Veledrogerije upozoravaju: Dugovi bolnica su toliki da bi strane kompanije mogle obustaviti isporuku lijekova! (Iz medija) Iz medija

Veledrogerije upozoravaju: Dugovi bolnica su toliki da bi strane kompanije mogle obustaviti isporuku lijekova! (Iz medija)

Višemilijunski dugovi bolnica za lijekove i potrošni medicinski materijal mogli bi dovesti u pitanje isporuku lijekova od strane proizvođača što bi izravno pogodilo pacijente.

Preuzeto s:

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dug-bolnica-se-iz-dana-u-dan-gomila-narastao-je-na-2-milijarde-i-800-milijuna-kuna---482519.html

 

Upozoravaju na to iz udruženja veledrogerija i od Ministarstva zdravstva traže hitnu financijsku injekciju od 750 milijuna kuna kako bi preživjeli ljeto.

 

Enormna kašnjenja i velik dug bolnica u plaćanju lijekova i potrošnog medicinskog materijala doveli su veledrogerije na rub.

''Hrvatske drogerije, dokle god imaju lijekova na skladištu, mi ćemo ih isporučivati. Međutim, onog trenutka kad ih nećemo imati, nećemo ih isporučiti. Ako ne platimo svoje obveze na vrijeme, budite sigurni da će strane farmaceutske kompanije zaustaviti isporuku'', rekao je Jasminko Herceg, predsjednik udruženja veledrogerija.

Dug bolnica se iz dana u dan gomila. Narastao je na 2 milijarde i 800 milijuna kuna. ''Hitna sanacija je potrebna, barem u iznosu 750 milijuna kuna kako bi preživjeli, na neki način, ljeto'', dodaje Herceg.

 

 

Neke bolnice svoje račune ne plaćaju godinama. Opća bolnice Dubrovnik neke lijekove nije platila više od dvije i pol godine. U bolnici kažu - plaćamo koliko možemo u skromnim uvjetima.

''Jasno vam je da premalo iz državne riznice novca stiže u bolnice. Mi smo izračunali da na mjesečnoj razini u dubrovačkom slučaju to iznosi milijun i pol kuna. Što je na državnoj razini, ne možemo koristiti taj izraz, ali smiješno mali iznos'', kazao je Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik.

Zbog velikih dugova, veledrogerije su još u svibnju trebale dobiti injekciju od 200 milijuna kuna. ''Bolnice su od tih 200 milijuna kuna proslijedile u veledrogerije nekih 150 milijuna kuna. Međutim, nakon toga su bile zaustavljene uplate od strane bolnica prema veledrogerijama zbog toga što bolnice imaju zakonsku obvezu za isplatu regresa'', kaže Herceg.

Iz udruge pacijenata poručuju - ministarstvo mora naći odgovorno rješenje da pacijenti ne budu uskraćeni za lijekove.

''Kad se istroše rezerve kojih na sreću imamo koje su male, čim se one istroše prestaje bilo kakva isporuka lijekova tako da će i pacijenti, nažalost, biti oštećeni u tome'', rekla je Jasna Karačić, predstojnica udruge pacijenata.

 

Kako se planira riješiti problem, hoće li doći do kolapsa sustava - za odgovore smo tražili ministra. No, dobili smo tek pisani odgovor iz Ministarstva: ''Izvješćujemo Vas kako je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak s predstavnicima veledrogerija gdje je dogovoreno da će ministar zdravstva detaljno izvijestiti premijera o problemu dugovanja bolnica prema veledrogerijama te će se zajednički potražiti rješenje. Također je dogovoreno da neće biti nikakvih poremećaja u opskrbi bolnica lijekovima i potrošnim materijalima''.

Veledrogerije zahtijevaju od Vlade konkretno rješenje. Jer i ako se iznađe tih 750 milijuna kuna, to je tek vatrogasna mjera.

 

 

 

VIŠE - VIDEO:

Izvor: Dnevnik.hr

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dug-bolnica-se-iz-dana-u-dan-gomila-narastao-je-na-2-milijarde-i-800-milijuna-kuna---482519.html

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..