Važna obavijest o obvezi prijave podataka o potrošnji lijekova Agenciji za lijekove i medicinske proizvode Hrvatska

http://netdoctor.cdnds.net/15/43/1600x800/landscape-1445716807-g-medicines-affect-sex-506115031.jpg

Sukladno odredbama Zakona o lijekovima (NN, br. 76/13., 90/14.) i Pravilnika o vrsti podataka i načinu izrade izvješća o potrošnji lijekova (NN, br. 122/14.), sve fizičke i pravne osobe koje obavljaju promet na veliko lijekovima te pravne ili fizičke osobe koje obavljaju promet na malo lijekovima obvezne su Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) dostaviti godišnja izvješća o potrošnji lijekova...

 

Sukladno odredbama Zakona o lijekovima (NN, br. 76/13., 90/14.) i Pravilnika o vrsti podataka i načinu izrade izvješća o potrošnji lijekova (NN, br. 122/14.), sve fizičke i pravne osobe koje obavljaju promet na veliko lijekovima te pravne ili fizičke osobe koje obavljaju promet na malo lijekovima obvezne su Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) dostaviti godišnja izvješća o potrošnji lijekova.

U skladu s navedenim, željeli bismo istaknuti nekoliko važnih napomena u vezi s prijavom podataka za prethodnu godinu:

 1. Izvješće je HALMED-u potrebno dostaviti u elektroničkom obliku putem web aplikacije Farmakoekonomika.
 2. Podaci potrebni za pristup aplikaciji su: šifra prijavitelja, korisničko ime i lozinka. Kod pristupa aplikaciji koriste se isti identifikacijski podaci kao i prethodnih godina, koji su i dalje važeći, osim ako je u međuvremenu došlo do izmjene podataka o prijavitelju, temeljem kojih se dodjeljuju identifikacijski podaci.
  U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s ovim podacima, svoj upit možete poslati na adresu info.potrosnja@halmed.hr.
 3. Izvješće za 2015. godinu je potrebno HALMED-u dostaviti do 31. ožujka 2016. godine.
 4. HALMED-u se prijavljuju sljedeći podaci o potrošnji: šifra prijavitelja, godina za koju se prijavljuju podaci, šifra lijeka, broj prodanih pakiranja, broj prodanih pakiranja na teret HZZO-a (veleprodaje sve podatke prijavljuju kao "NE na teret HZZO-a"), VPC za originalno pakiranje.
 5. VPC koji se prijavljuje za pojedini lijek je VPC originalnog pakiranja koji je bio važeći dana 31. prosinca 2015. godine.
 6. Veleprodaje podatke o potrošnji prijavljuju na način da se u ukupnom prometu koji prijavljuju ne prikazuju prometi ostvareni prema drugim veleprodajama, dok je sav ostali promet potrebno prijaviti u izvješću.
  Veleprodaje koje svoj promet ostvaruju isključivo prema drugim veleprodajama te lijekove ne isporučuju do mjesta izdavanja krajnjem korisniku ne trebaju dostavljati izvješće HALMED-u. Podatke o potrošnji lijekova koji se temeljem javnih natječaja isporučuju Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je potrebno prijaviti.
 7. Šifrarnik s kojim je potrebno upariti šifre prijavitelja dostupan je na web servisu HALMED-a: http://ws.halmed.hr/ws/FarmakoWS.php.
 8. Postupak prijave nije završen sve dok svi podaci prijavitelja nisu upareni sa šiframa HALMED-a. U slučaju da se neki podaci ne upare, prijavitelji se upućuju da obavezno kontaktiraju djelatnike HALMED-a kako bi se istražio i otklonio uzrok te kako bi podaci bili zaprimljeni u potpunosti.

Podnositelji izvješća se za sva dodatna pitanja te eventualne poteškoće prilikom prijave izvješća mogu obratiti HALMED-u, na adresu elektroničke pošte info.potrosnja@halmed.hr te na brojeve telefona 01 48 84 341 i 01 48 84 342.

 

 

IZVOR: Halmed

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..