FIP izvješće "Global pharmacy workforce intelligence: Trends report” ukazuje na porast broja farmaceuta Svijet

FIP izvješće

Prema izvješću Inicijative za obrazovanje Međunarodne farmaceutske federacije (FIPEd) objavljenom na 75. Svjetskom kongresu farmacije, diljem svijeta zabilježen je porast broja farmaceuta po glavi stanovnika, no unatoč porastu, još uvijek može osjetiti nedostatan broj ljekarnika obzirom na izazove i teret bolesti.

 

 

Prema izvješću Inicijative za obrazovanje Međunarodne farmaceutske federacije (FIPEd) objavljenom na 75. Svjetskom kongresu farmacije, diljem svijeta zabilježen je porast broja farmaceuta po glavi stanovnika.

Navedeno je izvješće četvrto u nizu izvješća o radnoj snazi koja se izdaju svake tri godine i sadrži analizu trenda na temelju prethodna tri izvješća, a obuhvaća 51 zemlju svijeta.

Ian Bates, direktor FIPEd Development Team-a, naglasio je važnost praćenja globalnog stanja broja ljekarnika s obzirom da su dobivene informacije značajne za donošenje ispravnih odluka i strategija kako na najbolji način iskoristiti ljekarnike kojima raspolažemo. Naveo je i da se, unatoč porastu, još uvijek može osjetiti nedostatan broj ljekarnika. Države s niskim i srednjim prihodovnim statusom i dalje imaju znatno manji broj ljekarnika po broju stanovnika u odnosu na razvijene zemlje s visokim prihodima. Konačno, valja naglasiti kako je zamijećeni porast broja ljekarnika i dalje nedostatan u odnosu na stalno povećanje tereta (tj. troškova i opsega) bolesti.

Opći porast pak odražava pozitivne pomake i promjene u osnaživanju uloge ljekarnika u kreiranju nove zdravstvene politike uloge s naglašenijim angažmanom ljekarnika uz stavljanje fokusa ljekarničke skrbi na pacijenta. Razvoj novih usluga u okviru ljekarničke djelatnosti, te osnaživanje uloge kliničkog farmaceuta nagoviještaju povećanje potreba za ljekarnicima diljem svijeta", rekao je Christopher John, direktor FIP-RPS Global Workforce Observatory projekta kojeg rade u suradnji s Kraljevskim farmaceutskim društvom iz Velike Britanije.

Porast broja ljekarnika nije bio prisutan u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem - u tri zemlje bilježi se smanjenje broja farmaceuta. Radi se na otkrivanju uzroka takvog negativnog trenda, a smatra se da bi mogao biti izravno povezan s negativnom migracijskom bilancom u tim zemljama.

 

 

IZVOR: FIP

PRILAGODILA: Nives Bebek

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..