Hrvatska na generičke lijekove troši tek 26% novca (Iz medija: Poslovni dnevnik) Iz medija

Hrvatska na generičke lijekove troši tek 26% novca (Iz medija: Poslovni dnevnik)

U članicama EU potrebno je povećati udio generičkih i biosličnih lijekova, te omogućiti njihovu veću dostupnost pacijentima, što se posebno odnosi na Hrvatsku u kojoj u financijskom dijelu udio potrošnje na generičke lijekove čini svega 26% ukupne potrošnje na lijekove...

 

U članicama EU potrebno je povećati udio generičkih i biosličnih lijekova, te omogućiti njihovu veću dostupnost pacijentima, što se posebno odnosi na Hrvatsku u kojoj u financijskom dijelu udio potrošnje na generičke lijekove čini svega 26% ukupne potrošnje na lijekove.

Ustvrdili su to na međunarodnoj godišnjoj konferenciji proizvođača generićkih i biosličnih lijekova, održanoj u Dubrovniku u organizaciji Europske udruge proizvođača generičkih lijekova (Medicines for Europe), Udruženja IGBA (International Generic and Biosimilar Medicines Association) te uz pokroviteljstvo Plive, JGL-a, Sandoza, te IN2trace Grupe.

Lideri europske farmaceutske industrije razgovarali su o važnosti poboljšanja učinkovitosti zdravstvenih sustava i jače zastupljenosti generičkih, biosličnih i lijekova s dodanom vrijednošću, o važnosti stimuliranja veće konkurencije na tržištima, kao i jačanju regulatorne suradnje za boljim pristupom održivim poslovnim modelima.

"Veća dostupnost najučinkovitijim terapijama osigurava boljitak i duži život milijunima pacijenata, dok se istodobno smanjuju socijalne nejednakosti u sustavima zdravstva. Generički lijekovi su ključni za održivost zdravstvenih sustava u cijeloj EU, pa i u svijetu, obzirom da omogućavaju najmodernije terapije većem broju pacijenata", istaknula je Milka Kosanović, direktorica HUP-ove Udruge proizvođača lijekova.

Dunja Siuc Valković, direktorica Globalnog razvoja poslovanja u JGL-u istaknula je kako riječka kompanija cilja rastuća tržišta regija MENA i ASEAN-a, posebice na iransko tržište. "Poznavanjem tehnologije sterilnih otopina te iskustvom na velikim tržištima poput Rusije, za nedavnog posjeta Iranu, JGL je prepoznat kao atraktivan partner za iranske tvrtke", kaže Siuc Valković.

 

 

AUTOR: Marija Crnjak

IZVOR: Poslovni dnevnik, 13/06/2016

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..