Ukorak s vremenom- Lung manager aplikacija Hrvatska

Ukorak s vremenom- Lung manager aplikacija

Lung manager aplikacija zanimljiv je i koristan projekt tvrtke Astrazeneca namijenjen oboljelim od astme i kronične opstruktivne bolesti pluća u praćenju kontrole svoje bolesti. Sama aplikacija namijenjena je svim osobama oboljelim od astme i kronične opstruktivne bolesti pluća neovisno o spolu i dobi koje posjeduju pametni telefon s android ili iOS operativnim sustavom.

 

 

Kratak osvrt na aplikaciju

 

Lung manager aplikacija zanimljiv je i koristan projekt tvrtke Astrazeneca namijenjen oboljelim od astme i kronične opstruktivne bolesti pluća u praćenju kontrole svoje bolesti.  Sama aplikacija namijenjena je svim osobama oboljelim od astme i kronične opstruktivne bolesti pluća neovisno o spolu i dobi koje posjeduju pametni telefon s android ili iOS operativnim sustavom.

Aplikacija je dostupna i besplatna za sve korisnike pametnih telefona, a sama instalacija vrlo se jednostavno nabavlja i koristi putem Apple store ili Google play trgovine te skeniranjem QR koda na informativnim letcima .

Nakon instalacije na uređaj potrebno je odabrati jezik (hrvatski), a prilikom prvog pokretanja potrebno je unijeti svoje podatke i aplikacija je spremna za rad.  Kreiranjem vlastitog profila, aplikacija se prilagođava svakom bolesniku i njegovom zdravstvenom stanju ovisno o tome boluje li od astme ili KOPB-a, živi li zdravim stilom života, je li aktivni pušač, itd.

Prije samog početka korištenja aplikacije korisnik može pogledati edukativni video u kojem se upoznaje sa svim mogućnostima Lung manager aplikacije.

Aplikacija se sastoji od informativnog i interaktivnom dijela. U informativnom se dijelu nude edukativni tekstovi o astmi i kroničnoj bolesti pluća. Dostupne su informacije o bolesti, simptomima, kako si olakšati život uz astmu i KOPB te kako usvojiti zdraviji način života. Također se na jednostavan i lako dostupan način može doći do podataka o pretragama koje se koriste u dijagnostici i praćenju bolesnikove bolesti uz savjete kako prestati pušiti. Interaktivni dio sadrži upitnike, podsjetnike, mogućnost postavljanja ciljeva, praćenje BMI te vrlo korisnu vremensku i peludnu prognozu .

Pitanja u upitnicima kratka su, koncizna i razumljiva, no povezana s bolesnikovim simptomima. Redovnim ispunjavanjem upitnika prati se kontrola bolesti, a postoji mogućnost izolacije uzroka egzacerbacije bolesti u suradnji s liječnikom. Napredak se prati po danima pomoću grafikona. U svakom trenutku moguće je pogledati pregled stanja bolesnika u periodu kada je ispunjen upitnik. Na ovaj će način pacijent imati bolji uvid u stanje svoje bolesti te primijetiti javljaju li se pogoršanja u određenim vremenskim ili sezonskim razdobljima ili su povezana s lokacijom boravka u periodu ispunjavanja upitnika.

Putem aplikacija moguće je zadavanje ciljeva i postavljanje podsjetnike te kako ih ostvariti. Bolesnik postavlja ciljeve koji doprinose zdravijem načinu života kao prestanak pušenja i zdrava prehrana ili ciljeve koje sam želi. Ispunjavanjem ciljeva dobiva se nagrada koja je vidljiva na „zidu“ s nagradama te postoji mogućnost podijeliti informaciju preko društvene mreže Facebook.

Moguće je postaviti i alarme kako bi bolesnik na vrijeme uzeo dozu svojeg lijeka ili otišao u ljekarnu po novo pakiranje lijeka. Kao što je već spomenuto moguće je pratiti vremensku i peludnu prognozu što bolesniku omogućuje da bude korak ispred pogoršanja bolesti. Praćenjem vremenske i peludne prognoze moguće je lakše isplanirati svakodnevne obveze te minimalno smanjiti utjecaj vremenskih prilika  na bolest.

Aplikacija je iznimno važna i potrebna jer dodatno educira osobe koje boluju od astme i KOPB-a te uključuje i uvodi bolesnike u praćenje vlastite bolesti. Kako bi se postigao potpuni učinak inhalacijske terapije, koja je od velike važnosti za ovu vrstu liječenja, potrebno je biti upoznat s mogućim problemima i pogreškama u primjeni lijekova i raditi na njihovom unaprjeđivanju i ispravljanju. To je moguće postići primjerenom edukacijom bolesnika i redovitim kontrolama sposobnostima adekvatnog uzimanja lijek, za koji je isključivo odgovoran bolesnik. Rezultati istraživanja pokazuju da je malen broj bolesnika educiran o pravilnoj primjeni lijeka. Stoga je ova aplikacija izvrstan način edukacije samog bolesnika te velika pomoć pri povećanju suradljivosti između liječnika i bolesnika.

 

Na kraju se može zaključiti da  Lung manager aplikacija prati trendove suvremenog života i na jednostavan način bolesnicima omogućava da prate stanje svoje bolesti i usvajaju zdraviji način života. Također, Lung manager aplikacija jedinstven je, inovativan i zanimljiv pratitelj svakog pacijenta koji boluje od astme ili KOPB-a, a služi se pametnim telefonom.

 

 

Ivan Mitrečić, dr.med

 specijalist interne medicine

 OB Karlovac

 

PRES0009HR052016. 10/2016., vrijedi do 10/2017.

Samo za zdravstvene radnike.
Ovo je nepromotivni članak s ciljem razmjene znanstvenih informacija.

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..