Zika virus i angažman ljekarnika u Brazilu Iz medija

Zika virus i angažman ljekarnika u Brazilu

Josélia Frade direktorica je razvoja u Pharmaceutical Forum of the Americas te objašnjava kako brazilski ljekarnici doprinose suzbijanju i kontroli Zika virusa...

 

IZVOR:

The Pharmaceutical Journal, Vol 296, No 7888, online | DOI: 10.1211/PJ.2016.20200739

Gonçalo Sousa Pinto

 

Josélia Frade direktorica je razvoja u Pharmaceutical Forum of the Americas – organizaciji koja okuplja nacionalna udruženja farmaceuta, Panameričku zdravstvenu organizaciju (PAHO) i Međunarodnu farmaceutsku organizaciju (FIP). Cilj organizacije jest unaprijediti farmaceutsku struku diljem regije. Frade je ujedno i stručna savjetnica predsjednika brazilskog Federal Council of Pharmacy (CFF), reprezentativnog tijela za gotovo 200 000 brazilskih ljekarnika.

 

Josélia Frade, mag.pharm., Pharmaceutical Forum of the Americas (Izvor: CFF)

 

Nedavnim izbijanjem virusa Zika najviše je pogođen Brazil. Kako se izbijanje virusa razvijalo u regiji?

Imamo zabrinjavajuću situaciju koja se tiče širenja bolesti otkada je u travnju 2015. potvrđen prvi slučaj. Posljednji epidemiološki bilten brazilskog Ministarstva zdravlja (MoH) pokazao je da gotovo sve savezne države Brazila imaju laboratorijski potvrđene slučajeve. Isto tako, virus se proširio čitavim kontinentom, što potvrđuju slučajevi dokumentirani u nekoliko zemalja u regiji, uključujući Kolumbiju i Boliviju.

18. studenog 2015. Ministarstvo zdravlja proglasilo je izvanredno javnozdravstveno stanje od nacionalnog značaja. Takva situacija u prošlosti je zabilježena samo jedanput, prilikom izbijanja španjolske gripe 1917. godine.

Potencijalna korelacija između infekcije i incidencije mikrocefalije ozbiljan je problem koji alarmira zdravstvene autoritete diljem Latinske Amerike. Od listopada 2015. do siječnja 2016. u Brazilu je zabilježeno više od 3500 sumnjivih slučajeva među novorođenčadi iz 684 grada 21 savezne države. Analiza četiri takva slučaja pokazala je da je novorođenčad bila inficirana tijekom trudnoće, kada je Zika virus dospio u njihov živčani sustav. Dva su slučaja završila pobačajem, dok je u druga dva slučaja novorođenče preminulo nedugo nakon rođenja.

 

Kakve upite najčešće imaju pacijenti u ljekarnama?

Prisutna je značajna zabrinutost među stanovništvom. U ljekarnama pacijenti imaju mnogo upita vezano za preventivne mjere (npr. koje repelente mogu koristiti trudnice i djeca, koliko su dugo repelenti učinkoviti), te dijagnozu, odnosno terapiju simptoma i znakova virusa.

 

Kako su zdravstveni autoriteti u Brazilu reagirali na epidemiju?

Postoje zasebne inicijative od strane različitih zdravstvenih autoriteta. Epidemiološki nadzor sumnjivih slučajeva, kojeg provodi Ministarstvo zdravlja, omogućio je utvrđivanje korelacije između infekcije Zika virusom i mikrocefalije. Također, postoje i online trening-moduli koji imaju za cilj pripremiti zdravstvene stručnjake kako bi mogli identificirati, izvijestiti i adekvatno postupiti u slučajevima prijenosa bolesti komarcima Aedes aegypti. Utemeljen je komunikacijski kanal u svrhu suzbijanja insekta i razvijena je aplikacija pomoću koje pojedinci mogu obavijestiti zdravstvene autoritete o mjestima na kojima su opaženi komarci.

Kritična točka upravljanja u situacijama infekcije jest dijagnoza sumnjivog slučaja. Stoga, znatna su ulaganja u razvoj i primjenu bržih dijagnostičkih alata. Isto tako, Ministarstvo zdravlja osigurava sredstva i regulatornu podršku istraživačkim projektima koji se tiču Zika virusa.

Međutim, postoji i kritičniji dio zajednice koji pak preispituje opravdanost modela za kontrolu vektora kojeg primjenjuje Ministarstvo zdravlja. Brazilska udruga za kolektivno zdravlje (Abrasco) – organizacija koju tvore pretežno sveučilišta i akademici aktivni po pitanju zdravstvene politike – smatra kako je ovakav model uvelike temeljen na strategijama korištenim četrdesetak godina za suzbijanje denga groznice, a koje su pokazale upitnu učinkovitost. Kritičnost Abrascoa nije zaobišla niti manjak koordinacije između epidemiološkog nadzora, politike urbanog i sanitarnog planiranja, te strategija za promicanje zdravlja. Također, zbog zabrinutosti oko mogućeg učinka na ljude, ispituju se kemikalije korištene u svrhu kontrole i suzbijanja broja komaraca.

 

 

Što čine CFF i druge profesionalne farmaceutske organizacije u regiji, kao što je primjerice Pharmaceutical Forum of the Americas, kao odgovor na izbijanje Zika virusa?

CFF ljekarnicima diljem Brazila osigurava provjerene informacije. Utemeljili smo i operativnu grupu koja priprema znanstvene i stručne izvore kako za zdravstvene djelatnike, tako i za pacijente. Nadalje, izdana je brošura namijenjena ljekarnicima, u kojoj su sadržane osnovne informacije vezane za identifikaciju razlikovnih znakova i simptoma denga groznice, Zika i chikungunya infekcije, preventivne mjere, te terapiju simptoma kod dijagnosticiranih slučajeva. Izrađeni su i odgovarajući letci namijenjeni pacijentima.

Na našoj web stranici dosupna je i baza dokumenata publiciranih od strane raznih organizacija koji sadrže upute za postupanje u navedenim situacijama.

Trenutno je u pripremi protokol namijenjen kliničarima vezan za denga groznicu, chikungunya i Zika infekciju, koji će farmaceutima pomoći odabrati najbolje rješenje prema stanju i potrebama svakog pacijenta.

U Pharmaceutical Forum of the Americas, prilagođavaju se smjernice i ostali bitni dokumenti sastavljeni od strane članova nacionalnih udruženja farmaceuta, koji će biti dostupni online i u drugim zemljama. Također, razmatraju i pokretanje zajedničkog projekta s Panameričkom zdravstvenom organizacijom.

 

Koje su uloge brazilskih ljekarnika vezane za aktualno izbijanje epidemije Zika virusa?

Smatramo da ljekarnici imaju visok potencijal da educiraju i daju upute široj populaciji, pružajući pritom vjerodostojne informacije o prijenosu, znakovima, simptomima, dijagnozi, obvezi prijave sumnjivog slučaja, razvoju kliničke slike i mogućim komplikacijama bolesti. Možemo provoditi savjetovanja i praktične mjere prevencije bolesti, te tretirati simptome bolesti.

Primijećeno je kruženje nekih netočnih informacija proširenih putem medija, koje uključuju i nagađanja o uzrocima mikrocefalije (npr. postoje neosnovane tvrdnje da su larvicidi korišteni u kontroli i suzbijanju broja komaraca povezani s mikrocefalijom), a takve informacije mogu dovesti do nepotrebne panike. Kao pouzdan zdravstveni stručnjak, ljekarnik može odigrati važnu ulogu u razbijanju mitova i netočnih informacija.

 

Kako možemo iskoristiti znanja o dengue i chikungunya virusima u svrhu boljeg razumijevanja i suprotstavljanja Zika virusu?

Denga groznica i chikungunya također su viroze koje prenose člankonošci, u koje spada i Aedes aegypti koji je nastanjen u Brazilu. Iskustvo s dengue i chikungunya bolestima pomoglo je prilikom planiranja i utvrđivanja strategija za kontrolu putem raznih sanitarnih i javnozdravstvenih mjera. Borba protiv Aedes komaraca odavno nam je poznata, a poznavanje neprijatelja u bitci je itekako prednost.

Nedavno su brazilski znanstvenici detektirali Zika virus u slini i urinu pacijenata. Isto tako, ukazano je i na mogućnost prijenosa spolnim putem. Sve to upućuje na moguće povećanje rizika širenja bolesti, te zahtjev za revidiranje strategija prevencije, koje su trenutno fokusirane na kontrolu komaraca. S obzirom na to, koje savjete imaju farmaceuti?

Nema dovoljno osnova za dokaz da prisustvo virusa u spomenutim tjelesnim tekućinama posreduje širenje infekcije. Potrebna su dodatna istraživanja kako bismo bolje razumjeli životni ciklus virusa u ljudskom tijelu. Primjerice, još uvijek je nepoznato prosječno vrijeme preživljavanja virusa u navedenim tjelesnim tekućinama, kao i ima li virus jednaku infektivnost nakon što prođe kroz želučane sokove.

Smjernice usredotočene na kontrolu vektora i uporabu repelenata ostaju na snazi. Unatoč tome, moraju se preporučiti i druge mjere opreza, kao što su izbjegavanje dijeljenja osobnih stvari (npr. četkice za zube, čaše) ili redovno pranje ruku. Važno je upamtiti da inficirani pacijenti također moraju poštivati ove mjere opreza kako bi spriječili daljnje širenje infekcije.

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..