nada Jambrek, predsjednik Komore farmaceuta Kosova Zehadin Gashi, predstavnici Udruge poslodavaca u zdravstvu, predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva mr. sc. Darko Takač, mag. pharm., predsjednica Izvršnog odbora Young Pharmacist Group u FIP-u doc. dr. sc. Miranda Sertić, predstavnici farmaceutske industrije, veledrogerija, zdravstvenih medija, ljekarničkih ustanova, te brojni magistri farmacije iz javnog i bolničkog koji su ovom prigodom obilježili svoj globalni dan.

 

 

Tom prigodom je zamjenik ministra zdravlja, dr. Ivan Bekavac čestitao svim ljekarnicima Svjetski dan ljekarnika, izrazivši veliku želju za proaktivnim angažmanom ljekarnika i podršku razvoju strategije ljekarništva u okviru zdravstvenog sustava, u svrhu čega je i osnovano Povjerenstvo za razvoj strategije ljekarništva u Ministarstvu zdravlja.

U uvodnom pozdravu je doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm., izvršna direktorica HFD-a, najavila najbolje prakse ljekarničke skrbi koje se provode danas u Hrvatskoj, a svoje su temelje dobile prije gotovo 2 desetljeća, kada je Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) započelo s organizacijom tečajeva stručnog usavršavanja i pratećih radionica za magistre farmacije u partnerstvu s brojnim stručnim liječničkim udruženjima. Takvi tečajevi su već krajem 1990-ih provođeni s vizijom kolaborativne skrbi liječnika i ljekarnika, kako bi ljekarnik svoje proširene usluge u okviru ljekarničke djelatnosti uspješno uskladio s liječničkom ekspertizom, s ciljem uspješnijih terapijskih ishoda, učinkovitijeg zdravstvenog sustava te zdravijih pacijenata.

 

 

Govoreći o proširenim ljekarničkim uslugama u Hrvatskoj, važno je prisjetiti se osnutka EuroPharm Foruma pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koji je imao zadatak brinuti se o razvoju ljekarništva i kreiranju proširenih usluga za ljekarnike u skladu sa smjernicama WHO-a. Članice EuroPharm Foruma bile su nacionalna farmaceutska udruženja iz više od 30 europskih država, među kojima je bilo i Hrvatsko farmaceutsko društvo. Na ponos hrvatskog ljekarništva je svakako podatak kako je izvršna direktorica HFD-a, doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm., u razdoblju od 2000.-2002. bila predsjednica EuroPharm Foruma/WHO te regionalna predstavnica WHO-Euro u Međunarodnoj farmaceutskoj federaciji (FIP) ostvarivši zavidne suradnje s međunarodnim partnerima na području proširene uloge ljekarnika u zdravstvenom sustavu i njegove cjeloživotne izobrazbe odgovarajuće potrebama suvremenog zdravstvenog sustava.

 

 

Vođeni vizijom međunarodnih partnera i globalnih trendova u zdravstvu, Hrvatsko farmaceutsko društvo je organiziralo kolaborativne tečajeve s respektabilnim liječničkim udruženjima Hrvatskog liječničkog zbora namijenjenu osposobljavanju magistara farmacije za nadolazeće uloge u ljekarničkoj skrbi o kakvoj danas svjedočimo. Ističemo tečajeve „Ljekarnička skrb o djeci i dojenčadi“ (s liječnicima Klinike za dječje bolesti Zagreb), „Šećerna bolest i komplikacije“ (s liječnicima Sveučilišne klinike „Vuk Vrhovac“- hrvatskim referentnim centrom za šećernu bolest), „Astma, alergijski rinitisi i KOPB“ (u suradnji s Hrvatskim pulmološkim društvom Hrvatskog liječničkog zbora i članovima GINA-odbora za globalnu inicijativu za astmu), „Hipertenzija i hiperlipidemija“ (liječnicima Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KB Dubrava i Klinike za internu medicinu KBC-a Zagreb), „Najčešći duševni poremećaji“ (s liječnicima Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb), „Hormonsko i nehormonsko liječenje u klimakteriju i menopauzi“ (s liječnicima Klinike za ženske bolesti i porode“, „Urogenitalne infekcije- klinička slika i liječenje“ (s Hrvatskim društvom za urogenitalne infekcije HLZ-a), „Hitna kontracepcija u ljekarničkoj praksi“ (s Hrvatskim društvom za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju HLZ-a), te niz drugih tečajeva s vodećim stručnjacima hrvatskog zdravstva. Teoretski i praktično, magistri farmacije su tijekom tečajeva i radionica usvojili sva znanja i vještine kako bi u okviru ljekarničke djelatnosti mogli skrbiti o pacijentima na inovativniji i proaktivniji način, a kako su današnji globalni trendovi usmjereni razvoju proširenih ljekarničkih usluga, hrvatski ljekarnici imaju izvrsne i kvalitetne temelje kao i perspektivu za budućnost.

 

 

Dr. sc. Arijana Meštrović, mag. pharm. iz tvrtke Pharma Expert d.o.o., ujedno i aktivna članica u nekoliko radnih tijela FIP-a, navela je kako su brojni primjeri u Hrvatskoj kako se educiran i dobro organiziran ljekarnički tim može pobrinuti za unaprjeđivanje ishoda terapije svojih pacijenata, kao i postizanje terapijskih ciljeva, te za praćenje, izbjegavanje ili smanjivanje nuspojava lijekova kao i za izbjegavanje interakcija, terapijskog dupliciranja ili pojave alergija. Hrvatski ljekarnik ima znanje i kompetencije da skrbi nad pridržavanjem terapijskih protokola, te da u dogovoru s pacijentom i njegovim liječnikom provodi preventivne mjere očuvanja i zaštite zdravlja ili kontrole kroničnih bolesti.

Implementacija ljekarničkih usluga počela je u Hrvatskoj prije desetak godina, no prvi su rezultati dokumentirani i objavljeni tek u posljednje vrijeme. Primjeri utjecaja na pacijentovu sigurnost i ishode liječenja u Hrvatskoj su:

•      Usluge usmjerene na racionalizaciju primjene lijekova (suradljivost, nuspojave, interakcije, primjena varfarina, prikupljanje medikacijske povijesti i individualizacija terapije)

•      Usluge usmjerene na pacijente s kroničnim bolestima (astma, hipertenzija, dijabetes, dislipidemija)

•      Usluge usmjerene na prevenciju i očuvanje zdravlja (procjena rizika od razvoja metaboličkog sindroma, zaštita od neželjene trudnoće, javnozdravstvene akcije)

•      Usluge povezane s promjenama životnih navika (regulacija tjelesne težine, prestanak pušenja)


U ove usluge uklapaju se: postupci revizije terapije i uzimanje farmakoterapijske anamneze, suradnja s domovima za starije osobe, osnivanje ljekarničkih centara za farmakovigilanciju, Astma škole, postupci procjene kardiovaskularnog rizika i statusa, različiti screeninzi poput provjere razine šećera u krvi, procjene rizika od razvoja metaboličkog sindroma, kontrole krvnog tlaka i sl.  Aktivna su i savjetovališta pri prvom izdavanju lijeka, te ona o kontracepciji i hitnoj kontracepciji, pedijatrijska njega, usluge aromaterapije, savjetovanje o regulaciji tjelesne težine, dermokozmetici, te nutricionistička savjetovališta i škole odvikavanja od pušenja.

 

 

U implementaciji ljekarničkih usluga ljekarničke skrbi, kroz članstvo i aktivnosti Hrvatskog farmaceutskog društva i istaknutih pojedinaca u međunarodnim institucijama (FIP – Internacionalna farmaceutska federacija, PGEU – Pharmaceutical Grupation of EU, PCNE – Pharmaceutical Care Network of Europe itd.) hrvatski ljekarnici slijede smjernice i strateške dokumente poput Dobre ljekarničke prakse, Globalnog kompetencijskog okvira, EDQM indikatorima kvalitete ljekarničke usluge i strategijom ljekarništva kako bi osigurali racionalnu farmakoterapiju, procijenili zdravstveni status i potrebe pacijenta, upravljali procesima terapije te pratili ishode liječenja i napredak pacijenta.  Hrvatski ljekarnici usmjereni su na osiguranje informacije o lijekovima i postupcima liječenja uz doprinos učinkovitom funkcioniranju zdravstvenog sustava. 

Javnozdravstvene aktivnosti,  informiranje i edukacija pacijenata o lijekovima, prevenciji i zdravlju, te aktivno uključivanje u postupke prevencije i kontrole ishoda liječenja samo su dio djelovanja ljekarnika u okviru predstavljenih najboljih praksi, usklađenog s nacionalnim potrebama, smjernicama i legislativom.

 

 

 

Na Forumu su održana sljedeća izlaganja i prikazane najbolje ljekarničke prakse:

 

Svjetski dan ljekarnika: Brinemo se o Vama!

Maja Jakševac Mikša, Hrvatsko farmaceutsko društvo

 

Ljekarnička skrb i racionalna farmakoterapija - standardi EU

Arijana Meštrović, Pharma Expert

 

Liječnik i ljekarnik - doprinos kolaborativne skrbi u reformi primarne zdravstvene zaštite?

Hrvoje Tiljak, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar

 

Najbolje prakse u ljekarništvu - Najbolje prakse za hrvatsko zdravstvo

Anita Galić, Hrvatsko farmaceutsko društvo

 

Savjetovanje pri prvom izdavanju lijeka - SPIL

Olgica Velkovski Škopić, Ljekarne Zagrebačke županije, Velika Gorica

 

Medikacijska povijest i plan ljekarničke skrbi

Antonija Petričević, ZU Ljekarne Prima Pharme

 

 Ljekarnička skrb o bolesnicima na terapiji varfarinom

Slaven Falamić, Ljekarna Branka Marušić, Donji Miholjac

 

Ljekarnik u javnoj ljekarni – partner u savjetovanju o nuspojavama

Sanja Antolović Gavrić, ZU Ljekarne Pablo, Zagreb

 

Upravljanje lijekovima u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti - doprinos bolničkog ljekarnika

Darija Kuruc, OB Koprivnica

 

Ljekarničke intervencije kod metaboličkog sindroma

Paula Bakalović, ZU Ljekarne Lukačin

 

Savjetovanje pacijenata oboljelih od astme

Ana Capar Eraković, ZU Ljekarne Švaljek

 

Organiziranje Savjetovališta za dijabetes unutar ljekarničke ustanove

Jasminka Vugec Mihok, Gradska ljekarna Zagreb

 

Ljekarnik i liječenje boli

Dahna Arbanas, ZU Ljekarna Karlovac

 

Suradnja ljekarnika i liječnika obiteljske medicine u optimizaciji farmakoterapije starijih i kroničnih bolesnika

Tina Perić, Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije

 

Koliko ljekarnik može doprinijeti javnozdravstvenim aktivnostima - primjeri iz prakse?

Ivana Juričić Boić, Danijela Pavić, ZU  Ljekarne Vaše zdravlje

 

Centar zdravlja - edukacija pacijenata, aktivnosti i uloga magistra farmacije u lokalnim zajednicama

Željko Guttler, Ivana Šiber, ZU Ljekarne Tripolski

 

Ljekarnik u promicanju zdravlja i popularizaciji javnozdravstvenih tema

Zrinka Švaljek, ZU Ljekarne Švaljek

 

 

 

 

ZAKLJUČCI ODRŽANOG 1. FORUMA IZVRSNOSTI U LJEKARNIČKOJ SKRBI:

 

  • Svaki zdravstveni stručnjak, pa tako i ljekarnik, obvezao se na cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj, stoga su ovakve najbolje prakse prijeko potrebne da motiviraju i educiraju sve dionike zdravstvenog sustava na težnju prema individualnoj i kolektivnoj izvrsnosti te proaktivnosti u stvaranju vlastitih najboljih praksi. Iz prezentiranih praksi je jasno kako hrvatski ljekarnici imaju razvijeno znanje, vještine i stavove da provode ljekarničku skrb u primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti

 

  • U hrvatskim javnim i bolničkim ljekarnama već sada se provodi ljekarnička skrb koja uključuje prevenciju, praćenje pacijenata, javnozdravstvene aktivnosti, racionaliziranje i individualizaciju farmakoterapije u cilju sigurnosti u boljitka pacijenata.  Ukoliko se poboljša trenutačno nedostatno vrednovanje osnovne ljekarničke usluge, nestale bi glavne prepreke za kontinuiranim pružanjem ljekarničkih usluga u smislu nedostatnog kadra i financijskih sredstava, a također bi bio olakšan razvoj i implementacija budućih ljekarničkih usluga koje bi se također trebale prikladno vrednovati, Krajnji ishod ne bi bio samo ušteda troškova hrvatskom zdravstvenom sustavu, nego i bolji ishodi liječenja, povećana produktivnost pojedinca u zajednici, decentralizacija najboljih praksi u manje sredine, pravovremeno sprječavanje bolesti, te općedruštveni boljitak!

 

  • Hrvatskim su ljekarnicima potrebni definirani regulatorni okviri te stručni i strukovni pravilnici koji bi standardiziranim protokolima usmjerili pružanje ljekarničkih usluga na ujednačen način u svim dijelovima Hrvatske. Ministarstvo zdravlja bi trebalo kreirati pozitivno okruženje i regulatorni okvir da stručna i strukovna tijela razviju smjernice za implementaciju i pružanje ljekarničkih usluga, u skladu sa strategijom razvoja ljekarništva i nacionalnom strategijom zdravlja.

 

  • Najbolje ljekarničke prakse i suvremene ljekarničke usluge imaju vrlo perspektivnu budućnost ukoliko se one pravovremeno prezentiraju svim sudionicima zdravstvenog sustava, a posebice zdravstvene administracije. Najbolje prakse u ljekarništvu ne bi trebale ostati samostalni entitet i pojedinačni (nedokumentirani) otoci izvrsnosti inicirani od proaktivnih individualaca- one trebaju biti na vrijeme prepoznate, vrednovane i strateški implementirane kao najbolje prakse hrvatskog zdravstva, vodeći računa o kontinuitetu i financijskoj održivosti pružanja takvih usluga. Hrvatsko javno i bolničko ljekarništvo treba dokumentirati svoje ljekarničke intervencije, kako bi one bile dostupne zdravstvenoj administraciji i stručnim i strukovnim tijelima, ali i znanstvenoj zajednici, kako bi se ljekarnička skrb mogla razvijati i prezentirati temeljem relevantnih podataka i analiza.

 

  • Zahvaljujući ovim prikazanim malim jezgrama izvrsnosti, najboljim praksama hrvatskih ljekarnika, hrvatsko zdravstvo ima priliku da valorizira i diseminira njihove odlične rezultate i integrira ih u svakodnevnu zdravstvenu praksu, uz njihovo održivo financiranje koje će jamčiti kontinuitet i dostupnost takvih usluga čak i u najmanjim lokalnim zajednicama. Stručne i strukovne institucije trebaju poticati konstruktivan dijalog s Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, te drugim zdravstvenim osiguravateljima, kako bi se uz samoodrživo financijsko vrednovanje ljekarničke usluge u pružanju skrbi pacijentima one mogle kontinuirano pružati i razvijati, uz omogućavanje pristupa podacima koji su važni za njihovo provođenje (prikaz farmakoterapije u eKartonu, alergijski status, te drugi zdravstveni podaci važni za ishode liječenja i pružanja ljekarničkih usluga na dobrobit zdravlja pacijenata).

 

  • Forum izvrsnosti Hrvatskog farmaceutskog društva održavat će se svake godine povodom obilježavanja Svjetskog dana ljekarnika (FIP, 25. rujna), kako bi se na taj način potaknuli hrvatski ljekarnici da podijele sa stručnom i širom javnošću te zdravstvenom administracijom svoje najbolje prakse, kako bi one mogle poslužiti kao model za daljnji razvoj i unaprjeđenje ljekarničke struke, potaknuti konstruktivniju komunikaciju o razvoju novih zdravstvenih usluga s liječničkom strukom, te osnažiti ulogu i doprinos ljekarnika u zdravstvenom sustavu i zajednici.

 

 

 

FOTOGALERIJA

1. FORUM IZVRSNOSTI U LJEKARNIČKOJ SKRBI

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..