22. kongres Europskog udruženja bolničkih ljekarnika (Cannes, 22.-24.03.2017.) Svijet

22. kongres Europskog udruženja bolničkih ljekarnika (Cannes, 22.-24.03.2017.)

22. kongres EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) pod nazivom „Bolnički ljekarnici – katalizatori za promjenu“ održan je, od 22.-24. ožujka 2017. godine Cannesu, u Francuskoj.
Hrvatsko farmaceutsko društvo je član Europskog udruženja bolničkih ljekarnika.
Kongresu je prisustvovalo deset hrvatskih bolničkih ljekarnika.

 

22. kongres EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) pod nazivom Bolnički ljekarnici – katalizatori za promjenu“ održan je, od 22.-24. ožujka 2017. godine Cannesu, u Francuskoj.

Tijekom kongresa održano je 7 predavanja kao i četrdesetak seminara, radionica i interaktivnih grupa. Održana su izlaganja o biosimilarima, antikoagulantnoj terapiji, farmakoterapiji starijih osoba, antimikrobnoj rezistenciji te imuno onkologiji kao novoj mogućnosti liječenja karcinoma. Bile su zastupljene i uvijek aktualne teme o razvoju poslovnog plana za implementaciju usluga kliničke farmacije i individualizirane ljekarničke skrbi, menađmentu bolesnikove terapije donesene u bolnicu od kuće, ulozi bolničkog ljekarnika u skrbi za vanbolničke pacijente te menadžmentu bolničke ljekarne općenito.

Moglo se unaprijediti znanje o provođenju farmaceutskih istraživanja, pisanju stručnih radova i sažetaka. Zatim se govorilo o akreditaciji bolnica, budućnosti zdravstvenih sustava, važnosti automatizacije i zdravstvene tehnologije u donošenju stručnih odluka te o EU direktivi o falsificiranim lijekovima koja je aktualna i u Hrvatskoj.

U sklopu kongresa je bila postavljena izložba farmaceutske industrije, posvećena unaprjeđenju usluga u području automatizacije, novih tehnologija za bolničke ljekarne i sigurnosti bolesnika. Za vrijeme trajanja kongresa održan je radni sastanak platforme COST Action CA15105 (European Medicines Shortages Research Network) koja okuplja pedeset bolničkih ljekarnika iz raznih europskih zemalja. Hrvatsku je zastupala univ.mag.pharm. Darija Kuruc, spec.kliničke farmacije (OB „dr. Tomislav Bardek“, Koprivnica). Cilj ovog projekta je okupiti sve sudionike u lancu opskrbe lijekovima kako bi se pronašla rješenja za ublažavanje učestalih nestašica lijekova na europskom tržištu.

Kongresu je prisustvovalo deset hrvatskih bolničkih ljekarnika. Mag.pharm. Iva Pavković (KBC Zagreb) sudjelovala je na kongresu s posterom „An assessment of preference of visual and manual compliance aids“ („Procjena prednosti vizualnih i ručnih pomagala za uzimanje lijekova“) koji je bio izložen u sekciji postera iz kliničke farmacije.

 

 

AUTOR:
Ana Crnković, mag. pharm., univ. mag. pharm., Sekcija za bolničku ljekarničku djelatnost HFD-a

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..