Na konferenciji Dan velikih planova sudjelovao Mihael Furjan (Pliva/Teva) predstavljajući farmaceutsku industriju Iz medija

Na konferenciji Dan velikih planova sudjelovao Mihael Furjan (Pliva/Teva) predstavljajući farmaceutsku industriju

Najiščekivanija konferencija godine, Dan velikih planova, okupila je vodeće ljude najvećih domaćih kompanija koji se sada suočavaju s novim izazovima i moraju odabrati svoju taktiku za 2017. godinu. Među njima je bio i predstavnik farmaceutske industrije, predsjednik Uprave Plive, Mihael Furjan.

 

Izazovi dugoročnog planiranja, što je bio naziv posljednjeg okruglog stola na Liderovoj konferenciji ‘Dan velikih planova‘, za Plivu i njenu vlasnicu Tevu ne predstavljaju poseban problem – prvenstveno zato jer farmaceutska industrija može računati na dugoročni rast potražnje, budući da stanovništvo u svijetu konstantno raste, te ima sve bolju kvalitetu života, a tako i stvara veću potražnju za lijekovima i farmaceutskim proizvodima.

– Farmaceutska industrija je u specifičnoj poziciji. Broj stanovništva raste, ono se urbanizira, stari, što je posljedica i bolje kvalitete života. Očekivani životni vijek se produljuje, a to je jedan od boljih pokazatelja kvalitete života. Posljedica je sve veća potražnja i za našu industriju tu nema problema, jer će postojati kontinuirani rast od 2 – 4 posto godišnje. Farmaceuti imaju jedino pitanje erozije cijena i činjenicu da zdravstveni sustavi ne mogu pokriti sve veći trošak porasta i dugovječnosti stanovnika i potražnje za novim i skupljim lijekovima. Struktura potražnje Plive je gotovo 90 posto iz inozemstva, a Hrvatska je toliko mala zemlja da se ne moramo brinuti zbog pada globalne ekonomije, samo se moramo okrenuti izvozu i izvozim proizvodima – kazao je na okruglom stolu Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive.

Što se tiče Hrvatske, Furjan se osvrnuo na rokove plaćanja farmaceutskoj industriji i veletrgovcima lijekovima. Konstatirao je da je Hrvatska po rokovima plaćanja na začelju u Europskoj uniji, uz jedinu konkurenciju Grčke i Rumunjske.

– Bolnice često plaćaju 300-500 dana, HZZO prosječno gotovo 200 dana plaća ljekarnama. Što vi više prodate, drugi vam više duguju i takav je model poslovanja neodrživ – rekao je Furjan.

 

 

IZVOR: Lider

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..