Zagreb: Prvi forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi - Izjava izvršne direktorice HFD-a, doc. dr. sc. Maje Jakševac Mikša, mag. pharm. Iz medija

Zagreb: Prvi forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi - Izjava izvršne direktorice HFD-a, doc. dr. sc. Maje Jakševac Mikša, mag. pharm.

Hrvatsko farmaceutsko društvo organiziralo je u utorak u povodu Svjetskog dana farmaceuta Prvi forum izvrsnosti u ljekarničkoj skrbi uz glavnu poruku "Ljekarnici - brinemo se o vama".

 

"Želimo poručiti našim građanima - mi suosjećamo s vama, povjerite nam se i dat ćemo vam sve informacije i potrebne savjete. Mi nismo tu samo da izdajemo lijekove koje vam preporuči liječnik, nego i za razgovor jer smo u prilici češće vidjeti dio pacijenata od njihovih liječnika", kazala je izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva Maja Jakševac Mikša.

U Hrvatskoj danas djeluje 1170 ljekarni, pa ljekarnici žele pokazati i u kojem smjeru se razvija ljekarništvo i koje usluge pacijentima mogu dodatno pružati, u ovom trenutku besplatno, ali s nadom da će im u budućnosti one biti priznate i financijski vrednovane.

"Djelokrug rada ljekarnika se proširuje i razvijaju se dodatne usluge koje mogu biti od pomoći zdravstvenom sustavu, što smatramo da je zanemareno", ustvrdila je Jakševac Mikša. One podrazumijevaju stalno praćenje primjene lijekova i drugih pomagala koje pacijenti koristi na preporuku liječnika. 

"Kada netko uzima 12-13 lijekova, treba pratiti kako se ti lijekovi koriste i savjetovati pacijenta što i kada uzimati, te je li sve što je propisano kompatibilno. Jedna od značajnih uloga ljekarnika koju bi trebalo ojačati jest praćenje kroničnih bolesnika koji u ljekarne dolaze puno češće nego liječniku. Isto je i s korištenjem pomagala - kod dijabetesa, mjerenja krvnog tlaka i astme treba pratiti rade li to pacijenti na ispravan način", kaže Jakševac Mikša.

Cilj Hrvatskog farmaceutskog društva je da te usluge budu prepoznate i vrednovane, odnosno plaćene putem HZZO-a ili na neki drugi način jer, kaže, postoje primjeri iz drugih zemalja gdje su pacijenti voljni participirati da ih netko uputi prilikom uzimanja terapije.

Zasad oko tog pitanja nema napretka sa zdravstvenom administracijom, no Jakševac Mikša smatra da bi mnogi ljekarnici dodatne usluge pacijentima davali i besplatno, iako to stoji prostora i vremena, kada bi bila veća cijena osnovne ljekarničke usluge, koja bi ljekarnama omogućila normalno financiranje i održivo poslovanje.

Publikaciju izdanu povodom Svjetskog dana ljekarnika možete pročitati OVDJE.

 

 

IZVOR: Hina

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..