Izazov kreiranja prirodne kozmetike Iz medija

Izazov kreiranja prirodne kozmetike

Jedan od najjačih trendova u kozmetici danas je izrada „prirodnih“ ili „zelenih“ formulacija u kozmetici. To je svojevrstan izazov za formulatora zbog toga što se broj sirovina odobrenih za korištenje u prirodnoj kozmetici znatno smanjuje, a pitanje je i dostupnosti standardiziranih pripravaka i prirodnih sirovina...

 

Jedan od najjačih trendova u kozmetici danas je izrada „prirodnih“ ili „zelenih“ formulacija u kozmetici. To je svojevrstan izazov za formulatora zbog toga što se broj sirovina odobrenih za korištenje u prirodnoj kozmetici znatno smanjuje, a pitanje je i dostupnosti  standardiziranih pripravaka i prirodnih sirovina. Situacija se može usporediti sa slikarskim umijećem, kada bi slikar bio ograničen samo na tri boje umjesto cijelog spektra boja.

Nabrojati ćemo glavne prepreke koje čekaju formulatora prirodne kozmetike:

 

Definirati „prirodno“

  • proizvođač može sam odrediti kriterij po kojemu odabire sastavnice proizvoda ili ako želi potvrdu svog izbora, može izabrati neki od već poznatih kozmetičkih standarda.

 

Kreirati funkcionalnu formulaciju

  • jednom kada znate koje sirovine smijete koristiti važno je kreirati funkcionalan i učinkovit proizvod jer potrošač nikada neće žrtvovati kvalitetu proizvoda za više „prirodnosti“.

 

Zaštiti formulaciju od mikrobiološkog onečišćenja

  • FDA je do sada u 2016. Godini izdala više upozorenja za moguću opasnost kontaminacije proizvoda nego cijele 2015 godine. Metode konzerviranja bez parabena koriste se u marketingu kao prednost, iako to ponekad skraćuje rok upotrebe proizvoda.

 

Paziti da cijena nije previsoka

  • sirovine za prirodnu kozmetiku vrlo su često značajno skuplje nego sirovine za konvencionalnu kozmetiku, čak i do 50%, a odstupanje finalne cijene proizvoda na polici ne smije biti veliko.

 

Dokazati da je proizvod stvarno „prirodan“

  • zadovoljni smo s izborom sirovina i učinkovitosti proizvoda, ali se pitamo je li naš proizvod „dovoljno prirodan“. Pitanje je: može li dobavljač sirovina pružiti ispravnu i sveobuhvatnu dokumentaciju i hoće će inspektor koji kontrolira standard biti zadovoljan?

 

 

 

PRILAGODILA: Vlasta Pojatina, mag. pharm., Olival

                       Članica Izvršnog odbora Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju

IZVOR: Prospector, Perry Romanovski

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..