Indijska konoplja u medicinske svrhe- aktualnosti iz raznih medija Iz medija

Indijska konoplja u medicinske svrhe- aktualnosti iz raznih medija

ZAGREB, 15. listopada 2015. (Hina) - Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak da hrvatski pacijenti neće morati čekati mjesecima na nabavu preparata na bazi medicinskog kanabisa, već će to moći učiniti u roku idućih nekoliko tjedana.
Pravilnik o uporabi indijske konoplje u medicinske svrhe, koji jer u četvrtak stupio na snagu, omogućio je uvoznicima i ljekarnama da ga mogu plasirati na hrvatsko tržište, istaknuo je Varga. Po njegovim informacijama, postoje veledrogerije koje su sa svojim inozemnim partnerima zainteresirane za uvoz tih lijekova u Hrvatsku, a u taj posao bit će uključen i Imunološki zavod, kao državni zdravstveni zavod koji može uvoziti lijekove.

 

Objava za medije:

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

ZAGREB, 15.10.2015. - Ministarstvo zdravlja osiguralo je donošenje Pravilnika za reguliranje upotrebe lijekova na bazi indijske konoplje u čiju je izradu uključilo uvažene  medicinske i pravne stručnjake kao i cjelokupnu zainteresiranu javnost. Nakon provedene javne rasprave, na snagu stupa Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept kojim će se, po prvi put u Hrvatskoj, omogućiti propisivanje lijekova baziranih na indijskoj konoplji. Riječ je o lijekovima koji će pomoći brojnim teško oboljelim pacijentima za ublažavanje simptoma bolesti.

Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja je početkom ove godine osnovalo stručno Povjerenstvo za analizu i preporuke za primjenu indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe. Zadaća Povjerenstva bila je istražiti mogućnosti primjene indijske konoplje, odnosno kanabinoida kod teško oboljelih kojima takva terapija može pomoći u liječenju. Kako važeći zakon nije dopuštao korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe, Povjerenstvo sastavljeno od uvaženih stručnjaka medicinske i pravne struke razmatralo je moguće izmjene zakonodavstva vezane uz indijsku konoplju i pregled lijekova baziranih na indijskoj konoplji, a koji su u upotrebi u Europskoj uniji. Temeljem Pravilnika, magistralne ili galenske pripravke koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon odnosno gotove lijekove koji sadrže dronabinol ili nabilon propisuju izabrani doktori medicine u djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept. 

Ovi lijekovi namijenjeni su ublažavanju tegoba pacijentima oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a. Pacijenti će lijek bilo da se radi o gotovom lijeku ili magistralnom odnosno galenskom pripravku moći kupiti, ali samo uz tzv. bijeli recept koji će mu izdati njegov izabrani liječnik na preporuku liječnika specijalista. Ministarstvo zdravlja osiguralo je donošenje pravnog okvira za nabavu i distribuciju lijekova na bazi indijske konoplje, a sada je na liječničkoj struci da konkretno definira medicinske indikacije, odnosno kriterije za propisivanje takvih lijekova. Nadamo se da će to biti u što kraćem roku i da će naši pacijenti čim prije moći dobiti terapiju koja im može olakšati život s bolešću.

S obzirom na malo tržište, do sada niti jedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje nije iskazao interes za registraciju lijeka u Hrvatskoj. No, pacijentima kojima bude preporučen i propisan gotov lijek koji sadrži THC Ministarstvo zdravlja će isto tako učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz. Istovremeno sa stupanjem na snagu ovog Pravilnika, u njegovu se realizaciju uključio i Imunološki zavod koji je u pregovorima s proizvođačima za uvoz sirovine za hrvatsko tržište. 

 

IZVOR: zdravlje.hr

 

 

HINA:

ZAGREB, 15. listopada 2015. (Hina) - Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak da hrvatski pacijenti neće morati čekati mjesecima na nabavu preparata na bazi medicinskog kanabisa, već će to moći učiniti u roku idućih nekoliko tjedana. Pravilnik o uporabi indijske konoplje u medicinske svrhe, koji jer u četvrtak stupio na snagu, omogućio je uvoznicima i ljekarnama da ga mogu plasirati na hrvatsko tržište, istaknuo je Varga. Po njegovim informacijama, postoje veledrogerije koje su sa svojim inozemnim partnerima zainteresirane za uvoz tih lijekova u Hrvatsku, a u taj posao bit će uključen i Imunološki zavod, kao državni zdravstveni zavod koji može uvoziti lijekove.

 

Pacijenti mogu bez straha unositi preparate u Hrvatsku

Varga ističe da hrvatski pacijenti od danas mogu na cijelom području EU kupiti i unijeti preparate na bazi medicinskog kanabisa u Hrvatsku bez straha od prekršajnih i kaznenih posljedica. Pritom ne očekuje zlouporabe s obzirom da se radi o ograničenom broju pacijenata s područja onkolgije, neurologije i HIV/AIDS-a, koji preparate mogu dobiti.

"Pravilnik definira koji specijalisti preporučuju lijek i za koje medicinske indikacije. Pacijent s tom preporukom dolazi kod liječnika obiteljske medicine koji mu izdaje bijeli recept s kojim lijek onda kupuje u ljekarnama", rekao je.

Cijene su, kaže Varga, regulirane na tržišnim principima, a Ministarstvo zdravlja nastoji kroz propise i regulacijom tržišta osigurati da to ne bude veliki financijski teret za pacijenta. Neslužbeno se procjenjuje da bi mjesečna doza mogla stajati oko 4000 kuna. 

 

Nakon izbora mogućnost uzgoja medicinskog kanabisa u Hrvatskoj

Ministarstvo zdravlja je paralelno s pravilnikom izradilo izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga kojim se predviđa mogućnost uzgoja medicinske marihune u Hrvatskoj, koji bi odmah nakon izbora trebao ići u proceduru u Vladu i Sabor.

Uzgoj medicinskog kanabisa bio bi dopušten farmaceutskim kompanijama u strogo kontroliranim uvjetima, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom unutarnjih poslova. Varga podsjeća da se u Hrvatskoj na taj način već više od 30 godina uzgaja mak za proizvodnju preparata na bazi morfija.

Prema pravilniku, lijekovi, magistralni ili galenski pripravci koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon, odnosno gotove lijekove koji sadrže dronabinol ili nabilon, namijenjeni su ublažavanju tegoba pacijentima oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Ministarstvo je u srijedu priopćilo kako do sada, s obzirom na malo tržište, niti jedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje, od kojih su tri registrirana u EU, nije iskazao interes za registraciju lijeka u Hrvatskoj. No, pacijentima kojima bude preporučen i propisan gotov lijek koji sadrži THC Ministarstvo zdravlja će to učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz.

Istovremeno sa stupanjem pravilnika na snagu, u njegovu se realizaciju uključio Imunološki zavod koji pregovara s proizvođačima o uvozu sirovine za hrvatsko tržište.

Ne očekuje se veliki interes proizvođača lijekova 

Direktor nabave u veledrogeriji Medika Jakov Radošević izjavio je Hini da ne očekuje veliki interes proizvođača lijekova za njihov plasman u Hrvatskoj jer se radi o vrlo malom broju pacijenata koji će ih moći uzimati i ekstremno skupoj terapiji čija se cijene kreće i do 800 eura mjesečno.

Ocjenjuje kako će se te potrebe najvjerojatnije rješavati interventnim uvozom, nakon najave Ministarstva da će izmijeniti postojeći pravilnik i veledrogerijama omogućiti interventni uvoz tih lijekova za potrebe malog broja pacijenata.

Radošević dodaje da Medika može uvoziti biljne sirovine za izradu preparata na bazi medicinskog kanabisa, ali im je u Ministarstvu zdravlja rečeno da će to raditi Imunološki zavod.

S obzirom da ključnu ulogu u izradi magistralnih i galenskih preparata imaju ljekarnici, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan ističe da bi za izdavanje preparata od medicinskog kanabisa u ljekarnama stručna društva trebala izraditi smjernice nužne za izradu tih preparata.

 

Ljekarnicima potrebne recepture i dodatna oprema

Osim opskrbe tržišta potrebnom sirovinom iz uvoza, koje zasad nema, ljekarnicima su potrebne recepture za izradu preparata prema po pojednim indikacijama, ali i dodatna oprema za njihovu izradu i primjenu kod pacijenata, kaže Portolan. Smatra da se radi o procesu za koji je potrebna kvalitetna priprema i edukacija svih koji u tom sudjeluju - liječnika, ljekarnika i pacijenata.

Predviđena su dva oblika preparata koje će izrađivati ljekarnici. To su preparati za inhaliranje, što podrazumijeva izradu čajeva od sušenih vršnih dijelova biljke, za što ljekarnici moraju znati predviđene doze, dok pacijentima treba osigurati inhalator i educirati ih o pravilnom korištenju preparata. Eduakcija pacijenata i dodatna oprema ljekarnicima je potrebna i kod izrade oralnih oblika lijeka, a radi se o vodenim otopinama, tinkturama u kapima ili uljnim kapsulama, kazao je Portolan.     

Ratko Martinović iz udruge Medicinska konoplja ocjenjuje da legalizacija medicinskog kanabisa ima smisla samo ako pacijenti mogu doći do kvalitetnijeg lijeka uz nižu cijenu od one na crnom trižištu, što se u ovom slučaju, po njegovu mišljenju, neće dogoditi sve dok Hrvatska sama ne bude proizvodila medicinski kanabis.

 

"Šuplji pravilnik" samo radi izbora

 

On smatra da je donesen "šuplji pravilnik" samo radi izbora. "Pacijenti su stavljeni pred svršen čin i opet će sve ovisiti o njihovim financijskim mogućnostima, jer će cijene u ljekarnama biti veće od onih na crnom tržištu", kaže Martinović.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Ines Balint rekla je da postoji interes određenog broja pacijenata za recepte za te preparate, no zasad su obiteljski liječnici od Ministarstva dobili naputak da mogu propisivati samo gotove lijekove registrirane u EU kojih nema u Hrvatskoj, a Ministarstvo će dozvoliti njihov uvoz.

Obiteljski liječnici očekuju izradu smjernica i postupnika za propisivanje te terapije pacijentima, dodaje Balint.

 

IZVOR: Hina

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..