FIP izvješće: Ljekarnici će se sve češće kontinuirano usavršavati zajednički s ostalim zdravstvenim stručnjacima Svijet

FIP izvješće: Ljekarnici će se sve češće kontinuirano usavršavati zajednički s ostalim zdravstvenim stručnjacima

Zajedničko učenje i usavršavanje svih zdravstvenih djelatnika, uključujući ljekarnike i buduće farmaceute, postaje vodeći trend u zdravstvu, kako je objavljeno u službenom izvješću Međunarodne farmaceutske federacije (FIPEd - International Pharmaceutical Federation (FIP) Education Initiative).
Svjetska zdravstvena organizacija i FIP uvjereni su da je međustrukovna izobrazba temelj za uspješnu kolaborativnu suradnju i timove pripremne za uspješnu zdravstvenu skrb, te da će ovakav model edukacije osnažiti zdravstvene sustave i poboljšati terapijske ishode na dobrobit pacijenata.

 

 

 

Zajedničko učenje i usavršavanje svih zdravstvenih djelatnika, uključujući ljekarnike i buduće farmaceute, postaje vodeći trend u zdravstvu, kako je objavljeno u službenom izvješću Međunarodne farmaceutske federacije (FIPEd - International Pharmaceutical Federation (FIP) Education Initiative).

 

"Međustrukovno (interdisciplinarno) obrazovanje u okviru ljekarništva: Globalno izvješće 2015", je FIPEd-ovo izvješće objavljeno u okviru provođenja ovogodišnjeg Svjetskog dana ljekarni uz temu partnerstva u zdravlju. Izvješće obuhvaća primjere multidisciplinarne edukacije diljem svijeta, uključujući međustrukovni kurikulum sa Sveučilišta Queensland (Australija) i dodatnu izobrazbu iz medicinskih sestara koje rade na onkološkim odjelima u okviru bolničke ljekarne u Urugvaju.

 

Ovakav oblik izobrazbe postat će sve učestaliji u predavaonicama i kliničkom okruženju, kako se navodi u izvješću. Tina Brock, koautorica navedenog izvješća, smatra kako "broj i složenost metoda liječenja raste, stoga niti jedan pružatelj zdravstvene usluge, koliko god ima znanja, neće moći pružiti maksimalnu kvalitetu zdravstvene skrbi ukoliko djeluje nezavisno i izolirano od ostalih zdravstvenih djelatnika u sustavu"

 

Međustrukovna izobrazba se smatra područjem ljekarništva u kojem su iznimno aktivne zemlje u razvoju, koristeći zanimljive edukativne modele koje drugima mogu poslužiti kao primjer. Dr. Brock navela je kako "u zemljama u razvoju uobičajeno postoji  deficit zdravstvenog osoblja, što dodatno motivira zdravstvene djelatnike da udruže snage i uključe osoblje nižeg stupnja obrazovanja u zdravstvene timove, kao što je primjer u Keniji".

 

SAD i mnoge zapadne zemlje troše značajna financijska sredstva da nanovo educiraju ljude koji su bili zasebno (kao jedna djelatnost) educirani kako bi mogli zajednički uspješnije surađivati u zdravstvenim timovima. Zemlje u razvoju s nedovoljnim financijskim sredstvima i deficitom osoblja pokazale su kako je moguće kreirati "profesionalne platforme" koje odlično funkcioniraju od početka.

 

Svjetska zdravstvena organizacija i FIP uvjereni su da je međustrukovna izobrazba temelj za uspješnu kolaborativnu suradnju i timove pripremne za uspješnu zdravstvenu skrb, te da će ovakav model edukacije osnažiti zdravstvene sustave i poboljšati terapijske ishode na dobrobit pacijenata. Premda postoje i mnoge prepreke kako bi se uspješno pokrenula međustrukovna izobrazba, Jill Boone, jedna od koautorica, istaknula je kako su uočeni i mnogi uspješni modeli ovakve multidisciplinarne edukacije koji će poslužiti kao primjeri koje treba slijediti.

 

 

IZVOR: FIP

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..