FIP objavio vodič za ljekarnike u promicanju smanjenja potrošnje duhanskih proizvoda unutar zajednice Svijet

FIP objavio vodič za ljekarnike u promicanju smanjenja potrošnje duhanskih proizvoda unutar zajednice

Baš u pravo vrijeme donošenja novogodišnjih odluka, Međunarodna farmaceutska federacija (FIP) objavila je svojevrsni vodič u kojem je navela niz različitih metoda i načina kojima ljekarnici mogu doprinijeti smanjenju potrošnje duhanskih proizvoda unutar zajednice.

FIP-ova publikacija naziva „Izgradnja zajednice bez duhana – Praktični vodič za ljekarnike“ (“Establishing tobacco-free communities: A practical guide for pharmacists“) navodi niz primjera iz cijelog svijeta u kojima ljekarnici na praktičan način demonstriraju svoju ulogu i važnost u promicanju zdravlja i zdravih životnih navika, sudjeluju u provođenju screeninga i upućuju pacijente liječnicima, uz niz drugih javnozdravstvenih intervencija, vezanih uz prestanak pušenja.

 


Ovisnost o duhanu je globalna epidemija koja ima štetne posljedice za zdravlje - dovodi do niza bolesti, onesposobljenosti (disability), smanjene produktivnosti, a konačno i do smrtnog ishoda. Borbi protiv pušenja treba pristupiti dugoročno i multidisciplinarno, prateći dinamiku smanjenja morbiditeta i mortaliteta od bolesti pušenja te nove mogućnosti i saznanja o primjeni postojećih ili eventualno novih metoda prevencije i kontrole (Ministarstvo zdravlja RH).

 

Baš u pravo vrijeme donošenja novogodišnjih odluka, Međunarodna farmaceutska federacija (FIP) objavila je svojevrsni vodič u kojem je navela niz različitih metoda i načina kojima ljekarnici mogu doprinijeti smanjenju potrošnje duhanskih proizvoda unutar zajednice.

 

FIP-ova publikacija naziva „Izgradnja zajednice bez duhana – Praktični vodič za ljekarnike“  (“Establishing tobacco-free communities: A practical guide for pharmacists“)  navodi niz primjera iz cijelog svijeta u kojima ljekarnici na praktičan način demonstriraju svoju ulogu i važnost u promicanju zdravlja i zdravih životnih navika, sudjeluju u provođenju screeninga i upućuju pacijente liječnicima, uz niz drugih javnozdravstvenih intervencija.

 

Štoviše, ovaj FIP-ov dokument sadrži konkretne alate koje ljekarnici mogu iskoristiti kako bi procijenili ovisnost pojedinca o nikotinu i njegovu spremnost na prestanak pušenja, uz navođenje modela provođenja strukturiranih razgovora, planova prestanka pušenja i follow-up aktivnosti kako bi se izbjegao relaps. Iz publikacije je sasvim jasno kako ljekarnička intervencija može biti farmakološka (uz optimizaciju ishoda), te nefarmakološka (pri čemu su ljekarnici podrška i pomoć pacijentu prilikom procesa odvikavanja od pušenja).

Mrudula Naidu, predsjednica FIP-ove Young Pharmacist Group koja je imala ključni doprinos u izradi publikacije, navela je kako je ovakva višestruka ljekarnička uloga od „neizmjernog doprinosa i važnosti za pacijenta koji je odlučio živjeti zdravije“.

 

Ujedno ovaj dokument služi kao svrhovit i vidljivi doprinos ljekarnika u borbi protiv pušenja, uz platformu za pokretanje svih budućih inicijativa koje pokreću nacionalna strukovna tijela u svrhu definiranja i osmišljavanja ljekarničkih intervencija na ovom području. Naravno, dokument je i svojevrsno nadahnuće za one koji žele doprinijeti borbi protiv pušenja i izgradnji zdravijeg okruženja unutar zajednice.

 

Kolegica Naidu je naglasila kako se „ovim vodičem žele ohrabriti i potaknuti svi ljekarnici i njihova strukovna udruženja da potkrijepe sve rasprave i inicijative u borbi protiv pušenja kod svojih pacijenata, unutar zajednice, u vlastitom radnom okruženju i u kolaborativnoj praksi s liječnicima i drugim suradnicima.“

 

Nova godina, koju mnogi koriste za donošenje zdravijih životnih odluka, ne može biti prigodniji period za ljekarnike da uz ovaj FIP-ov vodič budu učinkoviti u prestanku pušenja i doprinosu izgradnji zajednica bez duhana!

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo je član FIP-a.

 

 

IZVOR: FIP

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..