Lijekovi - najprofitabilniji hrvatski izvozni proizvod (Iz medija) Iz medija

Lijekovi - najprofitabilniji hrvatski izvozni proizvod (Iz medija)

Ekonomist Damir Novotny, komentirajući podatke o hrvatskom izvozu, kaže za naš list kako su zapravo farmaceutski proizvodi naš najvredniji izvozni proizvod, premda je ta grupa proizvoda prema statistici vrijednosti izvoza na sedmom mjestu.


Hrvatski robni izvoz raste. Prema posljednjim statistički dostupnim podacima u prvih 11 mjeseci 2015. godine, iskazan u eurima, iznosio je 10,56 milijardi eura i bio je za 11,7 posto veći nego u istom razdoblju 2014. godine. U 2014. Hrvatska je ukupno izvezla roba u vrijednosti 10,4 milijarde eura, a izvoz je u odnosu na 2013. porastao za 8,1 posto. Koliko je uopće izvoz važan za hrvatsko gospodarstvo pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koji govore kako samo 13 posto poduzeća izvozi, ali ta poduzeća zapošljavaju polovinu ukupno zaposlenih u poduzećima te ostvaruju oko 65 posto ukupnih prihoda od prodaje, a u razvoj ulažu čak oko 70 posto od ukupnih sredstava.

Ekonomist Damir Novotny, komentirajući podatke o hrvatskom izvozu, kaže za naš list kako su zapravo farmaceutski proizvodi naša najvrednija izvozna roba, premda je ta grupa proizvoda prema statistici vrijednosti izvoza na sedmom mjestu.

Farmaceutska industrija stvara izvozne proizvode najveće dodane vrijednosti. U zemlji imamo snažnu farmaceutsku industriju. Tri velike tvornice imaju konkurentnu proizvodnju za međunarodno tržište i one stalno izbacuju na tržište nove proizvode. U prvom redu to su Pliva, Belupo i Jadran galenski laboratorij. Pliva, koja je u Teva grupi, ima vrlo vrijedan portfelj izvoza koji neprestano raste, posebice nakon investicije u novu tvornicu lijekova koju je upravo proveo sadašnji premijer Tihomir Orešković.

Na godišnjoj razini riječ je o iznosu od oko 300 milijuna eura. Belupo i JGL godišnje prodaju proizvoda u inozemstvu za oko 50-ak milijuna eura svaki. Kada se pridodaju i neki manji proizvođači, poput S-Pharmasa i drugih, dolazi se do izvoza čija vrijednost premašuje pola milijarde eura, ističe Novotny.

 


IZVOR: Glas Slavonije, 29.02.2016., Igor Mikulić

Phoenix Newsletter

 

 

* HFD napominje kako je u ovom kontekstu izrade članka autor u opisu izvoza lijekova i ostalih farmaceutskih proizvoda rabio naziv "roba", ali i dalje HFD napominje kako se u kontekstu relacije zdravstveni djelatnik-lijek-pacijent, lijek nipošto ne može smatrati robom, te je po svojoj prirodi potpuno drugačiji u odnosu u ostale proizvode (što je potvrdio i Europski sud).

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..