Zlato u kozmetici Hrvatska

Zlato u kozmetici

Primjena zlata u kozmetici kao aktivne komponente temelji se na teoriji da potiče prijenos elektrona između sebe i metalnih iona u koži, čime se aktivira metabolizam stanica. Stimulira se cirkulacija, pojačava se aktivnost enzima, kataliza i eliminacija toksina, dolazi do aktivacije fibroblasta za sintezu kolagena, djeluje na neutralizaciju slobodnih radikala, te se na taj način usporava stanično starenje kože. Zbog ovih ali i mnogih drugih povoljnih učinaka na kožu zlato danas polako postaje "zlatni standard" u anti age tretmanima.

 

Zlato je od najstarijih vremena simbol bogatstva i moći, ali i ljepote. U  mnogim starim civilizacijama nalaze se zapisi o primjeni zlata u njezi kože. Slavna egipatska kraljica Kleopatra koristila je zlatnu masku čime je održavala mladnački ten i isticala  svoju  ljepotu. U staroj Kini, u kraljevskim obiteljima zlato se spominje kao dio  rituala pomlađivanja.

 

U 16. stoljeću napitak od zlata se koristi u liječenju epilepsije. Faraday, istražujući utjecaj svijetla i materije, prije 150 godina pripravlja prvi uzorak koloidnog zlata. Robert Koch je 1920. godine otkrio bakteriostatsko djelovanje zlata na Mycobacterium tuberculosis. Krajem prošlog stoljeća spojevi zlata se koriste u liječenju reumatskih bolesti, psorijaze, juvenilnog artritisa.

Prema holističkoj i ayurvedskoj medicini zlato ima ulogu čišćenja, smirenja i regeneracije.

 

Mnogi kozmetički brandovi diljem svijeta danas ponovo otkrivaju i koriste  zlato u svojim preparatima za njegu kože. 24 karatno zlato  dolazi u  tekućem obliku, kao koloidna suspenzija nanočestica  u vodi. Koloidno zlato ima prirodnu crvenkastu boju, kojom su još u starom Rimu bojali staklo. Čestice zlata usitnjene su od 1 do 1000 nm veličine koje prodiru u najdublje slojeve kože i dubinski je regeneriraju.

 

Primjena zlata u kozmetici kao aktivne komponente temelji se na teoriji da potiče prijenos elektrona između sebe i metalnih iona u koži, čime se aktivira metabolizam stanica. Stimulira se cirkulacija, pojačava se aktivnost enzima, kataliza i eliminacija toksina, dolazi do aktivacije fibroblasta za sintezu kolagena, djeluje na neutralizaciju slobodnih radikala,  te se na taj način usporava stanično starenje kože. Zbog ovih ali i mnogih drugih povoljnih učinaka na kožu zlato danas polako postaje "zlatni standard" u anti age tretmanima.

 

 

PRIPREMILA:

Ana Junković, mag.pharm.

Sekcija za kozmetologiju i dermatofarmaciju HFD-a

 

 

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..