Cannabis flos dobio zeleno svjetlo za monografiju u Europskoj farmakopeji (Iz medija) Iz medija

Cannabis flos dobio zeleno svjetlo za monografiju u Europskoj farmakopeji (Iz medija)

Nakon što cvijet kanabisa dobije službeni status lijeka, stvorit će se dobra osnova za pokretanje proizvodnje medicinskog kanabisa u Hrvatskoj. No, o tome odluku treba donijeti država
Cvijet konoplje (cannabis flos) dobio je odobrenje nadležnih europskih institucija za ulazak u europsku farmakopeju, službeni popis svih lijekova i ljekovitih sastojaka, što će omogućiti izradu pripravaka od cvijeta kanabisa u skladu sa svim farmaceutskim normama na području Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj.

 

 

Nakon što cvijet kanabisa dobije službeni status lijeka, stvorit će se dobra osnova za pokretanje proizvodnje medicinskog kanabisa u Hrvatskoj. No, o tome odluku treba donijeti država

Cvijet konoplje (cannabis flos) dobio je odobrenje nadležnih europskih institucija za ulazak u europsku farmakopeju, službeni popis svih lijekova i ljekovitih sastojaka, što će omogućiti izradu pripravaka od cvijeta kanabisa u skladu sa svim farmaceutskim normama na području Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. 

Farmakopeja je "baza" koja definira preduvjete čistoće i kvalitete svih sastojaka lijekova, a sadrži i preporuke za doze i oblike lijekova opisanih u posebnim monografijama. Povjerenstvo Europske farmakopeje dalo je zeleno svjetlo za izradu i uvrštenje monografije cvijeta konoplje u Europsku farmakopeju, i to na prijedlog hrvatske delegacije. 

 

Monografija 

O prijedlogu se odlučivalo već dulje vrijeme, ali je zbog protivljenja nekolicine država dosad bio »na čekanju«. Finska i Litva posljednje su među njima na sjednici krajem ožujka umjesto protivljenja zauzele neutralan stav i omogućile izradu monografije kanabisa. Njemačka je najavila izradu vlastite nacionalne monografije koja će biti na snazi do izrade europske, po svemu sudeći zbog želje da ubrzaju postupak za potrebe njemačke farmaceutske industrije i pacijenata.

"U Europskoj uniji prepoznata je potreba da se bolesnicima pruži liječenje kanabisom u skladu s vrlo rigoroznim zahtjevima koje postavlja moderna farmaceutika. Monografija će biti temeljni dokument kad krenemo u vlastiti uzgoj kanabisa za hrvatske bolesnike. Službeni status ljekovitog pripravka koji cvijet konoplje time dobiva važan je za proizvođače, jer je to osnovni priručnik za sve one koji žele proizvoditi kanabis" – objašnjava Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe pri Ministarstvu zdravlja. On očekuje da će se, nakon što cvijet kanabisa dobije službeni status lijeka, vrlo brzo krenuti s izradom monografije ekstrakta ili ulja kanabisa, te da će se stvoriti dobra osnova za pokretanje proizvodnje medicinskog kanabisa u Hrvatskoj. No, o tome odluku treba donijeti država.  

 

Američki popis

Kako kanabis dosad nije bio uvršten u europsku farmakopeju, niti ga je regulirala ijedna europska država, države EU-a koje odobravaju uporabu medicinskog kanabisa, a među njima i Hrvatska, koristile su američku farmakopeju. Kad kanabis uđe u europsku farmakopeju, Hrvatska može odmah preuzeti taj dokument, a isto tako može preuzeti njemačku farmakopeju, ako Njemačka bude brža u izradi svoje nacionalne monografije. 

 

Medicinska marihuana zasad samo iz uvoza

Hrvatskim je pacijentima medicinska marihuana danas dostupna samo putem pojedinačnog interventnog uvoza gotovog pripravka iz EU-a. Imunološki zavod pred zaključenjem je ugovora s kanadskim proizvođačem kanabisa koji bi Hrvatskoj isporučivao sirovinu, a mnogi priželjkuju model kontrolirane sadnje kakav postoji u drugim europskim državama, što bi medicinski kanabis učinilo jeftinijim i dostupnijim hrvatskim pacijentima.

doc.dr.sc. Ognjen Brborović, dr.med.

predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe pri Ministarstvu zdravlja.

(Foto: telegram.hr)

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..