Održana Svečana akademija povodom obljetnice Ljekarne Male braće (Iz medija: dubrovackidnevnik.rtl.hr) Iz medija

Održana Svečana akademija povodom obljetnice Ljekarne Male braće (Iz medija: dubrovackidnevnik.rtl.hr)

Održana Svečana akademija povodom obljetnice Ljekarne Male braće, a Hrvatsko farmaceutsko društvo bilo je jedan od suorganizatora...
Župan Nikola Dobroslavić dodijelio je zahvalnice za svoj rad Franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku, Zdravstvena ustanova Ljekarna "Dubrovnik" i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

 

Na manifestaciji su prisustvovali brojni uvaženi gosti: ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica premijera, dekan Farmaceutskog biokemijskog fakulteta Sveučilišta Zagrebu Željan Maleš kao izaslanik predsjednice Republike, gradonačelnik Dubrovnika i izaslanik predsjednika Sabora Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić, pomoćnica i izaslanica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, saborski zastupnici i državni tajnici, predstavnici Hrvatskog farmaceutskog društva Darko Takač i Maja Jakševac Mikša, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo te predstavnici međunarodnih farmaceutskih institucija.

Župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković čestitali su 700. obljetnicu te istaknuli bogatu povijest Dubrovnika koja je prepuna brojnih dostignuća u graditeljstvu, književnosti, znanosti, slikarstvu, ali i u području zdravstva i socijalne skrbi.
- U ljekarništvu za vrijeme Domovinskog rata u opkoljenom Dubrovniku uvijek kroz povijest i u teškim uvjetima ljekarnici su pokazali odgovornost i požrtvovnost u ispunjenju svoje prevažne uloge. Danas o svim zdravstvenim ustanovama brine Županija i one posluju uredno osim bolnice koja ima svima znane probleme. Čestitam Franjevačkom samostanu što su u svojim prostorima započeli svoju djelatnost davne 1317. godine i hvala ustanovi Ljekarna Dubrovnika na 50 godina predanoga rada - poručio je župan Nikola Dobroslavić. Gradonačelnik Franković je istaknuo kako je Dubrovnik u svojoj povijesti prednjačio u polju socijalne i zdravstvene skrbi.

- Ova obljetnica je od iznimnog značaja za povijest ljekarništva u Hrvatskoj, ali i globalno jer je jedinstvena zbog činjenice da od utemeljenja do danas nisu prestali raditi i služiti građanima - kazao je gradonačelnik Franković istaknuvši kako je Dubrovnik zbog toga značajan u području zdravstvene kulture, a dodao je kako znanstvena i tehnološka postignuća Ljekarne mogu biti putokaz za bolju budućnost. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek također je čestitala jubilej, a naznačila je kako želi iskazati poštovanje svima koji su kroz sedam stoljeća djelovali u okviru ljekarne.

- Tijekom dugog postojanja opstojnost Ljekarne je bila više puta ugrožena, ali taj kontinuitet nešto je što ostaje bez obzira na mijene. Jedinstven je razvoj i građenje ljekarničke vještine koje prenosi i širi znanje. Sakupljane su brojne recepture i danas se mnogi koriste i poznati su i tražen izvan granica Hrvatske - kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković istaknula je kako se Ministarstvo ponosi i uvijek prikazuje bogatu povijest Ljekarne Male braće.

- Ljekarna se selila, ali je uvijek bila blizu ljudima i na usluzi pučanstvu. Nadam se da će tako biti i u budućnosti - kazala je Katalinić Janković. Predsjednik Hrvatske akadmije znanosti i umjetnosti, Zvonko Kusić, istaknuo je kako je ovo jedinstven primjer u svijetu te čestitao franjevcima na tomu.

- Taj kontinuitet i upornost koji se stalno spominju su osobito važni. Svi mi Hrvati se ponosimo Dubrovnikom jer on je na neki način najbolja legitimacija Hrvatske u svijetu po svojoj baštini i dostignućima u što se uklapa oba velika godišnjica koja izaziva strahopoštovanje. Hrvatski identitet bez Dubrovnika ne bi bilo moguć - rekao je akademik Kusić poručivši kako je dubrovačko društvo bilo oorganizirano te se zapitao kako je to bilo moguće riješiti brojne stvari bolje nego danas.

- Mi danas nemamo kontinuiteta gotovo u ničemu. Čim se nešto mijenja, mi mijenjamo strategije i mislim da bi društvena poruka ovog skupa trebala biti da se pošalje poruka kako su stari franjevci mogli imati 700 godina kontinuitet, a mi ga danas u ničemu nemamo - zaključio je akademik Kusić.

Na simpozij u povodu 700. obljetnice ljekarne Male braće stigli su i čelnici svjetskih farmaceutskih organizacija.

Mislim da je ova obljetnica jako važna za farmaciju danas jer moramo znati odakle dolazimo kako bismo znali kamo idemo, podsjeća nas na prošlost i sve što su franjevci ovdje učinili za farmaciju i farmaceutsku znanost, a to je golem doprinos, rekla je Eva Terasalmni, dopredsjednica Svjetske farmaceutske organizacije.

 

Župan Nikola Dobroslavić dodijelio je zahvalnice za svoj rad Franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku, Zdravstvena ustanova Ljekarna "Dubrovnik" i Hrvatsko farmaceutsko društvo. 

 

 

 

IZVOR: https://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/svecana-akademija-povodom-obiljezavanja-700-obljetnice-ljekarne-male-brace

AUTOR: Aida Čakić

FOTOGRAFIJE: Goran Mratinović, Aida Čakić

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..