FDA: Rizični pripravci za akne koji mogu uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije Svijet

FDA: Rizični pripravci za akne koji mogu uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije

U siječnju 2014. je FDA stavila pripravke koji sadrže benzoil-peroksid, salicilnu kiselinu ili oba sastojka, na svoju listu za kvartalnu evaluaciju radi redovitog nadzora zbog potencijalnih signala preosjetljivosti i anafilaktičkih reakcija! FDA će nastaviti s monitoringom i procjenom sigurnosti ovih proizvoda uz blisku suradnju s proizvođačima, kako bi se pravovremeno reagiralo i usvojile bilo kakve korisne promjene na deklaraciji, kako bi se spriječile ozbiljne alergijske reakcije i takva oblik preosjetljivosti.

 

Američka FDA (Agencija za hranu i lijekove) je upozorila zdravstvene djelatnike kako neki topikalni pripravci za akne mogu izazvati rijetke, ali ozbiljne i po život opasne alergijske reakcije, ili vrlo ozbiljne iritacije!

Za sada je FDA izjavila kako ne zna što je točno uzrokovalo ili može uzrokovati spomenute reakcije hiperosjetljivosti za koje su zaprimljene prijave nuspojava- je li riječ o aktivnim sastojcima benzoil-peroksidu i salicilnoj kiselini, drugim neaktivnim sastojcima, ili kombinaciji oba, što svakako zahtijeva upozorenje za sve pacijente koji koriste navedene proizvode!

Zdravstveni djelatnici bi trebali savjetovati pacijente da prestanu s primjenom takvih proizvoda i potraže hitnu pomoć čim osjete reakcije pretjerane osjetljivosti kao što je stezanje u grlu, otežano disanje, omaglicu, oticanje kapaka, lica, usana ili jezika! Korisnici takvih proizvoda bi trebali prestati s njihovom primjenom čim osjete osip i svrbež. Reakcija preosjetljivosti može se zbiti u roku nekoliko minuta, sve do jednog dana ili više od primjene proizvoda ... Spomenute reakcije preosjetljivosti su značajno različite od onih koje se moguće i predviđene, te kao poznate opisane u monografijama pojedinačnih sastojaka (Drug Fact Labels), npr. reakcije crvenila, peckanja, žarenja, suhoće, svrbeža, ljuskanja ili blažeg oticanja.

FDA će nastaviti s monitoringom i procjenom sigurnosti ovih proizvoda uz blisku suradnju s proizvođačima, kako bi se pravovremeno reagiralo i usvojile bilo kakve korisne promjene na deklaraciji, kako bi se spriječile ozbiljne alergijske reakcije i takva oblik preosjetljivosti.

Kada dermatolozi preporučuju pacijentima OTC topikalne pripravke za akne, svakako ih trebaju na vrijeme upozoriti kako postoji rizik od nastanka simptoma ozbiljne preosjetljivosti i alergijskih promjena na koži i sluznici. Posebice trebaju naznačiti upozorenje o riziku razvoja respiratornih ili kardiovaskularnih tegoba, kao što su dispneja, hipotenzija ili anafilaksija.

Kako bi se spriječile neželjene reakcije, dermatolozi bi trebali savjetovati pacijente da prije prve primjene nanesu mali dio preparata na 1-2 akneične lezije tijekom 3 dana, kako bi bili sigurni da neće biti izloženi reakciji preosjetljivosti.

U siječnju 2014. je FDA stavila pripravke koji sadrže benzoil-peroksid, salicilnu kiselinu ili oba sastojka, na svoju listu za kvartalnu evaluaciju radi redovitog nadzora zbog potencijalnih signala preosjetljivosti i anafilaktičkih reakcija!

Svi zdravstveni djelatnici se pozivaju na prijavu takvih nuspojava nadležnim tijelima!

Proizvodi za koje postoji određena briga su pripravci za akne iz linija Proactiv (Guthy-Renker), Neutrogena (Neutrogena), MaxClarity (Stiefel Laboratories, Inc), Oxy (The Mentholatum Company), Ambi (Valeant Pharmaceuticals), Aveeno (Johnson & Johnson Consumer Companies, Inc), Clean & Clear (Johnson & Johnson Consumer Companies, Inc). Proizvodi rizičnog sastava se prodaju kao gelovi, losioni, sredstva za čišćenje kože, blazinice za čišćenje, tonici, pilinzi za lice i drugi proizvodi.

 

IZVOR: Serious Allergic Reactions Possible With Acne Products, FDA Says. Medscape. Jun 25, 2014.

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..