Nagrađena istraživačka dostignuća u biomedicini - International Medis Awards for Medical Research Iz medija

Nagrađena istraživačka dostignuća u biomedicini - International Medis Awards for Medical Research

Poduzeće Medis već je treću godinu zaredom dodijelilo međunarodne nagrade Medis Awards za izuzetna primjenjiva dostignuća u medicini i farmaciji.
Ove godine stručnjaci iz osam država – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije – na međunarodni natječaj za Medis Awards 2016. poslali su rekordan broj prijava. Pristigle su čak 162 prijave za 9 različitih terapijskih područja.

 

 

Osam liječnika i jedna farmaceutkinja dobitnici su ovogodišnje nagrade International Medis Awards for Medical Research, među kojima su i dva liječnika iz Hrvatske. 

 

Poduzeće Medis već je treću godinu zaredom dodijelilo međunarodne nagrade Medis Awards za izuzetna primjenjiva dostignuća u medicini i farmaciji. Svoje istraživačke radove ove je godine prijavio i 31 liječnik iz Hrvatske. Dva rada hrvatskih liječnika uvrštena su u sam vrh u prijavljenoj kategoriji. Nagradu Medis Awards 2016. dobili su doc. dr. sc. Alen Protić, dr. med., za područje anesteziologije te Dražena Srdić, dr. med., za područje pulmologije.

 

Dodjela nagrada održana je u kongresnom i kulturnom centru „Cankarjev dom“ u Ljubljani, gdje je oko 400 okupljenih istraživača, liječnika, farmaceuta i ostalih uvaženih uzvanika pozdravio rektor Sveučilišta u Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik. Nagrade je pobjednicima uručio generalni direktor poduzeća Medis, Tone Strnad.

 

»Ove godine već treći put zaredom imamo čast nagraditi najbolja medicinska dostignuća u regiji. Naime, u poduzeću Medis tijekom 27 godina uspješnoga poslovanja na području medicine i farmacije zaključili smo da postoji puno odličnih istraživačkih priča koje pišu liječnici i farmaceuti, a njihova znanstvena dostignuća većinom ostaju neprimijećena i neprepoznata u široj javnosti. Uvjereni smo da zaslužuju priznanje jer značajno utječu na razvoj dijagnostike i liječenja. Iz tog razloga pokrenuli smo međunarodnu nagradu Medis Awards, koja svake godine nailazi na sve veći odaziv«, istaknuo je tom prilikom Tone Strnad.

 

Rekordan broj prijava

Ove godine stručnjaci iz osam država – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije – na međunarodni natječaj za Medis Awards 2016. poslali su rekordan broj prijava. Pristigle su čak 162 prijave za 9 različitih terapijskih područja. Međunarodni žiri priznatih stručnjaka pod vodstvom predsjednika žirija prof. dr. Matije Tomšiča, predstojnika Kliničkog odjela za reumatologiju u Sveučilišnom kliničkom centru Ljubljana, neovisno je pregledao sve prijave, odabrao 19 finalista, a zatim i pobjednike devet terapijskih područja: alergologije, anesteziologije, farmacije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije, reumatologije i urologije.  

 

 

Članove međunarodnoga stručnog žirija činili su:

 • Alergologija: prof. dr. Branimir Nestorović, dr. med., Srbija
 • Anesteziologija: prof. dr. Ljubica Pejakov, dr. med., Crna Gora
 • Neurologija: dr. Igor Kuzmanovski, dr. med., Makedonija
 • Oftalmologija: prof. dr. Barbara Cvenkel, dr. med., Slovenija
 • Pedijatrija: prof. dr. Reinhold Kerbl, dr. med., Austrija
 • Farmacija: prim. Mirsad Šabaredžović, mr. ph., spec., Bosna i Hercegovina
 • Pulmologija: akademik Miroslav Samaržija, dr. med., Hrvatska
 • Reumatologija: prof. dr. Branimir Anić, dr. med., Hrvatska
 • Urologija: prof. dr. Zsolt Kopa, dr. med., Mađarska  

 

Pobjednici iz pet država

Nagrade Medis Awards u devet terapijskih područja dobili su liječnici i farmaceutkinja iz pet država:

 • Alergologija: dr. sci. med. Slađana Andrejević, dr. med., Srbija
 • Anesteziologija: doc. dr. sc. Alen Protić, dr. med., Hrvatska
 • Farmacija: dr. Tanja Dujić, Bosna i Hercegovina
 • Neurologija: dr. sci. med. Srđan Ljubisavljević, dr. med., Srbija
 • Oftalmologija: dr. Eva Lenassi, dr. med., Slovenija
 • Pedijatrija: dr. Gergely Toldi, dr. med., Mađarska
 • Pulmologija: Dražena Srdić, dr. med., Hrvatska
 • Reumatologija: mr. Alojzija Hočevar, dr. med., Slovenija
 • Urologija: dr. Attila Szendrői, dr. med., Mađarska

 

O nagradi International Medis Awards for Medical Research

Međunarodnu nagradu Medis Awards za medicinska dostignuća utemeljilo je 2014. godine poduzeće Medis. Budući da istraživački rad neposredno vodi ka napretku u dijagnostici i liječenju različitih bolesti, poduzeće Medis odlučilo je nagraditi izuzetna istraživačka dostignuća u kliničkoj medicini i farmaciji u ovom dijelu Europe. Nagrada Medis Awards predstavlja godišnji međunarodni natječaj za stručnjake iz medicine i farmacije koji su svoje istraživačke radove predstavili na europskim ili svjetskim stručnim kongresima ili ih objavili u stručnim publikacijama s visokim faktorom utjecaja.

 

Neovisni međunarodni stručni žiri, temeljem stručnih kriterija, ocjenjuje sve prijavljene radove, odabire najbolje te proglašava finaliste i dobitnike nagrade. Svečanošću povodom dodjele nagrade, Medis želi doprinijeti većoj prepoznatljivosti dobitnika i njihovom međusobnom upoznavanju u ovome dijelu Europe. Time potiče i njihovu suradnju u istraživačkom, znanstvenom i kliničkom radu u cilju postizanja bolje kvalitete liječenja bolesnika. 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..