Budućnost je sada!- Dovršen Pharma Valley, najveća investicija JGL-a Iz medija

Budućnost je sada!- Dovršen Pharma Valley, najveća investicija JGL-a

Pharma Valley trenutačno je jedna od većih investicija u Hrvatskoj.
Najveća investicija u povijesti riječke farmaceutske tvrtke JGL (Jadran galenskog laboratorija), projekt Pharma Valley vrijedan 361 milijun kuna, dovršen je i danas će biti svečano predstavljen brojnim visokim uzvanicima predvođenim predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.
"Ovaj projekt objašnjava našu stratešku viziju i dokaz da tvrtku sve ove godine vodimo vrlo strastveno i energično. Iskaz je i naše vizije da budemo vodeća inernacionalna kompanija koja proizvodi kapi za oči i nos, a da bi bili konkurentni u toj tržišnoj niši, morali smo povećati našu tehnološku opremljenost", objasnio je jučer pozvanim novinarima predsjednik uprave JGL-a Ivo Usmiani.

 

Najveća investicija u povijesti riječke farmaceutske tvrtke JGL (Jadran galenskog laboratorija), projekt Pharma Valley vrijedan 361 milijun kuna, dovršen je i danas će biti svečano predstavljen brojnim visokim uzvanicima predvođenim predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Priliku da prije premijera i njegovih ministara udu u prostore novog kompleksa čija se unutrašnjost proteže na dvadesetak tisuća četvornih metara i svojim vanjskim izgledom u potpunosti mijenja vizuru ulaska u Rijeku, jučer je imala nekolicina novinara iz tiskanih medija koji su nakon obilaska proizvodnih hala i skladišta mogli jednoglasno ustvrditi - budućnost je sada!

Naime, u unutrašnjosti kompleksa Pharma Valley, točnije novog kompleksa na lokaciji Svilno 2, većinu posla u proizvodnji i skladištenju JGL-ovih proizvoda obavljaju najsofisticiraniji suvremeni uređaji, a glavni zadatak zaposlenika je upravljati njima. Što to znači za samu proizvodnju, dovoljno govori podatak da su proizvodni kapaciteti ovim projektom podignuti za 45 milijuna jedinica proizvoda i sada iznose ukupno 104 milijuna jedinica. Time JGL planira osigurati kontinuitet rasta u predstojećem desetogodišnjem ciklusu.

Ovaj projekt objašnjava našu stratešku viziju i dokaz da tvrtku sve ove godine vodimo vrlo strastveno i energično. Iskaz je i naše vizije da budemo vodeća inernacionalna kompanija koja proizvodi kapi za oči i nos, a da bi bili konkurentni u toj tržišnoj niši, morali smo povećati našu tehnološku opremljenost, objasnio je jučer pozvanim novinarima predsjednik uprave JGL-a Ivo Usmiani.

Osim što projekt Pharma Valley predstavlja budućnost tvrtke, njime su napokon pomirene sadašnje potrebe za povećanjem kapaciteta i objedinjenjem, budući da je JGL dosad, pored Svilna, djelovao još na dvije lokacije u Rijeci. Lokacije Svilno 1 i Svilno 2, odnedavno su povezane prometnicom koja prolazi ispod vijadukta autoceste. Novi prostori za JGL, čiju strukturu prihoda u 75 posto dijela čini izvoz i sa svojim je proizvodima prisutan na četrdesetak svjetskih tržišta, znače i povećanje konkurentnosti kroz uvođenje određenih noviteta u proizvodnji. Zanimljivo je da je ovo tek prva faza projekta Pharma Valley koji je podijeljen u četiri faze, a jedna od inovacija prve faze svakako je potpuno automatizirano, roborizirano skladište bez prisutnosti ljudi s preko 5.000 paletnih mjesta. Koncipirano je tako da nema klasičnih koridora za prolazak viličara ili dizalica već je cijeli prostor ispunjen paletnim mjestima. Palete se pomiču uz pomoć satelita, a svima upravlja softver skladišta koji je povezan sa softverom u proizvodnji. Novitet je i prelazak sa serijske proizvodnje na kontinuiranu proizvodnju koja povećava fleksibilnost i ukupnu efikasnost. Linije za pakiranje proizvoda bit će prilagođene zahtjevima tržišta, a novinari su se jučer mogli uvjeriti kako nakon pakiranja svaku kutiju prihvaća robot koji točno prepoznaje o kojem je proizvodu riječ. Kutije se potom postavljaju na posebne palete i šalju automatski u skladište. Proizvodna cjelina sadržava proizvodnju sterilnih otopina u kapima i sprejevima te proizvodnju aerosola Bag-on-Valve tehnologijom. Finalizacija se odvija ovdje na lokaciji Svilno 2 i prilagođena je pakirnim linijama ovisno o potrebama i specifičnostima tržišta. Proizvode za veća tržišta pakirat ćemo na automatiziranim, brzim strojevima dok ćemo proizvode za manja tržišta pakirati na malim i fleksibilnim strojevima. Navedene promjene omogućit će JGL-u efektivniju i efikasniju proizvodnju s ciljem brzog odgovora na potrebe danas sve zahtjevnijih tržišta uz optimizaciju troškova poslovanja. S druge strane, oslobađaju nam se prostorni kapaciteti na Svilnom 1, gdje smo povećali proizvodnju sterilnih farmaceutskih oblika, očnih kapi, za koju smo dobili europski GMP certifikat. Instalirana je i tehnologija poznatih i renomiranih njemačkih proizvođača, visoko automatizirana, s kapacitetom 250 bočica u minuti, objasnio je Mate Poropat, voditelj projekta Pharma Valley i izvršni direktor Farmaceutsko-tehničkih operacija u JGL-u.

Najavljena je i druga faza projekta - izdvajanje automatskog visokoregalnog skladišta, zatim izdvajanje zasebne proizvodnje, a u četvrtoj fazi izdvajanje razvojnog centra. Na istoj lokaciji JGL će se, po potrebi, moći modularno širiti što će u dugoročnoj perspektivi osigurati preduvjete za brzu prilagodbu zahtjevima tržišta i kupaca. Takvim proširenjem JGL će u kratkom roku moći dobiti dodatnih 20 do 40 milijuna jedinica proizvoda, ovisno o tehnologiji. Pharma Valley trenutačno je jedna od većih investicija u Hrvatskoj. Većinu potrebnih sredstava za financiranje JGL-u je osigurala Hrvatska banka za obnovu i razvoj. U JGL-u ističu da ih HBOR već dugi niz godina podržava u investicijskim i izvoznim aktivnostima, a u ovoj investiciji predstavlja ključnu polugu. Proizvodna i ostala oprema uglavnom je financirana u suradnji s više različitih leasing tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. Ministarstvo gospodarstva JGL-u je za projekt Svilno 2 dodijelilo status nositelja poticajnih mjera na temelju čega će tvrtka kroz porezne olakšice može iskoristiti iznos u visini od 40 posto investicije.

JGL je u protekle dvije godine zaposlio oko 200 novih ljudi, a samo za pripremu prve faze projekta Pharma Valley novozaposleno je 30 ljudi. Ivo Usmiani jučer je najavio da se očekuje otvaranje još sedamdesetak novih radnih mjesta, a posredno je JGL putem outsourcinga u suradnji s jednom riječkom tvrtkom stvorio potrebu za otvaranjem desetak novih radnih mjesta za usluge čišćenja. Osim već postojećih proizvoda, JGL će, kako je najavio je Usmiani, u novim pogonima na Svilnom nastaviti s razvojem čak desetak novih molekula.

Predsjednik uprave JGL-a, najavio je i suradnju s poznatnim inozemnim farmaceutskim tvrtkama poput Actavisa, Abbotta i Mylana koje bi JGL-u trebale omogućiti dodatni rast u predstojećih deset godina. Ponosan sam da su ovaj put, po prvi put u povijesti JGL-a, projekti razvoja prethodili rastu. Dosad smo uvijek propulzivno rasli i trčali za kapacitetima, znanjima i ljudima. Ovo je prvi projekt koji smo dimenzionirali kao daljnji prostor za naš rast i njime još jednom pokazali naš poduzetan DNK-a, zaključio je Usmiani.

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo čestita JGL-u na ovoj iznimnoj investiciji od neizmjerne važnosti za razvoj farmaceutske industrije u Hrvatskoj.

 

 

IZVOR: Phoenix Info Newsletter

Novi list, 10.07.2015., Barbara Čalušić

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..