HAZU: Predstavljena knjiga o farmakogenetici u kliničkog praksi Iz medija

HAZU: Predstavljena knjiga o farmakogenetici u kliničkog praksi

Knjiga "Farmakogenetika u kliničkoj praksi - iskustvo sa 16 lijekova korištenih u kliničkoj praksi", autora i urednika Wolfganga Höppnera i Dragana Primorca, predstavljena je u petak u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.
Kao važan i nedjeljiv dio personalizirane medicine posebno se ističe farmakogenetika čiji je glavni cilj razumjeti kako specifičnost genoma pojedinca uvjetuje djelovanje lijekova, ali i nastanak popratnih, često neželjenih pojava.
Farmakogenetika ima ključnu ulogu u izboru najboljeg mogućeg lijeka kao i njegove doze, istodobno umanjujući rizik popratnih pojava, predoziranja i nepovoljnih posljedica interakcije lijekova. Zbog toga je nedvojbeno da će u skoroj budućnosti farmakogenetika postati dio standardne farmakoterapije i zaživjeti u kliničkoj praksi, istaknuto je na predstavljanju.

 

 

Knjiga "Farmakogenetika u kliničkoj praksi - iskustvo sa 16 lijekova korištenih u kliničkoj praksi", autora i urednika Wolfganga Höppnera i Dragana Primorca, predstavljena je u petak u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Knjiga je pisana na tri jezika (hrvatski, njemački i engleski) i na tržište Europske unije donosi jedinstvenu literaturu s tog područja, sažimajući postojeće interdisciplinarno znanje vezano uz utjecaj varijabilnosti genoma na aktivnost enzima koji participiraju u metabolizmu lijekova, priopćeno je iz HAZU-a.

Knjiga je nastala kao rezultat suradnje hrvatskih i njemačkih znanstvenika i kliničara iz Specijalne bolnica Sv. Katarina, laboratorija Genos, te BioGlobe Laboratorija iz Hamburga, koji zajedničkim snagama uskoro uvode farmakogenetičko testiranje za 16 u kliničkoj praksi često korištenih lijekova.

 

 

Kako bi objasnili važnost i vrijednost farmakogenetičkog testiranja za te lijekove, autori u knjizi opisuju gene odgovorne za metabolizam svakog pojedinačnog lijeka, tipične polimorfizme u tim genima, te preporuku za prilagođavanje terapije genotipu svakog pacijenta.

Na predstavljanju knjige govorio je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić koji je istaknuo da je personalizirana medicina najveći iskorak u medicinskoj znanosti, budući da individualizirani pristup dijagnostici i liječenju može znatno uvećati djelotvornost zdravstvene zaštite.

Kao važan i nedjeljiv dio personalizirane medicine posebno se ističe farmakogenetika čiji je glavni cilj razumjeti kako specifičnost genoma pojedinca uvjetuje djelovanje lijekova, ali i nastanak popratnih, često neželjenih pojava.

Farmakogenetika ima ključnu ulogu u izboru najboljeg mogućeg lijeka kao i njegove doze, istodobno umanjujući rizik popratnih pojava, predoziranja i nepovoljnih posljedica interakcije lijekova. Zbog toga je nedvojbeno da će u skoroj budućnosti farmakogenetika postati dio standardne farmakoterapije i zaživjeti u kliničkoj praksi, istaknuto je na predstavljanju.

 

 

 

IZVOR: ZAGREB, 30. rujna 2016. (Hina)

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..