FIP: Ljekarnici i farmaceutski znanstvenici su sposobni preuzeti vodeću ulogu u smanjivanju utjecaja lijekova na okoliš Svijet

FIP: Ljekarnici i  farmaceutski znanstvenici su sposobni preuzeti vodeću ulogu u smanjivanju utjecaja lijekova na okoliš

Svjetski dan voda je izvrsna prigoda da Hrvatsko farmaceutsko društvo kao član FIP-a upozna širu javnost o dokumentu Međunarodne farmaceutske federacije (FIP) "Zelena farmaceutska praksa: preuzimanje odgovornosti za utjecaj lijekova na okoliš“.
Dokument „Zelena farmaceutska praksa: preuzimanje odgovornosti za utjecaj lijekova na okoliš“ (“Green pharmacy practice: Taking responsibility for the environmental impact of medicines”) opisuje načine na koje lijekovi dospijevaju u sustav vodoopskrbe, tlo i atmosferu, te prikazuje trenutačno stanje u okolišu.

 

Opća skupština UN je rezolucijom od 22. prosinca 1992. godine odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda. Također kako bi se posebno osvijestila problematika vode, period od 2005. do 2010. proglašen je Desetljećem voda, pod geslom Voda za život. Ovogodišnji slogan svjetskog dana voda je VODA I SIGURNOST HRANE, s intencijom da se osvijesti problem pitke vode i gladi u svijetu.

Slijedom toga, Svjetski dan voda je izvrsna prigoda da Hrvatsko farmaceutsko društvo kao član FIP-a upozna širu javnost o dokumentu Međunarodne farmaceutske federacije (FIP) "Zelena farmaceutska praksa: preuzimanje odgovornosti za utjecaj lijekova na okoliš“.

Cjelokupnu upotrebu lijekova potrebno je prilagoditi tako da se negativni utjecaj na okoliš svede na minimum – poruka je dokumenta Međunarodne farmaceutske federacije (FIP-a) objavljenog u prosincu 2015. povodom sastanka čelnika UN-a na temu klimatskih promjena.

Dokument Zelena farmaceutska praksa: preuzimanje odgovornosti za utjecaj lijekova na okoliš“ (“Green pharmacy practice: Taking responsibility for the environmental impact of medicines”) opisuje načine na koje lijekovi dospijevaju u sustav vodoopskrbe, tlo i atmosferu, te prikazuje trenutačno stanje u okolišu. Također, opisuje negativne utjecaje koje lijekovi u okolišu mogu imati na žive organizme, kao i mjere koje farmaceuti poduzimaju kako bi se ti štetni utjecaji smanjili. Autori ovog dokumenta ističu kako FIP podržava puni angažman farmaceutske tj. ljekarničke struke u rješavanju ovog problema i smanjenju štetnog učinka na okoliš, za čije je rješavanje neophodno stručno vodstvo koje mogu osigurati ljekarnici i farmaceutski znanstvenici. Ujedno je to još jedna izvrsna prilika da farmaceutska struka primijeni svoja jedinstvena znanja i kvalifikacije o lijekovima u rješavanju društveno odgovornih i važnih pitanja poput ovoga.

Odgovornost za upravljanje lijekovima uključuje minimiziranje utjecaja lijekova na okoliš, koji se može pojaviti u fazama od istraživanja i razvoja lijekova do odlaganja farmaceutskog otpada. Postoje načini kreiranja i oblikovanja lijekova te proizvodni procesi koji su u potpunosti ekološki prihvatljivi. Osim toga, za smanjenje količine otpada nužna je, ako ne i presudna, između ostalog, racionalna primjena lijekova.

Dokument je namijenjen podizanju svijesti farmaceutske struke i ljekarnika o mogućnostima djelovanja u cilju zaštite okoliša, odnosno zdravlja zajednice. Može koristiti i kao podsjetnik političkim autoritetima i nadležnim institucijama na važnu ulogu koju farmaceuti mogu imati u rješvanjau ove problematike, naveo je predstavnik FIP-ove Radne skupine za lijekove i okoliš Eeva Teräsalmi.

„Zelena farmaceutska praksa je bolja farmaceutska praksa“ – zaključio je Teräsalmi. Ovaj dokument pruža temelje za daljnji rad FIP-a u stvaranju preporuka o ekološki prihvatljivoj farmaciji.

 

 

IZVOR: FIP

PRILAGODILA: Nives Bebek

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..