Zdravstvo temeljeno na ishodima Hrvatska

Zdravstvo temeljeno na ishodima

Danas svjedočimo stanju u kojem su zdravstveni sustavi diljem svijeta suočeni s velikim kliničkim i ekonomskim problemima. Ukoliko se ti problemi ne riješe, oni bi se mogli negativno odraziti na globalni rast i razvoj, uslijed čega bi milijunima ljudi diljem svijeta bilo uskraćeno liječenje čak i najbezazlenijih bolesti. Budućnost zdravstvene skrbi iziskuje nove pristupe i nove oblike inovacija.

 

Traganje za boljim zdravstvom proizlazi iz temeljnih, univerzalnih potreba zdravstvene skrbi. Ciljevi kao što su postizanje boljih kliničkih rezultata, veća dostupnost liječenja te optimizacija troškova u odnosu na ostvarenu učinkovitost, zajednički su zdravstvenim sustavima u cijelom svijetu. Ono što rješavanje ovih problema dodatno otežava jest razjedinjen i nedjelotvoran način pružanja zdravstvene skrbi.

 

Procjenjuje se, zapravo, da je 20 do 40 % resursa globalno utrošenih svake godine  za potrebe zdravstva ustvari bačen novac (1). Ukupni troškovi zdravstvene skrbi u EU penju se čak do 1 trilijun!

U ovom trenutku, naši zdravstveni sustavi nastoje ostvariti ono što se od njih očekuje – pacijentima pružiti kvalitetno, financijski prihvatljivo liječenje koje će im omogućiti povratak ispunjenijem i produktivnijem životu. Unatrag nekoliko desetljeća, zdravstveni sustavi širom svijeta usredotočeni su na postizanje rentabilnosti i komparativne djelotvornosti medicinskih intervencija.

 

 

Ciljevi kao što su postizanje boljih kliničkih rezultata, veća dostupnost liječenja te optimizacija troškova u odnosu na ostvarenu učinkovitost, zajednički su zdravstvenim sustavima u cijelom svijetu.

Koncept vrijednosti i njegova relacija prema trošku i učincima zdravstvene skrbi predmet su rasprave već nekoliko desetljeća, no način na koji ih međusobno povezuje koncept VBHC (Value Based Healhcare) unosi u ovu raspravu jednu posve novu dimenziju. Ovaj novi način gledanja na odnos između rezultata zdravstvene skrbi i troškova, definiran kao vrijednost ili agenda vrijednosti, u svojoj su knjizi „Redefining Health Care“ 2006. predstavili  Michael Porter i Elizabeth Teisberg.

Spomenuta nova strateška agenda M. Portera i E. Teisberg temelji se na načelu da je konačni cilj zdravstvene skrbi poboljšati vrijednost za pacijente.

Zdravstvo temeljeno na ishodima ili koncept VBHC okosnica je panel rasprave na II. Regionalnoj konferenciji digitalne medicine „Budućnost je sada“ koja će se održati 7. travnja 2017. u zagrebačkom Hypo-u. Kako nam je potvrdio Dr. Jurica Toth, menadžer za odnose s državnim institucijama i EU fondovima u ime tvrtke Medtronic.

 

dr. Jurica Toth, manager za odnose s državnim institucijama i EU fondovima, Medtronic

 

– Medtronic je lider kada je riječ o transformaciji zdravstva te aktivno surađuje s onima s kojima dijeli zajedničke stavove u pogledu stvaranja novih rješenja i poslovnih modela u cilju ostvarivanja odnosno uočavanja mogućih VBHC  ciljeva. Stavljajući pacijenta u središte skrbi, svrha je VHBC  poboljšati rezultate tako što će se najprije utvrditi zajednički set rezultata, a potom zahtijevati bolja koordinacija svih sudionika u procesu, uz dadatni cilj  smanjivanja troškova tijekom  samog procesa. Upravo zbog tog razloga, u panel raspravi pokušat ćemo okupljenima predstaviti i objasniti kakva rješenja ovaj model uistinu donosi. Vjerujemo da  postoji potreba za boljom organizacijom zdravstvenog sustava, a na raspolaganju su nam i digitalna rješenja koja nam u tome mogu pomoći.  Ključna je, čini se, volja dionika u zdravstvenom sustavu da ulažu kontinuirane napore te osiguraju optimalne procedure uz primjenu tehnologije koja će omogućiti uštede u troškovima, olakšati rad zdravstvenih djelatnika i omogućiti još kvalitetniju skrb za pacijente.  

 

Što podrazumijeva transformacija zdravstva temeljena na rezultatima, što donosi zdravstvenom sustavu i koje su prednosti primjene ovog modela?

Koncept VBHC, odnosno zdravstvo temeljeno na rezultatima, razvio se na temelju koncepta mjerenja rezultata terapije i povećanoj mogućnosti brze obrade podataka. Cilj je promijeniti pristup liječenju orijentiranom na pojedinu bolest u potpuno novi pristup orijentiran na rezultate terapije. Kako najjeftiniji materijali i terapije često na kraju budu najskuplji, a za pacijenta najmanje efikasni, plaćanjem terapije po učinku i korištenjem najnovijih digitalnih rješenja za mjerenje učinka terapije, poput big data-e i e-kartona može se značajno poboljšati djelotvornost primjene terapije. Korištenjem velikog broja efikasno obrađenih podataka dobivenih od pacijenata može se s puno većom vjerojatnošću utvrditi koja terapija će biti efikasna u kojim slučajevima. Krajnji cilj ovakvog pogleda na zdravstvo jest postizanje veće vrijednosti za pacijenta, a za isti novac. Primjenom novih tehnologija moguća je bolja evaluacija učinaka što dovodi do većih ušteda, a samim tim i do primjene najefikasnije terapije i dijagnostike te i bolje svekolike skrbi za pacijenta. Zato sve više zdravstvenih sustava, kao i zdravstvenih institucija, primjenjuju ovaj model, a očekuje se da će se ovaj trend u budućnosti  dalje širiti i usavršavati.

 

Možete li nam navesti neke primjere iz EU, gdje se ovaj koncept već uspješno primjenjuje?

Dobar primjer VBHC su klinike u sklopu lanca Diabetes, koje su fokusirane na liječenje dijabetesa, ponajviše tipa jedan, u pedijatrijskih pacijenta. Kroz primjenu naprednih metoda praćenja, upotrebu napredne tehnologije (inzulinske pumpe) postigli su 20 posto niže vrijednosti HBA1C (2) od nacionalnog prosjeka za usporedive pacijente.

Plaćanjem terapije po učinku može se značajno popraviti efikasnost primjene terapije, a krajnji cilj ovakvog pogleda na zdravstvo je i veća vrijednost pacijenta za isti novac.

 

 

VIŠE NA:

https://hitkonferencijablog.com/2017/02/20/zdravstvo-temeljeno-na-ishodima/

 

***************************

Regionalna konferencija digitalne medicine „Budućnost je sada“ održava se 7.travnja, 2017. u zagrebačkom Hypo Centru s početkom u 10 sati, detaljan program možete vidjeti na hit-konferencija.hr/Program. Do 10.3.2017. iskoristite pogodnost first minute kupnje tri ulaznice plus jedna gratis.

Kupnja kotizacija i više informacija na hit-konferencija.hr/Registracija.

(1) World Health Organization. 10 Facts on Universal Health Coverage. http://www.who.int/features/factfiles/universal_health coverage/facts/en/index8.html. Accessed August 31, 2015.

(2) HGBA1C is a form ofhemoglobin that is measured primarily to identify the three-month average plasma glucose concentration.

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..