Održan kongres "Budućnost zdravstvene industrije"“ Iz medija

PHOTO: Žarko Basić, Pixsell

U Zagrebu je održan jednodnevni kongres "Budućnost zdravstvene industrije"“, u organizaciji Poslovnog dnevnika, kako bi se potakla javna rasprava o mjerama nužnim za stvaranje održivog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Naime, zdravstveni biznis i sve njegove povezane djelatnosti u Hrvatskoj imaju potencijal postati važan segment gospodarskog razvoja, pa čak i kao izvozna djelatnost.

 

U Zagrebu je održan jednodnevni kongres "Budućnost zdravstvene industrije"“, u organizaciji Poslovnog dnevnika, kako bi se potakla javna rasprava o mjerama nužnim za stvaranje održivog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Naime, zdravstveni biznis i sve njegove povezane djelatnosti u Hrvatskoj imaju potencijal postati važan segment gospodarskog razvoja, pa čak i kao izvozna djelatnost.

O reformi hrvatskog zdravstvenog sustava, jačanju privatnog sektora, promociji novih revolucionarnih tehnologija u zdravstvu te novostima s polja dijabetesa, alergija, infektologije i kardiologije govorili su Siniša Varga, ministar zdravlja Republike Hrvatske, koji je u uvodnom predavanju napomenuo kako je zadovoljan učinjenim te da je kroz model novog ugovaranja primarne zdravstvene zaštite i bolnica te izlaskom iz Riznice povećana kvaliteta liječenja, smanjen pritisak na bolnice te liste čekanja. Dodao je kako očekuje da će se iz fondova EU povući oko 300 milijuna kuna za opremu, izgradnju novih bolnica i jačanje statusa liječnika.

 

 

Stručnu prezentaciju na temu održivog zdravstva te primjera kako je Republika Njemačka riješila pitanje javnog i privatnog zdravstvenog sektora i suradnje tih dvaju sektora održao je i Senator Ulf Fink, bivši zastupnik i član Odbora za zdravlje u Njemačkom parlamentu te je pritom pritom hrvatski sustav ocijenio iznimno kvalitetnim, pogotovo s obzirom na količinu novca kojim raspolaže.

Okupljenima su se obratili i prof.dr.sc. Dragan Primorac, američki i hrvatski profesor te jedan od najcitiranijih hrvatskih kliničara, mag. Gerald Kogler, predsjednik uprave Merkur Versicherung AG Iz Graza, prof.dr.sc. Željko Krznarić, KBC Zagreb-Rebro i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, Tatjana Prenđa Trupec, mag.ing.el.MBA., ravnateljica HZZO-a, Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemens d.d., Igor Borić, ravnatelj Specijalne bolnice Sv. Katarina.

 

 

 

IZVOR: http://www.ordinacija.hr/novosti/zdravstveni-biznis-u-hrvatskoj-moze-postati-vazan-segment-gospodarskog-razvoja/

PHOTO: Žarko Basić, Pixsell

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..