Zadranin i magistar farmacije Frane Herenda objavio povijesni roman "1202." Podržimo ga na Interliberu! Hrvatska

Zadranin i magistar farmacije Frane Herenda objavio povijesni roman

Frane Herenda mladi je Zadranin, po struci je magistar farmacije, brižni suprug i otac dva prekrasna sina koji uz sve obveze stiže uživati i u svoja dva hobija: pisanju i biljkama.
Njegov roman "1202." opisuje vrlo tragično poglavlje u višetisućljetnoj povijesti Zadra, kada je grad nakon dugotrajne i brutalne opsade bio opljačkan, razoren i spaljen od strane križara u četvrtom križarskom pohodu po narudžbi venecijanskog dužda Dandola.
Na Interliberu, 10.11. u 18h je predstavljanje romana Frane Herende, magistra farmacije, pod nazivom "1202. o križarskoj opsadi Zadra", u izdanju Profila.

 

Frane Herenda mladi je Zadranin, po struci je magistar farmacije, brižni suprug i otac dva prekrasna sina koji uz sve obveze stiže uživati i u svoja dva hobija: pisanju i biljkama. Roman "1202." opisuje vrlo tragično poglavlje u višetisućljetnoj povijesti Zadra, kada je grad nakon dugotrajne i brutalne opsade bio opljačkan, razoren i spaljen od strane križara u četvrtom križarskom pohodu po narudžbi venecijanskog dužda Dandola. 

Na Interliberu, 10.11. u 18h je predstavljanje romana Frane Herende, magistra farmacije,  pod nazivom "1202. o križarskoj opsadi Zadra", u izdanju Profila. Roman je izazvao veliki interes po cijeloj Hrvatskoj. Na predstavljanju u Zadru, doslovce je planuo. Roman 1202. opisuje istiniti događaj od prije osam stoljeća kada je  40 000 francuskih križara došlo pred Zadar u namjeri da ga osvoje. Radi se o jednom od najtragičnijih trenutaka u povijesti Zadra. Roman je ispunjen akcijom, diplomacijom, špijunama, trovanjima i ljubavnim scenama.

 

 

Predstavljanje romana 1202. autora Frane Herende u izdanju Profila, na Interliberu u prostoru izdavačke kuće Profil. Roman će predstavljati autor i urednica knjige Adriana Piteša. Događaj će glazbom upotpuniti izvrsni glazbeni dvojac Marina i Toni Pejić!

LINK za event: https://www.facebook.com/events/1677388295854305/

LINK za page 1202. https://www.facebook.com/1202krizarskaopsadazadra

 

 

 

INTERVJU S MAG.PHARM. FRANOM HERENDOM (eZadar):

 

Od kad traje tvoja fascinacija pisanjem uopće, jer koliko znam već si objavio zbirku poezije i u sudjelovao kao autor jednoj zajedničkoj zbirci kratke proze.

- Sve je počelo s uređivanjem školskog časopisa i godišnjaka u gimnaziji Franje Petrića, te nizom nagrada na Lidranu. Nastavio sam s uređivanjem fakultetskog časopisa i novinarskim tekstovima. Prve priče objavljene su mi u zajedničkoj zbirci priča Ponoćni tulum u školi, 2003. godine, u izdanju Medicinske škole, a prva zbirka pjesama Daleki vrhovi 2004. također kod istog izdavača.

 

U romanu "1202" pišeš o jednom o najtežih trenutaka u inače jako burnoj i bogatoj povijesti Zadra. Kada i kako si se zainteresirao za njega, kako je zapravo počela tvoja cijela priča oko križarsko-mletačkog razaranja Zadra 1202. godine?

- Zadarska povijest je fascinantna. To je jedan od najbitnijih događaja za naš grad, podcjenjen jer je vezan za tragediju prijestolnice Bizanta pa je Zadra pao u drugi plan, Na njega mi je ukazala prof. Mirisa Katić davši mi dnevnike francuskih križara koji su osvajali Zadar 1202. godine.

 

 

To je jako kompleksna priča s puno povijesnih likova i radnji od Rima, preko  Venecije, pa sve do Konstantinopola. Koliko si dugo je istraživao, gdje i kako si sve to stizao s obzirom na brojne druge obveze i obitelj? Jesi li u istraživanju imao pomoć?

- Pomogli su mi mnogi zadarski znanstvenici, prof Mirisa Katić, dr. sc. Šime Peričić, mr. sc. Robert Leljak, dr. sc. Zlatko Begonja, dr sc. Patrick Levačić. Puno desetljeće istraživanja i pisanja, nekoliko verzija... Najveći je problem bio osmisliti kako koncizno ispričati priču, da ne bude previše komplicirana i s previše likova. Prva verzija imala je 500 stranica, a ova završna ima samo 200.

 

Priču u romanu si omotao oko Maja, bosanskog bogumila koji bi čitatelju trebao prenijeti odnose glavih likova te povijesni kontekst koji je jako bitan za događanja 1202.

- Odlučio sam se za glavnog lika koji ima priliku promatrati sve aspekte tada moćnog Zadra, a da nema izravne veze s gradom. Osim toga, druge je vjere, bogumil je, tako da pripada herezi koja se širila Europom, a Papa je prozivao Zadar zbog davanja utočišta njima, dok su ih npr. Split i Trogir spaljivali. Francuze sam morao zamisliti na temelju njihovih kronika o Zadru, koje treba uzeti s rezervom, jer su ih pisali primarno da se opravdaju za zločine koje su učinili.

Zanimljiv je Zadar u to doba. Tako moćan, neovisan, pomalo bahat. Sukobljava se s Venecijom, Papom, a ima saveznike u Pisi, Anconi, Neretljanskim gusarima (kod kojih grade svoje brze galije). Suvereno vlada teritorijem od Kvarnera do Šibenika. U dvadeset godina koje prethode romanu četiri puta je uništio mletačku mornaricu koja je došla do grada. Fascinantno je to razdoblje u povijesti Zadra.

 

 

Čestitamo kolegi Herendi na izvrsnom objavljenom romanu, te se nadamo da će zadržati motivaciju i energiju da opiše jednoga dana i bogatu povijest farmacije!

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..