Vidljivi doprinos farmaceuta na Futur Z kongresu Hrvatska

Vidljivi doprinos farmaceuta na Futur Z kongresu

Misao vodilja projekta i platforme Futur Z je bila organizirati jedinstveni događaj u Republici Hrvatskoj i regiji koji okuplja sve neposredne dionike zdravstvenog sustava – liječnike, farmaceute, ostale medicinske stručnjake i zdravstvene djelatnike, medicinske sestre i predstavnike javnog zdravstvenog sustava.
U odnosu na prethodne godine, a zahvaljujući partnerstvu Hrvatskog farmaceutskog društva u organizaciji Kongresa uz KoHOM i HUBOL, farmaceuti su imali značajan udio izlaganja i sudjelovanja u kongresnim panelima, ukupno 12 predloženih tema za predavanja i sudjelovanje predstavnika farmaceutske struke u 6 panela odnosno 7 ukoliko uključimo i kolegu iz HUP-Udruge ljekarnika koji je dao vrijedan doprinos.

 

 

 

Anita Galić, mag. pharm., univ. mag. admin. sanit.

Doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm.

Hrvatsko farmaceutsko društvo

 

 

Jedan od najznačajnijih događanja u hrvatskom zdravstvu koji okuplja gotovo sve njegove dionike i predstavnike zdravstvene administracije, Futur Z kongres, održan je od 10. - 12. studenoga 2017. godine u Opatiji, u kongresnom centru hotela Royal.

 

Organizator Futur Z kongresa s međunarodnim sudjelovanjem na temu „Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015 -2030 Futur Z “ je Hrvatsko društvo za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora, a uz Koordinaciju liječnika obiteljske medicine (KoHOM) i Hrvatsku udrugu bolničkih liječnika (HUBOL), po prvi puta se kao partner događanja pridružilo i Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD), adresirajući potrebu da farmaceuti budu proaktivni i integrativni dio svih događanja relevantnih za kreiranje smjernica za budućnost zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, poput ovoga.

 

Misao vodilja projekta i platforme Futur Z je bila organizirati jedinstveni događaj u  Republici Hrvatskoj i regiji koji okuplja sve neposredne dionike zdravstvenog sustavaliječnike, farmaceute, ostale medicinske stručnjake i zdravstvene djelatnike, medicinske sestre i predstavnike javnog zdravstvenog sustava.

 

Cilj kongresa Futur Z bio je omogućiti interakciju i direktni kontakt s  predstavnicima zdravstvene administracije, državnih institucija, sektora zdravstvenog osiguranja, farmaceutskom industrijom, predstavnicima strukovnih komora, stručnih udruga vezanih uz zdravstvenu djelatnost, IT sektorom , udrugama pacijenata,  ali i   medijima koji su zastupljeni u velikom broju i izuzetno bitni zbog senzibilizacije javnosti a na boljitak onih koji su najvažniji - hrvatskih pacijenata!

 

 

 

Glavne teme ovogodišnjeg Futur Z kongresa su bile:

 

 • SURADNJA PZZ I BOLNICA ZA BOLJU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU- MOŽEMO BOLJE!
 • ISHODI LIJEČENJA I REGISTRI PACIJENATA = KVALITETA I UŠTEDA U ZDRAVSTVU
 • PAMETNO E-ZDRAVSTVO
 • PRIVATNO vs JAVNO ZDRAVSTVO
 • ZDRAVSTVO I MEDIJI
 • PERSPEKTIVA I POLOŽAJ LIJEČNIKA U REPUBLICI HRVATSKOJ
 • POSTOJI LI „LIJEK" ZA HRVATSKO ZDRAVSTVO?- NOVAC PRATI PACIJENTA
 • LJEKARNIK KAO "LIJEK" ZA VISOKE TROŠKOVE ZDRAVSTVA?
 • PRAVNI ASPEKTI LIJEČNIČKE PROFESIJE

 

U sklopu kongresa Futur Z održan je u vrlo zanimljivi stručni panel "Prevencija karcinoma uzorkovanih HPV-om je dostupna – što s informiranjem i predrasudama?", kojem su prisustvovali doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo, prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, prof. dr. sc. Mihael Skerlev, Klinika za kožne i spolne bolesti KBC Zagreb, prof. Darko Tot iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, te dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Tijekom panel rasprave obradila se problematika protucjepiteljskih kampanja te izazovi edukacije stručne javnosti i informiranja roditelja o dostupnim cjepivima koja štite od karcinoma. Riječ je o deveterovalentnom cjepivu protiv HPV-a koje je danas dostupno i besplatno za djevojčice i dječake osnovnih škola u Hrvatskoj, zemlji u kojoj ne postoji spolni odgoj u školama i u kojoj se unutar obitelji nedovoljno razgovara o spolnosti i spolno odgovornom ponašanju sa svojom djecom. No, unatoč tome što je Hrvatska postala sedma zemlja u svijetu koja je omogućila besplatno cijepljenje protiv HPV-a i djevojčicama i dječacima i koja provodi nacionalne programe probira, i dalje svjedočimo zabrinjavajućim brojkama u kontekstu smrtnosti – svake godine od raka vrata maternice u Hrvatskoj obolijeva više od 300, a od posljedica ove bolesti umire oko 140 žena. Drugim riječima, svaki treći dan jedna žena izgubi bitku s ovom zloćudnom bolešću. Danas se zapravo zna da je glavni uzročnik raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzrokovana HPV-om. Panelu je prisustvovalo veliki broj sudionika u auditoriju.

 

 

 

U odnosu na prethodne godine, a zahvaljujući partnerstvu Hrvatskog farmaceutskog društva u organizaciji Kongresa uz KoHOM i HUBOL, farmaceuti su imali značajan udio izlaganja i sudjelovanja u kongresnim panelima, ukupno 12 predloženih tema za predavanja i sudjelovanje predstavnika farmaceutske struke u 6 panela odnosno 7 ukoliko uključimo i kolegu iz HUP-Udruge ljekarnika koji je dao vrijedan doprinos.

 

 

Pozivni predavači na prijedlog Hrvatskog farmaceutskog društva:

 

 1. eKarton - Što stoji na putu komunikaciji liječnika i ljekarnika? (Martina Šepetavc, Sekcija za javno ljekarništvo HFD-a, ZU Farmacia)
 2. Transfer skrbi onkoloških pacijenata (Vesna Pavlica, Sekcija za onkološko ljekarništvo HFD-a, Klinika za tumore, KBC Sestre Milosrdnice)
 3. Jaz između propisanih i neiskorištenih lijekova - problematika farmaceutskog otpada (Davor Šakić, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
 4. Centar za onkološke pacijente (Vesna Pavlica, Sekcija za onkološko ljekarništvo HFD-a, Klinika za tumore, KBC Sestre Milosrdnice)
 5. Kardiološko savjetovalište (Martina Šepetavc, ZU Farmacia)
 6. Savjetovalište za dijabetes (Jasminka Vugec Mihok, Gradska ljekarna Zagreb)
 7. Metabolički sindrom (Marijana Gotovac, ZU Ljekarne Lukačin)
 8. Lijekovi i osobe starije životne dobi (Tina Perić, ZU Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije)
 9. Budi fit and that's it (Iva Kuliš, ZU Ljekarne Pablo)
 10. Savjetovališta- zdravo mršavljenje / škola nepušenja (Olgica Velkovski Škopić, ZU Ljekarne Zagrebačke županije)
 11. Adherencija (Petra Ružić, ZU Ljekarne Vaše zdravlje)
 12. Javnozdravstvene akcije (Željko Güttler, ZU Ljekarne Tripolski)

 

 

 

Pozvani panelisti na prijedlog Hrvatskog farmaceutskog društva:

 

 1. Suradnja primarne zdravstvene zaštite i bolnica za bolju zdravstvenu zaštitu- možemo bolje; Transfer skrbi onkoloških pacijenata (Vesna Pavlica, Sekcija za onkološko ljekarništvo HFD-a, Klinika za tumore, KBC Sestre Milosrdnice)
 2. Privatno vs. javno zdravstvo (Domagoj Lukačin, ZU Ljekarne Lukačin)
 3. Postoji li lijek za hrvatsko zdravstvo? - Novac prati pacijenta (Marta Kučan , Sekcija za bolničko ljekarništvo HFD-a, KBC Rijeka)
 4. Pravni aspekti liječničke profesije (Asja Smolčić Bubalo, Udruženje farmaceuta Dalmacije HFD-a, ZU Ljekarne Phyto Pharma)
 5. Pametno eZdravstvo (Anita Galić, Hrvatsko farmaceutsko društvo)
 6. Pametno eZdravstvo (Alen Friščić, HUP- Udruga ljekarnika)
 7. Zdravstvo i mediji (Anita Galić, Hrvatsko farmaceutsko društvo)

 

 

 

 

Unatoč činjenici da je na tematskoj cjelini "Ljekarnici kao "lijek" za visoke troškove zdravstva?" bio mali broj sudionika, važno je motivirati naše kolege da se na ovakve multidisciplinarne skupove odazovu u što većem broju te sudjeluju i u ostalim tematskim cjelinama, po uzoru na kolege liječnike iz obiteljske medicine koji nastoje prisustvovati u značajnijem broju kako bi kroz višednevni skup postigli senzibilizirali stručnu javnost i zdravstvenu administraciju o svojim strukovnim problemima.

 

Na ovogodišnjem Futur Z kongresu okupljeni su svi relevantni dionici zdravstvenog sustava, održani brojni paneli i konstruktivne rasprave, promatrala se budućnost zdravstvenog sustava i digitalna transformacija, nastavljen je konstruktivan dijalog o suradnji primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, te su ujedinjeni bolnički liječnici i liječnici primarne zdravstvene zaštite u Deklaraciji o liječništvu za održivi zdravstveni sustav RH koja je predstavljena stručnoj i široj javnosti.


Čestitamo svim našim kolegama koji su predstavljajući svoje primjere ljekarničke skrbi na ovakvom skupu, te sudjelujući u panelima, stručno i hvalevrijedno demonstrirali doprinos farmaceuta u zdravstvenom sustavu i skrbi naših pacijenata!

 

Nadamo se da će farmaceuti biti jednako aktivni i u nadolazećim godinama, s ciljem ostvarivanja perspektivnije budućnosti farmaceutske profesije!

 

 

 

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..