Udruga poslodavaca u zdravstvu i Koalicija udruga u zdravstvu najavili inicijativu Zdravi fond Iz medija

Udruga poslodavaca u zdravstvu i Koalicija udruga u zdravstvu najavili inicijativu Zdravi fond

Na zajedničkoj konferenciji za novinare danas je Koalicija udruga u zdravstvu i Udruga poslodavaca u zdravstvu najavila svoju inicijativu o tzv. Zdravom fondu te o značajnom poskupljenju duhanskih proizvoda, alkoholnih pića, slatkih napitaka i hrane s visokim udjelom zasićenih masnih kiselina. Naveli su i da ih podržavaju iz Koordinacije udruga pacijenata, jer imaju iste ciljeve.

 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare danas je Koalicija udruga u zdravstvu i Udruga poslodavaca u zdravstvu najavila svoju inicijativu o tzv. Zdravom fondu te o značajnom poskupljenju duhanskih proizvoda, alkoholnih pića, slatkih napitaka i hrane s visokim udjelom zasićenih masnih kiselina. Naveli su i da ih podržavaju iz Koordinacije udruga pacijenata, jer imaju iste ciljeve.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Udruge poslodavaca u zdravstvu, mr. sc. Dražen Jurković (izvršni direktor UPUZ-a te ujedno predsjednik Hrvatskog društva za javno zdravstvo Hrvatskog liječničkog zbora), Ivica Belina (predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu), te Ivan Kristijan Baričević (UPUZ).

 

 

Pušenje i posljedice konzumacije duhanskih proizvoda krucijalni je javnozdravstveni problem, rečeno je na konferenciji. Od toga godišnje u svijetu umire osam milijuna ljudi, a troškovi liječenja iznose oko 1000 milijardi dolara godišnje, po procjenama WHO-a. I Hrvatska stoji loše - na 24. mjestu je po prodaji duhanskih proizvoda u Europi, a puši 35 posto stanovništva.

Godišnje 10.000 građana Hrvatske umire od posljedica pušenja. Troškovi liječenja pak iznose više od milijardu kuna. Ti su javnozdravstveni podaci sasvim dostatni za pokretanje ovakve inicijative.

Predlažu da se trošarine na duhanske proizvode, iz kojih se sada izdvaja 32 posto za HZJZ, više ne diraju već da se uvođenjem Zdravog fonda to na drugi način riješi. Do 2018. godine Republika Hrvatska dužna je provesti povećanje tih trošarina, po obvezama koje je preuzela stupanjem u EU

Konkretno, predložili su stupnjevano povećanje cijene cigareta, koji bi počelo s tri kune po kutiji te se progresivno nastavilo porastom povećanja u idućim godinama za po jednu dodatnu kunu, što bi se uplaćivalo direktno u Zdravi fond. Povećanje cijena cigareta za deset posto, po analizama Svjetske banke, dovodi do smanjenja uporabe cigareta za četiri posto, istaknuto je ovom prilikom.

Naveli su kako je prekomjerno pijenje alkohola također veliki javnozdravstveni problem jer izaziva niz bolesti te uzrokuje veliku štetu društvu.  

Dio prihoda od povećanja cijena, predlažu oni, izravno bi se usmjerio u onkologiju, odnosno u preventivne aktivnosti i programe ranog otkrivanja zloćudnih bolesti te na njihovo pravodobno i adekvatno liječenje.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se na godinu postavi 20-ak tisuća dijagnoza malignih bolesti, izvijestio je prije nešto više od dvije godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo, U usporedbi s drugim zemljama Europe imamo srednje visok do visok mortalitet od malignih bolesti. Međutim, po incidenciji te bolesti negdje smo u sredini - od 40 analiziranih zemalja na 15. mjestu po broju karcinoma u muškaraca i na 20. mjestu u žena.

 

 

Završena javna rasprava o izmjenama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda

 

S Direktivom 2014/40 EU, koja propisuje da 65 posto ambalaže duhanskih proizvoda zauzimaju slike i upozorenja o štetnosti duhana, zemlje članice EU-a bile su obvezne uskladiti svoje nacionalne zakone do 20. svibnja ove godine.

Osim Hrvatske, taj rok nisu poštivale i neke druge članice - Cipar, Luksemburg, Slovenija, Španjolska i Švedska, pa ih je EK 8. prosinca ponovno upozorila na tu njihovu obvezu, i to dan prije nego je hrvatsko Ministarstvo zdravstva uputilo izmjene zakona u javnu raspravu. Te su države dobile dva mjeseca da izvijeste Komisiju o mjerama koje su poduzele u primjeni Direktive, a u protivnom bi mogle biti tužene Sudu EU. 

Javna rasprava o Nacrtu izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, s konačnim prijedlogom, završava 9. siječnja, a s obzirom na rok EK trebao bi biti donesen do početka veljače.

Direktivom se, osim upozorenja na ambalaži o opasnosti pušenja, zabranjuju i svi dodani okusi, s izuzetkom mentola koji će biti izbačen do 2020., a dozvoljava se jedino duhan s okusima za nargile. Među mjerama koje propisuje direktiva su i zabrana kancerogenih, mutagenih i neurotoksičnih dodataka štetnih već u nezapaljenom duhanu, ne dozvoljava se navođenje količine katrana i nikotina kako ne bi dovelo u zabludu potrošače da koriste zdravije cigarete, zabranjuju se promotivni popusti i kuponi na ambalaži, a određuje se i da svi laboratoriji za testiranje moraju biti potpuno neovisni od duhanskih tvrtki.

Tim se mjerama želi smanjiti broj pušača u EU i spriječiti dio od 700 tisuća smrtnih slučajeva godišnje uzrokovanih pušenjem.

Ministarstvo zdravstva navodi kako od posljedica pušenja u Hrvatskoj svake godine umire više od 9000 ljudi, otprilike svaka peta umrla osoba.

 

 

IZVOR: Hina, Dnevnik.hr

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..