Certifikati u prirodnoj kozmetici Svijet

Certifikati u prirodnoj kozmetici

Iako je udio prirodne i organske kozmetike u ukupnom svjetskom tržištu kozmetičkih proizvoda još uvijek relativno mali i iznosi oko 1%, jača svijest potrošača o zdravstvenim prednostima takvih proizvoda.
Da bi potrošač imao garanciju kvalitete, certifikati i žigovi jedna su od potvrda koju proizvođači koriste. Danas postoji već preko 30 profesionalnih asocijacija (udruženja) koje daju certifikate , kontroliraju i garantiraju kvalitetu proizvoda deklariranih kao prirodna kozmetika. Kada govorimo o stavu potrošača prema certifikatima, oko 60% ih ima mišljenje da su proizvodi s certifikatom bolji od onih bez certifikata.

 

Iako je udio prirodne i organske kozmetike u ukupnom svjetskom tržištu kozmetičkih proizvoda još uvijek relativno mali i iznosi oko 1%, jača svijest potrošača o zdravstvenim prednostima takvih proizvoda.

Da bi potrošač imao garanciju kvalitete, certifikati i žigovi jedna su od potvrda koju proizvođači koriste. Danas postoji već preko 30 profesionalnih asocijacija (udruženja) koje daju certifikate , kontroliraju i garantiraju kvalitetu proizvoda deklariranih kao prirodna kozmetika. Kada govorimo o stavu potrošača prema certifikatima, oko 60% ih ima mišljenje da su proizvodi s certifikatom bolji od onih bez njega.

Zanimljivo je da se opredijeljenost za prirodnu kozmetiku razlikuje kod potrošača u zapadnoj i istočnoj Europi. Razlog za kupnju prirodne kozmetike u zapadnom dijelu EU više se odnosi na cjelokupni „lifestyle“, od korištenja zdrave hrane do upotrebe prirodne kozmetike. U istočnom dijelu EU prevladava strah od „kemije“ i škodljivog proizvoda te postoji trend nepovjerenja prema konvencionalnoj kozmetici.

S obzirom na sve veću konkurenciju i sve veće zahtjeve tržišta i potrošača treba očekivati da će proizvođači sve više koristiti certificiranje proizvoda. Mogući problem u budućnosti bi mogao biti velik broj žigova te bi prepoznatljivosti certifikata mogla biti umanjena.

Natrue žig jedan je od najkorištenijih u EU i ima već preko 100 zaštićenih brendova, a neki od najpoznatijih su : Weleda, Primavera, Alverde, Dr Hauschka i Wala. Treba istaknuti da je Olival prva certificirana prirodna kozmetika u Hrvatskoj. Natrue certifikat neprofitno je udruženje koji prilikom certifikacije proizvoda ima fokus na sastojcima proizvoda (prirodni sastojci, derivirani prirodni, sastojci identični prirodnima). Kriterije certificiranja određuju nezavisni znanstveni odbori.

Kozmetički proizvodi podijeljeni su u 13 kategorija od kojih svaka ima posebno regulirane zahtjeve. Zbog zaštite potrošača 75% proizvoda iz neke linije mora biti certificirano.

 

 

PRIPREMILA:
Vlasta Pojatina, mag. pharm., Olival, članica Izvršnog odbora Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju HFD-a

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..